Mascara tips: breng mascara aan passend bij jouw oogvorm

Bij het aanbrengen van make-up is het belangrijk om rekening te houden met de vorm van je gezicht. Bij het aanbrengen van mascara is dit niet anders; je dient rekening te houden met de vorm van je gezicht, maar met name de vorm van je ogen. Iedere vorm heeft een andere manier van mascara  aanbrengen en accentueren, zodat je de mooiste oogopslag krijgt. Mascara passend bij jouw oogvorm: welke manier past het beste bij jou? 

 

Mascara passend bij jouw oogvorm: de basistechniek

Om volle en lang uitziende wimpers te krijgen, wordt mascara altijd vanaf de aanzet van de wimpers aangebracht. Met een zigzaggende beweging trek je het mascaraborsteltje voorzichtig omhoog zodat alle wimpers een kleur krijgen. Eventueel kun je vóór je de mascara aanbrengt je wimpers krullen. Sommige websites raden aan meerdere lagen mascara te gebruiken, maar met een goede mascara die een nette dekking geeft is dit niet nodig. Wil je toch graag meerdere lagen aanbrengen, doe dit dan als de mascara nog niet helemaal droog is. Wacht je te lang en is de mascara al droog, dan heb je kans dat je wimpers afbreken als je weer een laag mascara aanbrengt. Dit is de basistechniek, en hieronder vertellen we je over de verschillende manieren van mascara aanbrengen afhankelijk van je oogvorm. 

 

Ogen die op ‘normale’ afstand staan

Het gebruik van ‘normale’ in deze omschrijving is puur om aan te geven dat we het hier hebben over de stand van ogen waarbij de afstand tussen de ogen net zo breed is als de breedte van één oog. Dit wordt door diverse medici gezien als ‘normaal’ en zodoende gebruiken wij deze term ook om het verschil aan te kunnen geven tussen ’normaal’ en mensen met ogen die verder uit elkaar staan bijvoorbeeld. Heb je ‘normale’ ogen, dan kun je gewoon de basistechniek gebruiken en iets meer nadruk leggen op de buitenste wimpers.

 

Ogen die verder uit elkaar staan

Als je ogen verder uit elkaar staan dan ‘normaal’ dan kun je gewoon beginnen met de basistechniek om mascara passend bij jouw oogvorm aan te brengen, alleen begin je dan bij de binnenste wimpers. Breng de mascara van binnen naar buiten toe aan en leg hierbij nadruk op de binnenste wimpers. Zorg dat die de meeste mascara krijgen en hierdoor het meeste opvallen. Door dit te doen lijkt het alsof je ogen dichter bij elkaar staan.

 

Ogen die dichter bij elkaar staan

Als je ogen juist dichter bij elkaar staan dan ‘normaal’, leg dan juist nadruk op je buitenste wimpers. Maak je buitenste wimpers extra donker waardoor die meer opvallen. Om dit effect te versterken kun je ook eyeliner aanbrengen langs je bovenste wimperrand en de lijn iets dikker maken naar de buitenhoek toe. Hierdoor lijkt het alsof je ogen verder uit elkaar staan.

 

Kleine of smalle ogen

Heb je kleine of smalle ogen (denk aan Kendall Jenner)? Dan is een mascara die zorgt voor extra lengte en volume geen overbodige luxe. Breng eerst een primer aan voor je met de mascara aan de slag gaat. Een primer zoals de GrandePrimer van Grande Cosmetics zorgt voor extra volume en lengte, terwijl de witte kleur het zwart van de mascara extra goed laat uitkomen. Breng de primer alleen aan in het midden van je wimpers en zet daar de mascara ook goed aan, zo lijken je ogen groter.

 

Grote ogen

Heb je juist grote ogen en zoek je naar manieren om ze toch iets minder groot te laten lijken? Om mascara passend bij jouw oogvorm aan te brengen is hier de vuistregel: hoe donkerder hoe beter. Donkere oogschaduw, mascara en oogpotlood laten je ogen kleiner lijken, dus ga daar lekker mee aan de slag. Breng de mascara aan over de gehele breedte van je wimpers en breng eventueel nog eyeliner aan in de waterlijn onder je bovenste wimpers (ook wel tightlinen genoemd).

 

Amandelvormige ogen

Bij amandelvormige ogen is het belangrijk de nadruk te leggen op het midden en de buitenste wimpers aan de onder- en bovenkant van je ogen. Gebruik voor de onderkant van je wimpers een dun borsteltje of de punt van het mascaraborsteltje om kleur aan te brengen. Op die manier kun je de nadruk leggen op de mooie vorm van de ogen en komen ze nog beter uit.

 

Ronde ogen

Voor ronde ogen gaat alle aandacht uit naar het midden van de wimpers. Zet dit goed aan met eventueel een wimper primer. Op de wimpers aan de onderkant van het ooglid kun je beter helemaal geen mascara aanbrengen of een klein beetje. Wil je graag een kattenoog-effect dan is het aan te raden om niet alleen het midden maar ook de buitenste wimpers goed te benadrukken.

 

Diepliggende ogen

Heb jij diepliggende ogen, dan kun je hetzelfde stappenplan gebruiken als het stappenplan voor mensen met ronde ogen. Let hierbij wel op dat je niet te veel donkere oogschaduw gebruikt. Door juist de lichtere delen te benadrukken net onder het wenkbrauwbeen en in de binnenste ooghoeken kun je de illusie van een rondere vorm creëren.

 

Vooruitstekende ogen

Heb je juist vooruitstekende (ook wel uitpuilende genoemd) ogen, dan kun je hetzelfde stappenplan volgen voor mensen met grote ogen om mascara passend bij jouw oogvorm aan te brengen. Door eyeliner aan te brengen over de gehele breedte van je wimpers zien ze er iets kleiner en diepliggender uit. Een donkere oogschaduw versterkt dit effect.

 

Oneven ogen

Heb je oneven ogen, dan kun je ook het beste gebruikmaken van veel donkere kleuren. Lichte kleuren benadrukken alleen maar de onevenheid van je ogen, dus doe zeker een primer en een goede laag mascara op. Kijk ook zeker bij bovenstaande beschrijvingen als je bijvoorbeeld een combinatie van oneven en kleine ogen hebt.

 

Hangende ogen

Hangen jouw oogleden een beetje? Dan kunnen twee kleuren mascara een uitkomst zijn. Breng de zwarte mascara aan bij de bovenste wimpers en de bruine mascara bij de onderste wimpers. Houd hierbij wel rekening met het midden van je wimpers, die zet je het dikste aan. Door dit te doen lijkt het of je ogen iets gelift zijn.