Zelfbruiner die niet afgeeft: onze top 5

Zelfbruiner die niet afgeeft; dat zou eigenlijk geen kwestie meer moeten zijn. De formules zijn inmiddels zo verbetert dat het niet meer zou moeten gebeuren dat je mooie witte kleding ineens bruin is. Toch zie je dat bij veel producten nog gebeuren. Wat is een goede zelfbruiner zonder strepen effect en kun je met een gerust hart dragen met een wit jurkje? 

Tip: Alle zelfbruiners en spray-tans hebben even de tijd nodig om in te werken. Gun jezelf die tijd ook en wacht even met lichte kleding totdat de gebruiksaanwijzing zegt dat het kan. De zelfbruiners van Vita Liberata bevatten allemaal een speciale Flash-Dry technologie waardoor je wachttijd slechts enkele seconden is, maar gun het product wel die tijd om goed op te drogen. Je kunt zo optimaal genieten van je zongebruinde huid en je lichte kleding en lakens. 

 

Het verschil tussen guide colour en de zongebruinde teint

Een misverstand dat veel mensen denken dat zelfbruiner afgeeft, is omdat er een guide colour is toegevoegd aan het product. Deze guide colour helpt je te zien waar je bent geweest zodat je makkelijker een egaal resultaat kunt krijgen. Deze guide colour is echter afwasbaar. Na de eerste douchebeurt zal je deze kleur dus afspoelen, waarna je de ‘eindkleur’ ziet, kortgezegd de kleur die de DHA in de zelfbruiner veroorzaakt en dus ook dagen blijft zitten. Je kunt dus het beste donkere loszittende kleding dragen tot je zelfbruiner is ingewerkt en je de guide colour hebt afgespoeld. Of je kiest natuurlijk voor een zelfbruiner zonder guide colour, zoals de Invisi Foaming Tan Water.

 

Goede zelfbruiner die niet afgeeft: onze top 5

1. Invisi Foaming Tan Water

Deze transparante zelfbruinermousse bevat veel botanische ingrediënten en is zo helder als water. Het product heeft geen guide colour, maar is dankzij de mousse structuur toch eenvoudig gelijkmatig te verdelen. We raden altijd aan om een tanning mitt te gebruiken, zodat je een grotere oppervlakte hebt om het product egaal te verdelen. De Invisi Foaming Tan Water bevat de Flash-Dry technologie waar Vita Liberata bekend om staat, dus je kunt bijna direct na het aanbrengen je kleding aantrekken. Bijzonder is ook dat het product totaal niet afgeeft op witte kleding op lakens. Een leuke demonstratie daarvan zie je in onderstaande video:

video vita 

 

2. pHenomenal 2-3 Week Tan Mousse

De pHenomenal 2-3 week tan is een zelfbruiner (eveneens met de Flash-Dry technologie) die bij juist gebruik tot wel drie weken kan blijven zitten. Dankzij de mousse-structuur kun je de zelfbruiner eenvoudig aanbrengen zonder strepen en is het zo ingetrokken. Je kunt daarna direct je kleding aantrekken, waarna het product binnen een paar uur verder inwerkt op de huid. Binnen 6 tot 8 uur kun je dan de uiteindelijke kleur zien. De pHenomenal heeft een guide colour, maar is transfer resistant. Je kunt dus gewoon lichte kleding aan, mits je geen intensieve activiteiten gaat doen waarbij je veel zweet. Breng de mousse 3 keer aan binnen 3 dagen om zo lang mogelijk van je teint te genieten. 

 

3. Ten Minute Tan

Als je een product zoekt dat een subtiele teint geeft en binnen 10 minuten zijn werk heeft gedaan, zoek dan zeker niet verder. De Ten Minute Tan is, zoals de productnaam al zegt, afspoelbaar in 10 minuten. Vervolgens bruint het product gedurende 4 tot 6 uur de huid verder, maar je hebt geen guide colour meer die je af moet spoelen. Dit product geeft je geleidelijk aan een subtiele teint, dus perfect om een ‘beginteint’op te bouwen. Ook prima te gebruiken in combinatie met witte jurkjes of broeken.

 

4. Self Tanning Gradual Lotion

De gradual lotion is enigszins vergelijkbaar met een bodylotion. Je kunt het product dagelijks aanbrengen en het trekt vrij snel in de huid. Dit product heeft een guide colour in een karamelkleurige teint. Je ziet hierdoor dus goed waar je nog zelfbruiner aan moet brengen, maar die guide colour moet nog een keer afgespoeld worden. Dankzij de Flash-Dry technologie is het product echter wel snel droog. Zo lang je dus geen extreme sporten doet waarbij je veel moet zweten, kun je gewoon direct je kleding aantrekken. Dankzij de hydraterende eigenschappen zeer geschikt voor mensen met een droge huid. 

 

5. Self Tanning Tinted Lotion

De self tanning tinted lotion bevat eveneens een guide colour om het aanbrengen te vergemakkelijken. Deze karamelkleurige teint spoel je aan het einde van de dag weer af. Gedurende de dag ontwikkelt de zelfbruiner zich in 4 tot 8 uur tot de uiteindelijke teint, die ongeveer 4 tot 7 dagen blijft zitten. Ook deze zelfbruiner is zeer geschikt voor mensen met een droge huid dankzij ingrediënten als aloe vera en marula olie. 

 

Hoe kan een zelfbruiner afgeven? 

Een goede zelfbruiner kan bij verkeerd gebruik soms toch afgeven. Daarom hieronder een aantal tips om afgeven te voorkomen: 

 • Niet gescrubd voor gebruik
  • Het scrubben van de huid is een van de belangrijkste stappen van het aanbrengen van een zelfbruiner. Je verwijdert zo alle dode huidcellen en begint met een schone lei. Sla je deze stap over, dan hecht de zelfbruiner zich aan de losliggende dode huidcellen. Dit zijn de cellen die als eerste afvallen, en zodoende dus ook kleding of handdoeken kunnen verkleuren. Scrub daarom altijd een dag voordat je de zelfbruiner aanbrengt, zodat je een optimale conditie creëert voor je zongebruinde teint. 
 • Smeer geen bodylotion voor gebruik
  • Bodylotion bevat vaak oliën die een barrière kunnen vormen op je huid. De zelfbruiner kan zo niet goed intrekken, waardoor het als het ware ‘op de lotion’ blijft zitten. Het resultaat kan hierdoor vlekkerig zijn en het product kan dus ook meer afgeven. 
   • Een uitzondering hierop kunnen plekken als je ellebogen, knokkels en knieën zijn, waar de huid normaal wat droger is en hierdoor ook donkerder uit kan vallen. Wil je voor de zekerheid helemaal geen bodylotion smeren, dan kun je deze delen na het aanbrengen van de zelfbruiner even afnemen met een licht vochtige doek. 
 • Sauna en stoomcabines
  • Een sauna en stoomcabine zorgen met de warme, vochtige lucht dat je huid week wordt. Dit maakt het ook makkelijker voor de gebruinde huidcellen om los te laten, waardoor het dus af kan geven op je handdoek of kleding. Ga liever niet naar de sauna op dezelfde dag dat je een zelfbruiner hebt aangebracht. Bij voorkeur sla je de sauna gedurende de periode dat je zelfbruiner draagt over, tenzij je op het punt staat weer een nieuw laagje aan te brengen. 
 • Intensief sporten
  • Als de guide colour nog aanwezig is, of als je het product net aan hebt aangebracht, kun je dat intensief sporten beter even uitstellen. Zweet kan de guide colour makkelijker uit laten lopen, zeker omdat het vanuit je lichaam komt. Dan kan een teint nog zo snel drogen; als jij je vervolgens in het zweet werkt is dat ook voor niets geweest. Let op: dit geldt alleen voor de guide colour. Als je de guide colour eenmaal afgespoeld hebt, dan heb je een bruine teint die wel gewoon tegen zweten kan. 

 

Wash-off zelfbruiners en Body Blurs

Soms ontstaat de verwarring over zelfbruiners die afgeven ook door het soort zelfbruiner dat mensen aanbrengen. Een wash-off zelfbruiner was je er aan het einde van de dag weer af. Logisch dus ook dat dit product minder goed tegen veel zweten en water kan. De Body Blurs die wij aanbieden zijn eigenlijk een kruising tussen een zelfbruiner en lichaamsmake-up. De teint die gecreerd wordt, is eveneens afwasbaar aan het einde van de dag. Ook de Body Blur kan hierdoor mogelijk afgeven op lichte kleding als je veel zweet of op een andere manier in aanraking komt met vocht. Een meizerbui zal het product nog wel aan kunnen, maar een plensbui niet. 

Tip: Er zijn ook Body Blurs met een lasting tan, de Sunless Glow genaamd. Deze producten spoel je net als de ‘gewone’ Body Blur aan het einde van de dag af, maar geven ook een blijvende teint. Daar kun je vervolgens zonder opnieuw aan te brengen van genieten.