Waarom je geen petroleum jelly als mascara moet gebruiken

Beauty hacks en beauty DIY’s bestaan al zolang er beauty producten op de markt zijn. Nu is er weer een nieuwe ‘hack’ bedacht: het smeren van petroleum jelly op de wimpers. Popsugar besprak de hack met een dermatoloog: is het wel veilig om dit product vlakbij je ogen aan te brengen?

 

Beauty hacks

Veel mensen gaan graag zelf aan de slag met allerlei huis-tuin en keukenmiddeltjes om een prachtige huid, lippen of wimpers te krijgen. Toch zijn vele hacks niet zo briljant als ze misschien lijken. De bekende ‘doe tandpasta op een puistje’ bijvoorbeeld brengt meer schade toe aan je huid dan dat het je puistje goed oplost. Of het gebruik van een deodorant als setting spray voor je gezicht? De sterke parfums in deodorant sprays kunnen zeer irriterend zijn voor de huid, waardoor je rode, schilferige plekjes krijgt en meer kans op acne en een onzuivere huid. Ook het smeren van petroleum jelly op de wimpers valt dus in de categorie ‘beter niet’.

 

Waarom je geen petroleum jelly als mascara moet gebruiken

De dermatoloog die Popsugar benaderd heeft voor een reactie, gaf aan dat het ingrediënt zelf goed is om de huid af te sluiten. De huid krijgt een beschermende laag, waardoor het vocht in de huid niet zomaar weg kan. De jelly sluit het vocht als het ware in de huid op. Als je een huid hebt die snel vocht verliest kan dit product dus goed voor je werken, met name als je naar buiten de kou in moet.

Ze is echter minder enthousiast over de petroleum jelly als mascara. Juist omdat de petroleum jelly het vocht als het ware opsluit in de huid, kan het de delicate poriën en haarzakjes van de wimpers ook afsluiten. De verstopte plekjes kunnen vervolgens gaan ontsteken en er kunnen zelfs strontjes ontstaan. Daarnaast is het gewicht van de petroleum jelly veel zwaarder dan mascara. Hierdoor kunnen broze wimpers veel sneller afbreken. 

 

De gevolgen voor je wimperharen

Het is een risico dat niet bij iedereen voor hoeft te komen, maar de gevolgen voor je wimpers zijn dus vrij groot. Verstopte en afgesloten haarzakjes kunnen de groei van je wimpers belemmeren. En naar die lange, mooi uitwaaierende wimpers zijn we natuurlijk juist naar op zoek!

 

Aangeraden alternatieven voor petroleum jelly op je wimpers

Volgens de experts is het dus niet aan te raden om deze beauty ‘hack’ na te doen, omdat het risico op verstopte porien en haarzakjes groot is. Wat kun je dan wel gebruiken om je wimpers te beschermen en ze meer volume te geven? Natuurllijk zijn er veel mascara’s op de markt die veel volume beloven. Kijk hierbij vooral naar mascara’s die niet-waterproof zijn, omdat die beter zijn voor de gezondheid van je wimpers. Kijk daarnaast ook goed naar het borsteltje. Een borsteltje met fijne stekels kan de wimpers beter van masara voorzien. 

 

Wimperserum door oogartsen ontwikkeld

Naast een goede mascara die je snel resultaat kan geven in het volume van je wimpers, kun je aanvullend nog een wimperserum gebruiken. Het Grande Lash wimperserum is een wimper verzorgingsproduct en beschermt je wimperharen tegen broosheid en breekbaarheid, waardoor ze minder snel af kunnen breken. Je wimpers kunnen hierdoor sneller de optimale natuurlijke lengte bereiken en ze zijn ook beter bestand tegen de effecten van de mascara’s. Lees er meer over in ons blog wimperserum informatie en tips. Ben je benieuwd naar de voordelen van een water resistant mascara ten opzichte van een waterproof mascara? Neem dan zeker een kijkje bij ons blog over water resistant mascara’s