Acne op je rug, zo kom je er vanaf

Acne op je rug kan heel vervelend zijn. De acne kan gaan irriteren en tops en shirts zitten niet lekker meer. Door je rug constant te verzorgen kun je verdere ontstekingen voorkomen en de bestaande irritaties aanzienlijk verminderen. Hoe kun je dit het beste doen? Lees hier onze tips.        

 

Acne op je rug: tips en voorbeelden

Puistjes op je rug komen vaak voor op de schouders en bovenkant van de rug. De talgklieren liggen hier dichter bij elkaar dan op andere lichaamsdelen. De haarzakjes kunnen hierdoor sneller verstoppen met dode huidcellen en overtollig talg, waardoor je acne en puistjes kunt krijgen. Zo verzorg je je huid extra goed.

 

1. Afspoelen na het sporten

Heb je gesport? Goed bezig! Vergeet alleen niet direct na het sporten even een douche te nemen. Zweet kan, als het op je rug achterblijft, de poriën verstoppen en meer acne veroorzaken of verergeren.

 

2. Reinig je rug

De rug is altijd een beetje een plek waar je gewoon water overheen laat lopen en in goede hoop wat doucheschuim over je schouders heen gooit. Klaar! Bijna. Om je huid echt schoon te krijgen, is afspoelen alleen niet voldoende. Zweet maar bijvoorbeeld ook shampoo kunnen poriën verstoppen. Als je niet goed bij je rug kan, kun je een bijvoorbeeld een badborstel gebruiken. Let er dan wel op dat je geen borstel kiest met grove haren. Of doe er een bad handschoen overheen als je niets in de winkel kunt vinden.

 

3. Cleanser

Cleansers voor je gezicht kende je misschien wel. Maar wist je dat ze ook erg handig kunnen zijn bij acne op je rug? Als je echt van je acne af wilt komen, kun je het beste een reinigingsgel gebruiken met acne-bestrijdende bestanddelen. Denk hierbij aan salicylzuur of benzoylperoxide. Smeer de gel op de bad handschoen, schuif die over je borstel en hoppa, lekker wassen.

 

4. Toner voor je rug

In Zuid-Korea wisten ze het natuurlijk allang. Toners zijn inmiddels ook steeds belangrijker in de Westerse cultuur als het gaat om gezichtsverzorging. Als je huid droog is, kun je met een toner nog even je rug afnemen. Een toner helpt je huid om beter in balans te komen, waardoor de kans op geïrriteerde en ontstoken poriën aanzienlijk afneemt.

 

5. Hydraterend en verzorgen

Na het douchen en het aanbrengen van een toner, kun je de huid nog extra verzorgen met een lotion of crème. Zoek hierbij naar een crème die helpt om puistjes tegen te gaan. Laat het even intrekken voordat je je kleding aantrekt om vlekken te voorkomen.

 

6. Camoufleren

In de zomer draagt iedereen natuurlijk heel luchtige kleding, maar zelfs tijdens de feestdagen kan het gebeuren dat je ineens een outfit met blote schouders uit de kast trekt. Die acne vind je echter niet zo top om te laten zien… Als je de acne voor een avondje wilt verbergen, kun je dit al zichtbaar verminderen door bijvoorbeeld een Body Blur te gebruiken. Deze crème heeft niet alleen BB-crème achtige eigenschappen om je teint te egaliseren, maar bevat ook een zelfbruinend element zodat je huid een gebronsde tint krijgt. Acneplekjes worden zo veel minder zichtbaar. Het fijne hieraan is dat het product ook aloë vera en hyaluronzuur bevat, zodat je huid tevens gehydrateerd wordt.

 

7. Slimme kledingkeuzes

Als de temperaturen oplopen en je graag iets luchtigs aan wilt trekken, kan de acne op je rug en schouderbladen soms een punt zijn. Als je dit graag wilt verbergen, kun je door slimme kledingkeuzes toch nog iets luchtigs aan. Naast de logische T-shirt argumenten, zijn er nog een hoop andere opties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kimono? Of een luchtige blouse met lange of korte mouwen? Een omslagdoek? Ene poncho-ibiza sjaal? Als je problemen hebt met zwemmen, kun je eventueel kiezen voor een badpak met gesloten rug. Er zijn sportieve modellen beschikbaar die bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor waterpolo of wedstrijdzwemmen.

 

8. Let op speciale acneproducten

Er zijn veel mensen met acne, dus de fabrikanten maken graag producten die ‘speciaal’  voor deze doelgroep zijn. Let echter goed op de ingrediënten in het product. Als een product alcohol of parfum bevat, kun je dit beter laten staan. Het lijkt daarnaast aantrekkelijk om voor het meest agressieve product te kiezen, maar doe dit liever niet. Kijk naar producten die de huid helpen, niet kaal strippen van alle talg (want: dan maakt je huid in reactie alleen maar meer aan, schiet je niets mee op). Als je twijfelt over het soort product, kun je altijd nog de huisarts raadplegen (zie ook onderstaand punt).

 

9. Bezoek je huisarts of dermatoloog

Bovenstaande tips zijn vrij algemeen en kunnen je helpen om de eerste stappen te zetten. Wij weten echter niet hoe de conditie van jouw huid precies is. Als bovenstaande tips niet of onvoldoende helpen, bezoek dan zeker ook een arts, schoonheidsspecialist of dermatoloog. Die kunnen samen met jou kijken waar je huid behoefte aan heeft en op basis daarvan toepasselijke producten voorschrijven.