Hoe werkt een zelfbruiner?

We weten allemaal dat de zon een schadelijk effect kan hebben op de huid. Dit is dan ook de reden waarom veel mensen opletten met overmatig zonnen of het gebruik van een zonnebank. Zelfbruiner heeft daarom de laatste jaren aan populariteit gewonnen, om zo op een natuurlijke, niet schadelijke manier, toch natuurlijk bruin te worden. Maar hoe werkt een zelfbruiner nu precies?

 

Een zelfbruiner is de perfecte oplossing voor iedereen die graag een natuurlijke bruin kleur wil verkrijgen zonder blootstelling aan de zon of zonnebank. Het beeld van zelfbruiners waar de huid oranje van uit slaat of een vlekkerig resultaat geven, is verleden tijd. Tegenwoordig zijn selftanning producten voor iedereen gemakkelijk in gebruik om zo een mooie bruine, egale teint te verkrijgen.

 

Hoe werkt een zelfbruiner?

Zelfbruiners bevatten DHA. DHA, ook wel dihydroxyacetone genoemd, is een suikermolecuul dat reageert met eiwitten in de bovenste lagen van de huid. Deze reactie zorgt er voor dat er binnen 4 tot 8 uur een bruine kleur wordt ontwikkeld. Hoe hoger de concentratie DHA, des te intenser is de bruine kleur. Vaak zijn er verschillende soorten zelfbruiners beschikbaar, van light tot medium tot super dark. Kies voor de kleur die het meest aansluit bij jouw persoonlijk gewenst effect. Hoe de bruine teint van een zelfbruiner uitpakt zal per persoon verschillen. Omdat iedere huid anders is, kan de kleur per persoon verschillen.

 

 

Hoe lang blijft een zelfbruiner zitten?

Omdat de reactie van zelfbruiner alleen met de bovenste huidlaag is, worden de dode huidcellen gekleurd waardoor de bruine teint verdwijnt na een aantal dagen zodra het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid in gang treed. Afhankelijk van het type zelfbruiner en jouw huidtype, kan de bruine teint 2 tot 10 dagen zichtbaar blijven. Omdat zelfbruiners niet doordringen in de diepere huidlagen, zijn zelfbruiners niet schadelijk voor de huid. 

 

 

Kan ik met zelfbruiner in de zon?

Met een zelfbruiner kun je in de zon. Zelfbruiners beschermen de huid alleen niet tegen de zon. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème wanneer je de zon in gaat. 

 

 

Hoe breng ik een zelfbruiner aan?

Wil je weten welke voorbereidingen je moet treffen voordat je een zelfbruiner aanbrengt? Lees dan onze blogpost met bruin zonder zon tips om erachter te komen hoe je een zelfbruiner het gemakkelijkst aan kunt brengen.