Kunnen wimpers uitvallen door mascara?

Kunnen wimpers uitvallen door mascara? Met deze vraag in onze inbox als uitgangspunt gingen we op onderzoek uit. Eerst echter even dit: het is normaal dat je wimpers uitvallen. Wimpers hebben, evenals het hoofdhaar, een groeicyclus. Bij wimperharen is dat tussen de 6 en 8 weken. Heb je echter het idee dat je ineens meer wimperharen verliest dan normaal, dan kun je wellicht de tips gebruiken uit dit artikel.

 

Wimpers vallen uit tijdens zwangerschap

Ook nog iets om rekening mee te houden: zwangerschap. Ben je zwanger of net bevallen? Weet dat je last kunt krijgen van wimperuitval. Door de toename van zwangerschapshormonen kan je haargroeicyclus beïnvloed worden. Een leuk voordeel is dat je haren er voller en dikker uit kunnen gaan zien. Een nadeel kan echter zijn dat je haren sneller uitvallen. Mocht je zwanger zijn of net bevallen, dan hoeft je wimperuitval dus niet aan je mascara te liggen.

 

Verschillende soorten mascara

Mascara is een ideaal product om je wimpers een instant boost te geven. Je wimpers krijgen een intensere kleur en omdat de versleten uiteinden ook gekleurd worden, lijken je wimpers ineens veel langer. Toch kleven er ook nadelen aan het gebruik van mascara: het kan wimpers sneller laten afbreken of uit laten vallen. Dit komt vooral doordat de mascara opdroogt op de wimpers en ze daardoor hard laat worden. Ook is al die extra kleur op de wimpers een gewicht, wat ervoor kan zorgen dat wimperhaartjes die dat gewicht niet kunnen dragen en sneller uitvallen. Het verschilt daarom behoorlijk per merk hoe zwaar je wimpers belast worden.

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een mascara?

Het verschilt enorm per mascara merk hoe erg je wimpers het te verduren krijgen. Sommige mascara’s bevatten bijvoorbeeld hydraterende ingrediënten, waardoor het uitdrogingseffect van de mascara minimaal is. Ondanks dat je een kleur op je wimpers hebt die opdroogt, zorgen deze hydraterende ingrediënten ervoor dat de gezondheid van je wimpers niet te veel belast wordt. Daarnaast is de structuur van de mascara ook per merk verschillend. Het ene merk heeft een dikkere substantie dan de ander. Het beste is om naar een drogisterij of parfumerie te gaan en gewoon de producten eens naast elkaar te houden. Vraag eventueel aan het personeel of ze een ooglook bij je aan kunnen brengen, zodat je een goed beeld hebt van de effecten van de mascara. 

Tip: Bedenk ook dat de beloofde effecten van de mascara’s indirect invloed hebben op de gezondheid van je wimpers. Een mascara die een dikke laag om je wimpers legt geeft een dramatisch effect, maar legt tegelijkertijd ook extra druk op je wimperharen. Een mascara met vezels plakt letterlijk vezels aan je wimpers, waardoor het gewicht soms verdriedubbeld. Weeg dit daarom tegen elkaar af voor je een mascara aanschaft.

 

Waterproof mascara

Wellicht heb je er al van gehoord, maar waterproof mascara is niet aan te raden voor je wimpers. Natuurlijk zorgt de waterproof mascara dat je wimpers er nog perfect bij staan, zelfs na een fikse regenbui, maar het komt de gezondheid van je wimpers niet ten goede. Waterproof mascara’s drogen je wimpers extra uit en maken ze zeer broos en breekbaar. Wimpers vallen hierdoor niet alleen sneller uit, ze breken ook zeer snel af. Daarnaast is het verwijderen van waterproof mascara ook geen pretje, omdat je veel meer moet reinigen dan bij de niet-waterproof mascara.

 

Waterresistant mascara

Erg leuk dat waterproof mascara niet goed is voor je wimpers, maar in deze omgeving kan het nogal eens regenen. Dan is een waterresistant mascara de oplossing. Deze mascara’s zijn niet volledig waterproof, maar ze kunnen wel tegen een lichte bui. Hierdoor worden de wimpers veel minder belast. Daarnaast zijn deze mascara’s ook veel eenvoudiger te verwijderen dan een waterproof mascara. De waterresistant Grandemascara  van Grande Cosmetics bijvoorbeeld, bevat niet alleen hydraterende ingredienten om de gezondheid van je wimpers zoveel mogelijk te ondersteunen, je kunt het ook snel verwijderen. 

 

Kijk ook goed hoe je mascara aanbrengt

De ene mascara is dus beter dan de andere, maar je kunt je wimpers ook zelf een handje helpen. Zet ze bijvoorbeeld aan met een wimper primer in plaats dat je zes lagen mascara over elkaar heen aanbrengt. En wanneer gebruik je de wimperkruller? Voor of na de mascara? (tip: ervoor, al-tijd ervoor krullen) Lees hier over de 10 onmisbare tips bij het aanbrengen van je mascara.

 

Ander oorzaken van wimperuitval

Naast het aanbrengen van ‘zware’ of waterproof mascara, zijn er ook nog andere oorzaken van wimperuitval. Denk aan je make-up routine, het verkeerd verwijderen van extensions of een allergie. Je leest er alles over in ons artikel over wimperuitval. En misschien heb je wel een aantal gewoontes waardoor je wimpers sneller uitvallen? Je kunt dit terugvinden in ons artikel over zeven slechte gewoontes waardoor wimpers uitvallen. Als je die tips uit het artikel volgt, heb je al veel minder kans dat je wimpers zo snel uitvallen.

 

Groeien wimpers terug?

Erg fijn die tips, maar wat als ik nu dus wimperuitval door mascara heb? Groeien mijn wimpers nog wel terug? Gelukkig wel. Wimpers hebben een groeicyclus waarin ze groeien, in een rustfase zitten en vervolgens uitvallen. Op de plek van het uitgevallen wimperhaartje komt dus weer een nieuw haartje te groeien.

Let op: in het geval van alopecia of aandoeningen als rosacea of psoriasis kan dit proces anders verlopen. Vraag hiernaar bij je huisarts. Als je last hebt van wimperuitval tijdens de zwangerschap kan het ook voorkomen dat dit proces langer duurt of anders verloopt. Tijdens een chemobehandeling kan de groeicyclus van het haar ook anders verlopen. In het ziekenhuis kunnen ze daar meer over vertellen.

 

Waarvan groeien je wimpers sneller?

Moet je die gehele groeicyclus afwachten (zes tot acht weken) voordat je wimper weer helemaal terug is, of kun je nog iets doen om het proces te versnellen? Helaas bestaat er geen middeltje om je wimpers binnen een dag terug te laten groeien. Er zit dus niets anders op dan te wachten tot je wimpers weer terug zijn. Heb je wimperuitval door mascara en heb je er echt moeite mee om met ‘kale’ ogen rond te lopen, dan kun je tijdelijk kiezen voor wimperextensions.

 

Wat is goed voor je wimpers?

Mascara is dus lang niet altijd top voor je wimpers, maar je wilt het natuurlijk graag blijven gebruiken. Dan kun je ervoor kiezen om de gezondheid van je wimpers op een andere manier tegemoet te komen. Met een verzorgend wimperserum onderhoudt je de gezondheid van je wimpers, en zorg je ervoor dat de broosheid en breekbaarheid vermindert. Je wimpers zijn hierdoor beter bestand tegen mascara en kunnen daardoor minder snel uitvallen of afbreken. Er zijn veel verschillende wimperserums op de markt, maar wij zijn erg enthousiast over het GrandeLash wimperserum. Dankzij een gepatenteerd ingrediënt worden de wimperhaartjes niet alleen verzorgd, maar gaan ze er ook langer en voller uitzien. Zodra je alle wimperhaartjes verzorgd hebt met het serum (dit duurt ongeveer 12 weken, omdat niet alle haartjes in dezelfde groeifase zitten), ogen ze veel sterker en flexibeler. Zo kun je mascara met een gerust hart blijven gebruiken voor een prachtige oogopslag.

Let op: Het GrandeLash wimperserum is niet getest op zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven omdat dit ethisch niet verantwoord is. We adviseren daarom puur uit voorzorg om het product pas te gebruiken na de zwangerschap, nadat de borstvoedingsperiode is afgelopen. 


Aanraders uit de shop