10 eyeliner fouten die je beter kunt vermijden

Eyeliner is een fantastisch make-up product om net even die extra zwoele oogopslag of die glam-look te creëren die je voor ogen had. Alleen… het aanbrengen kan soms echt een nachtmerrie zijn. Gelukkig dat het met een paar keer oefenen in veel gevallen goed gaat. Nou ja, goed… Wij zetten de tien grootste eyeliner ‘fouten’ op een rij.

 

1.     Geen rechte lijn met eyeliner

De meest logische fout is waarschijnlijk het aanbrengen van een lijntje dat niet helemaal recht is. Ja, het is frustrerend als de lijn niet mooi recht zit, maar het net zo lang overdoen tot het wel recht zit is echt te moeite waard. Doe je dit niet dan kan de eyeliner ervoor zorgen dat je ogen optisch een andere vorm krijgen. Kijk je straks ineens chagrijnig, ook niet de bedoeling. Om een mooie rechte lijn te krijgen is het belangrijk niet of niet te hard aan je buitenste ooghoek te trekken (hierdoor rimpelt de huid), maar je kin omhoog houden en naar beneden kijken. Een vloeibare eyeliner zorgt er in dit geval voor dat je een rechtere lijn kunt trekken.

 

2.     Ruimte tussen de eyeliner en wimpers

Eyeliner is ervoor bedoeld om de wimperrand extra te definiëren en de vorm van je ogen te benadrukken. Als je echter ruimte laat tussen de eyeliner en de wimpers, ziet het eruit alsof je dubbele oogleden hebt. Vermijden dus. Met een goed geslepen oogpotlood of eyeliner met kleine punt kun je de huid tussen je wimpers goed inkleuren. Probeer ook eens je bovenste waterlijn in te kleuren om je wimpers extra vol te laten lijken. Hierna kun je met je eyeliner een dunne lijn direct boven je wimpers tekenen. Het is een extra stap, maar het resultaat mag er zijn!

 

3.     Alleen de onderste wimperrand kleuren

Misschien doe jij dit nooit, maar het komt vaker voor dan je denkt. Als je alleen eyeliner op je onderste wimperrand gebruikt leg je ontzettend de nadruk op de onderkant van je ogen. Vaak zie je er dan ook vermoeider uit, niet het effect dat je wil bereiken. Wil je graag de onderste wimperrand onderlijnen, doe dan altijd ook de wimperrand boven je oog. Zorg er ook voor dat de onderste lijn dunner is dan de bovenste lijn. Ook hier is het belangrijk om geen open stukken tussen de wimperrand en de eyeliner te zien. Gebruik bij voorkeur een lichtbruine of taupe variant.

 

4.     Vloeibare eyeliner op de onderste wimperrand gebruiken

Oef, echt? Een vloeibare eyeliner op de onderste wimperrand is heel heftig en dramatisch en geeft harde lijnen, dus tenzij het voor een feestje is... Als je graag vloeibare eyeliner gebruikt, doe dit dan alleen op de bovenste wimperrand en gebruik een potlood voor de onderste wimpers. 

 

5.     Je hele oog omlijsten met eyeliner

Maar dit geeft toch een dramatisch effect en geeft me echte Bambi-eyes? Helaas niet zo erg als je zou denken. Door het omlijsten van je ogen met eyeliner sluit je je ogen als het ware in en hierdoor zien je ogen er kleiner uit. Begin daarom met een dunne lijn in de binnenbovenhoek van je oog en ga langzaam voor een wat dikkere lijn als je naar de buitenkant van je bovenste wimperrand werkt. Breng alleen een dunne lijn met lichte smudge aan op de onderste wimperrand en stop bij het traanbuisje.

 

6.     Geen wit oogpotlood gebruiken

Oke, dit is niet echt een fout, eerder een tip, maar het is ontzettend zonde als je kleine ogen hebt en alleen maar zwarte en bruine eyeliner gebruikt. Met een wit oogpotlood op je waterlijn zien je ogen er optisch groter uit. Daarnaast lijkt het meteen alsof je meer uitgeslapen bent. Als je al grote ogen van jezelf hebt dan kun je deze tip misschien beter laten voor wat het is.

 

7.     Eyeliner laten vlekken

Ja, het gevaar dat de eyeliner uit kan vegen of kan vlekken is er altijd wel, maar je kunt de kans erop enorm verkleinen. Wacht bijvoorbeeld altijd tot je eyeliner droog is voor je de rest van je make-up aanbrengt. Wacht zelfs met het aanbrengen van een tweede lijn zodat je zo min mogelijk kans loopt dat de eyeliner uitgeveegd wordt.

 

8.     Eyeliner als oogschaduw gebruiken

Het lijkt misschien makkelijk, even met de eyeliner je ooglid inkleuren, maar het resultaat is veel te donker en te heftig. Beter is om eerst je eyeliner aan te brengen en lichtjes te vervagen (sommige eyeliners hebben een smudge tool), en daarna een iets lichtere oogschaduw. Als je graag een strakke, zwarte rand wil, dan is het handiger om eerst je oogschaduw aan te brengen en daarna je eyeliner zodat de lijn strak blijft.

 

9.  Eerst wimpers krullen, dan je eyeliner

Het is gewoon makkelijker om je wimpers ‘laag’ te houden zodat je makkelijk bij je wimperrand kunt. Als je je wimpers krult voordat je een lijn hebt aangebracht kan je er niet meer makkelijk bij en krijg je sneller een kale lijn tussen je wimpers en de eyeliner. Krul wimpers dus nadat je eyeliner aanbrengt. Zo zie je ook direct wat het effect is bij je wimpers en hoe dik je de mascara kunt aanbrengen.

 

10. Eerst mascara, dan eyeliner

Mascara breng je ook ná het zetten van je eyeliner aan. Zo zie je beter wat je doet en kun je dus een rechtere lijn trekken. Daarnaast zie je ook in één oogopslag hoeveel mascara je nodig hebt om je look helemaal af te maken.

Heb jij nog een tip, een veelgemaakte fout of advies hoe eyeliner het beste aangebracht kan worden? Stuur ons zeker een bericht en misschien komt jouw tip in dit artikel.