Bruin blijven in de winter

Bruin blijven in de winter staan bovenaan het verlanglijstje van velen. Als de dagen weer korter worden en de zon zich minder laat zien, verlangen veel mensen naar die heerlijke zomervakantie met die prachtige gebruinde huid die ze toen hadden. Maar waarom dromen als je ook kan doen? Met deze tips heb je ook in de wintermaanden een mooie ‘zongebruinde’ huid.

Hoe snel verdwijnt bruine kleur van je huid?

Als je net terug bent van vakantie krijg je vaak opmerkingen over je mooie kleurtje, heerlijk! Maar hoe lang kan je daarvan blijven genieten? Dit hangt samen met de vernieuwing van je huidcellen. De cellen in de bovenste laag van de huid worden ongeveer iedere maand vervangen. Zodoende duurt het ongeveer een maand voordat je bruine teint weer verdwijnt.

 

Bruin worden door voeding

Een grappige manier om bruiner te worden is door voeding te kiezen met veel carotenoïden. Een bekende carotenoïde is betacaroteen, dat veelvuldig in wortels voorkomt. Ook in zoete aardappel, erwten, spinazie, mango, tomaten en abrikozen zitten extra carotenoïden. Als je je echt ‘bruin’ wilt eten, heb je al snel 20mg per dag nodig (terwijl je normaal gesproken 3 mg binnenkrijgt). Of dit dus een realistisch (en gezond) doel is, laten we graag aan de voedingsexperts over. Wil je dit serieus overwegen, dan raden we aan om met een diëtiste rond de tafel te gaan om te kijken of je dit in een gezond voedingspatroon kan verwerken. 

Let op: Teveel betacaroteen kan je huid juist gelig maken (dit gaat wel om extreme hoeveelheden).

 

Bruin blijven in de winter door supplementen

Er zijn inmiddels steeds meer fabrikanten die supplementen op de markt brengen met een hoge dosis carotenoïden. Hoewel de ingrediënten vaak natuurlijk zijn, willen we deze methode niet direct aanraden. Het is zeer eenvoudig om een ‘overdosis’  aan carotenoïden binnen te krijgen en daarnaast is het langetermijneffect van deze supplementen nog onvoldoende onderzocht. Bespreek deze methode daarom ook met een diëtiste of eventueel je huisarts als je twijfelt over het product.

 

Bruine kleur behouden door zonnebank

Een zonnebank zien mensen vaak als een fijn alternatief voor de zon, omdat ze dan het hele jaar door een fris kleurtje kunnen behouden. Zo ‘fris’ is een zonnebank echter niet. De straling uit een zonnebank is net zo slecht als straling van de zon. Iedere keer als je onder de zonnebank gaat, krijg je een grote dosis uv-straling binnen die de huid ernstig kan beschadigen, met huidkanker tot gevolg (KWF).

Opmerking: UV - straling bestaat uit 2 soorten straling: UVA – en UVB straling. De UVB maakt je bruin, de UVA maakt je enigszins bruin en vooral ouder. Een zonnebank geeft, net als de zon, meestal allebei de stralingen af (soms zelfs alleen UVA!). Je hebt dus niet alleen een verhoogd risico op huidkanker, maar je huid veroudert ook veel sneller.

 

Bruin blijven in de winter met zelfbruiner

Hoe kun je dan wel bruin blijven in de winter? Met zelfbruiner! Een zelfbruiner bevat de stof dihydroxyacetone (DHA genoemd). Deze stof wordt uit suikerbieten of suikerriet gehaald en zorgt ervoor dat de buitenste laag van je huid verkleurt en een bruine teint krijgt. Deze bruine kleur blijft zitten tot alle huidcellen die verkleurd zijn, van je lichaam vallen.

 

Hoe lang blijf je bruin met zelfbruiner?

Hoe lang je van deze zelfbruinerteint kan genieten, hangt van de zelfbruiner af. Er zijn afwasbare zelfbruiners die je aan kunt brengen voor een feestje en bij de eerste douchebeurt weer afwast. Een gemiddelde zelfbruiner bruint de huid voor drie tot zeven dagen. De Invisi Foaming Tan Water kan je huid bijvoorbeeld tot een week lang een bruine teint geven. Er zijn echter zelfs speciale zelfbruiners die, bij een correcte manier van aanbrengen, tot drie weken kunnen blijven zitten! Heb je dus een paar dagen tijd om de pHenomenal 2-3 week tan goed aan te brengen, dan kan je er weken van genieten.

 

Zelfbruiner aanbrengen

Het aanbrengen van zelfbruiner is in principe heel eenvoudig, mits je je aan de volgende gouden regels houdt:

  • Scrub 24 uur van tevoren om dode huidcellen te verwijderen
  • Breng 24 uur van tevoren een voedende crème aan op droge plekken
  • Gebruik geen doucheolie of andere producten met oliën
  • Gebruik een tanning mitt om strepen te voorkomen
  • Breng de zelfbruiner met cirkelvormige bewegingen aan
  • Liever te weinig dan te veel de eerste keer
  • Werk van beneden naar boven
  • Neem na het aanbrengen plekken als knieën en ellenbogen af met een vochtige handdoek

De volledige handleiding voor het aanbrengen van een zelfbruiner kan je vinden in  ons artikel met tips voor zelfbruiners aanbrengen. Wil je een overzicht van alle soorten zelfbruiners? Neem dan zeker een kijkje in ons menu, waar we niet alleen afwasbare zelfbruiners hebben, maar ook body make-up met zelfbruiner, zelfbruiners die een week blijven zitten en zelfs bruiningsproducten die tot drie weken kleur kunnen geven.

Bronnen: KWF