Hoe kan zelfbruiner sneller vervagen?

Zelfbruiners blijven over het algemeen een paar dagen tot een paar weken zitten, afhankelijk van het soort zelfbruiner die je gebruikt. Een wash-off zelfbruiner kun je na een dag alweer afspoelen onder de douche, terwijl een pHenomenal 2-3 week tan tot wel drie weken kan blijven zitten. Toch merken we dat er veel vragen zijn over de duur van een teint. Waarom blijft de teint bij de één wel lang zitten, en bij de ander niet? Hoe kan zelfbruiner sneller vervagen? In deze post gaan we daar dieper op in. 

 

Natuurlijke vervaging van zelfbruiners

Alle zelfbruiners vervagen binnen een bepaalde periode. Dit komt door de huid, die zich iedere dag (deels) aan het vernieuwen is. Iedere dag stoot het de buitenste huidcellen (de dode huidcellen) van de opperhuid af, en geeft het nieuwe huidcellen de kans om zich aan de oppervlakte te laten zien. Door middel van scrubs en exfolianten helpen we de huid bij het verwijderen van die dode huidcellen aan de buitenkant, waardoor de huid er minder dof uitziet. Een zelfbruiner hecht zich aan de bovenste (buitenste) huidlaag, de opperhuid. De opperhuid vernieuwt zich normaal gesproken iedere maand. Dit proces kan echter iets 'versneld' worden door bepaalde huidcondities als psoriasis, waarbij de vernieuwing veel sneller gaat dan normaal. Hoe sneller deze huidlaag zich vernieuwt, des te sneller de teint dus ook weer vervaagt. 

Hiermee staat ook direct de eerste oorzaak van het sneller vervagen van een zelfbruiner vast: het kan door je huidconditie bepaald worden. Als je huid zich normaal gesproken ook sneller vernieuwd, zal dit met een zelfbruiner niet anders zijn. Een vriend of vriendin kan hierdoor dus misschien langer van een zelfbruiner profiteren dan jij. 

 

Droge huid

Hoewel een droge huid deels genetisch bepaald kan zijn, willen we dit punt toch even apart bespreken omdat je hier deels ook zelf invloed op kunt hebben. Bij een droge huid verdrogen de buitenste huidcellen sneller, waardoor ze ook sneller af kunnen vallen. Door de huid echter dagelijks te hydrateren met een moisturizer, kun je de huid langer zacht en soepel houden. Je kunt zo ook langer genieten van je zelfbruiner. 

Tip: We raden altijd aan om dagelijks een moisturizer aan te brengen als je een zelfbruiner gebruikt.  Je houdt de huid zacht, waardoor de kleur langer zichtbaar blijft. Erg fijn om die zongebruinde teint van de pHenomenal 2-3 week tan zo lang mogelijk zo optimaal mogelijk te houden. Sommige producten van Vita Liberata zijn zelfs te mengen met een moisturizer, waardoor je een subtielere bruine teint kunt creëren. Is weer erg prettig als je wilt testen hoe ‘diep’ je de kleur wilt hebben. Daarnaast bevat een moisturizer vaak ook veel verzorgende ingrediënten waar de huid alleen maar blij van wordt. Aloe vera bijvoorbeeld hydrateert niet alleen, maar ondersteunt ook het herstellend vermogen van de huid. Ginkgo Biloba is een krachtige antioxidant die de aanmaak van nieuwe huidcellen ondersteunt. 

 

Huidverzorgingsproducten met alcohol en parfum

Alcohol en parfum zijn nog steeds twee ingrediënten die uitgebreid in cosmetica en huidverzorging wordt gebruikt. Immers, een lekker geurtje doet een hoop voor het product toch? Helaas hebben zowel alcohol als parfum een verdrogend effect, waardoor de buitenste huidcellen dus eerder afvallen. Het beste kun je daarom producten kiezen die deze ingrediënten niet bevatten. 

Tip: Houd er ook rekening mee dat veel make-up reinigers ook alcohol kunnen bevatten. 

 

Huidverzorging met oliën

Vind je het heerlijk om in bad te zitten met een verzorgende huidolie? Dan kan je zongebruinde teint van de zelfbruiner sneller verdwenen zijn dan je denkt. De olie lost de teint als het ware op, waardoor je na je bad dus ineens een stuk bleker bent dan ervoor. Probeer de huidverzorging met oliën zoveel mogelijk te laten staan als je zo lang mogelijk wilt genieten van je teint. Zoek in plaats daarvan naar producten op waterbasis om je huid te verzorgen en hydrateren. 

Tip: Olien en bodylotions vormen een barriere tussen de huid en de DHA in de zelfbruiner, waardoor deze niet goed in de huid kunnen inweerken. Het wordt dan niet alleen lastiger om egaal bruin te worden, de teint kan ook veel sneller verdwenen zijn. 

 

Make-up en zelfbruiners

Bovenstaand punt over huidverzorging is ook direct een mooie brug naar de make-up. Waterproof make-up is natuurlijk erg prettig omdat het niet snel uitloopt. Een duidelijk nadeel hieraan is helaas dat het dus ook niet zo eenvoudig te verwijderen is. Als je een zelfbruiner op je gezicht gebruikt en vervolgens een laag waterproof make-up aanbrengt, kun je met het verwijderen ervan je teint ook aantasten. Je hebt immers een remover op oliebasis nodig. Houd hier dus rekening mee als je een enthousiast gebruiker van waterproof make-up bent. 

 

Zwemmen en zelfbruiners

Geen zorgen, je kunt nog wel zwemmen als je een zelfbruiner aan hebt gebracht. Maar: ga niet direct na het aanbrengen van je teint zwemmen. De meeste zelfbruiners hebben een paar uur tot een dag nodig om volledig in te werken, dus geef ze die tijd ook zodat je er daarna langer van kunt genieten . Houd er daarnaast ook rekening mee dat de teint wel sneller vervaagt in het water. Het zout van de zee (om maar de zwijgen over het gratis scrub-effect dat je krijgt van het zand) en het chloor in een zwembad breekt de tan sneller af. 

Tip: Stoomcabines en sauna’s helpen ook bij het vervagen van de teint. Sla die dus bij voorkeur even over als je langer wilt genieten van je zongebruinde teint. 

 

Scheerschuim en douchen

We raden altijd aan om de huid 24 uur van voor het aanbrengen van de zelfbruiner te scheren en te scrubben. Een zelfbruiner komt tenslotte het beste tot zijn recht op een schone en gescrubte huid. Als je daarna echter weer met scheerschuim aan de slag gaat, kan dit je teint sneller doen vervagen. 

Tip: Probeer eens het scheermesje te laten staan (hier komen de haartjes het snelste mee terug) en kies in plaats daarvan voor een elektrische epilator of hars. Toegegeven, het is geen prettig gevoel. Je haartjes worden echter met wortel en al uitgetrokken, waardoor het langer duurt voor ze terugkomen. Je hoeft zo niet binnen twee dagen alweer met een mesje aan de slag te gaan.

 

Scrubben en exfolieren

Voor het aanbrengen van een zelfbruiner raden we altijd aan om de huid te scheren en een goede scrubbeurt te geven. Je verwijdert zo alle dode huidcellen en creëert als het ware een ‘schone ondergrond’ om je zelfbruiner op aan te brengen. Dit is belangrijk voor een egaal resultaat en om langer van je teint te kunnen genieten. Maar wat als je een zelfbruiner hebt die langer dan een week blijft zitten? Moet je al die tijd niet scrubben en exfolieren? Nee, dat zeker niet. Probeer het scrubben alleen wel te beperken tot ongeveer eenmaal per week. Dit is voldoende om de losliggende dode huidcellen te verwijderen en tegelijkertijd de teint zo min mogelijk te beschadigen.