De beste huidverzorging tijdens de wintersport

Wat is de beste huidverzorging tijdens de wintersport? Als je net een reisje Oostenrijk of Zwitserland hebt geboekt, gaat je voorbereiding veel verder dan het huren van een huisje en ski’s. Hoe moet je je huid verzorgen tijdens de wintersport? Welke crèmes kun je het beste gebruiken en hoe vaak moet je eigenlijk smeren? We zochten het voor je uit.

 

Als je op wintersport gaat, liggen de temperaturen vaak rond het vriespunt. Door die plotselinge verandering van temperatuur kan je huid een flinke schok krijgen. Niet alleen de zon is een bepalende factor, ook de kou en de sterke, gure wind die er soms kan staan heeft een belangrijke invloed op de conditie van je huid. Verbranden, bevriezen of uitdrogen van de huid zijn bijvoorbeeld geen uitzonderingen.

 

Wat zijn de gevolgen van slechte huidverzorging tijdens de wintersport?

Allereerst de zon. Hoe vaak zie je mensen verbrand terugkomen van een wintersportvakantie? Je zit veel dichter bij de zon en door de goede luchtkwaliteit kan de uv-straling veel beter doordringen. Gevolg: je verbrandt veel sneller. Daarnaast speelt de kou een belangrijke rol bij het beschadigen van je huid. De koud kan de huid bevriezen, waardoor die gevoelloos wordt, gaat tintelen of gewoon pijn doet. Als je je huid niet goed blijft verzorgen tijdens de wintersport, kan die snel uitdrogen. Tot slot versnelt de wind ook de zonschade en schade door de kou aan de huid.

Tip: Verkleurt je huid en ziet het er wit uit? Dan kan je huid bevroren zijn. Ga direct naar binnen en probeer langzaam op te warmen. Drink iets warms of drenk een theedoek in water van 40 graden Celsius en houd dit tegen de witte plek aan. Wat je in ieder geval niet moet doen: over de huid gaan wrijven of heel dicht bij een open haardvuur gaan zitten. Droge warmte (zoals een haardvuur) kan de huid te snel warm laten worden, waardoor je meer barstjes krijgt en geknapte bloedvaatjes.

 

Wat is de beste huidverzorging tijdens de wintersport?

Die huidproblemen zie je natuurlijke liever gaan dan komen. Hoe kun je je huid het beste verzorgen zodat je alleen maar hoeft te genieten van die wintersport? Hieronder hebben we de belangrijkste adviezen op een rij gezet. Dit zijn onze 10 huidverzorgingstips tijdens de wintersport:

1. Drink voldoende water

Over dit punt bestaat nogal wat discussie: is het nu een feit of een fabel dat water goed is voor de huid? Het regelmatig drinken van water verbetert de bloedtoevoer naar je huid. In die zin is water dus goed voor je huid, omdat het helpt de huid soepel te houden. En die soepele en elastische huid hebben we maar wat graag in dat koude weer. Het is echter niet zo dat je aan een paar glazen water genoeg hebt om je huid te beschermen. De huid heeft zowel van binnen als buiten hydratatie nodig. Blijf gewoon in de gaten houden dat je net zoveel drinkt als normaal (met name op de pistes vergeet je nog wel eens voldoende pauze te houden om te drinken).

2. Goede kleding

Een goede set skikleding ligt aan de basis van alles. Zorg dat je goede kleding hebt dat nergens kan knellen. Bij voorkeur houd je de wind uit je gezicht met een helm, skibril, sjaal en/of skimasker (ook wel de bivakmuts genoemd). Zo voorkom je dat de huid van het gezicht schraal wordt.

3. Gebruik een dagcrème met SPF (uv-filter)

Kies voor een dagcrème met SPF om je huid de beste bescherming te bieden. De meningen over wat voor soort dagcrème je moet gebruiken, lopen uiteen: de één raadt een waterproof crème aan, terwijl de ander aangeeft dat je voor een watervrije crème moet kiezen. Het KWF zegt hier het volgende over:

“Gebruik een vette zonnebrandcrème voor de wintersport. Een product op waterbasis – zoals de meeste zomerse anti-zonnebrand - bevriezen op de huid in de kou. Wintersportcrèmes bevatten daarom veel vetten, waardoor ze ook goed smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid; dat gebeurt snel als het koud is". bron: KWF 

Lijkt ons dus duidelijk! Ga voor zowel een dagcrème als zonnebrandcrème op oliebasis.

4. Gebruik zonnebrandcrème

Een logische, maar daarom niet minder belangrijke stap: zonnebrandcrème. Smeer zonnebrandcrème een half uur voordat je de piste op gaat en neem ook een kleine tube mee zodat je onderweg af en toe nog wat kunt smeren. In de skilift heb je bijvoorbeeld voldoende tijd om even bij te smeren. Probeer dit iedere twee uur te doen.

5. Vergeet je lippen niet in te smeren

Je lippen zijn normaal gesproken al extra kwetsbaar vanwege die dunne huid. Kies een vettige lippenbalsem (dus het liefst op oliebasis) met SPF en smeer regelmatig bij. 

6. Gebruik een oogcrème (extra)

Tijdens de wintersport heb je vaak je skibril op, maar natuurlijk lang niet altijd. In de tussenperiodes dat je niet op de pistes staat draag je misschien een zonnebril, maar een oogcrème kan daarop een fijne aanvulling zijn. In het fellere licht kan je vaker met je ogen knijpen, dan is het wel zo fijn als die huid daar extra verzorgd is.

7. Gebruik een gezichtsmasker (extra) 

Een fijne extra kan een gezichtsmasker zijn. Als je ’s avonds op je hotelkamer nog even aan het relaxen bent, kun je een gezichtsmasker nemen. Zo geef je de huid een extra hydratatieboost.

8. Let op de luchtvochtigheid in je hotel

Heb je je huid de hele dag goed beschermd tegen de zon? Ga je vervolgens je warme hotelkamer in waar alles potdicht zit? Een droge, warme kamer kan je huid dan alsnog uitdrogen. Een beetje zonde van al je inspanningen. Check of er een luchtbevochtiger aanwezig is of hang eventueel zelf een bakje met water in de buurt van de verwarming.

9. Niet te heet douchen

Het kan heerlijk zijn na een dagje in de kou, maar pas op met een hete douche of bad. Het warme water kan er sneller voor zorgen dat je een droge huid krijgt. De grote temperatuurverschillen laten je huid sneller uitdrogen.

10. Geef je hoofdhaar extra verzorging

Door het koude gure weer en met name de wind kunnen extra schade toebrengen aan je hoofdhaar. Breng net even iets vaker een haarmasker aan en gebruik met iedere keer wassen een conditioner.

11. Vergeet je wimpers en wenkbrauwen niet

Ook je wimperharen en wenkbrauwharen hebben zwaar te lijden onder de koude wind en sneeuw. Verzorg ze daarom van tevoren al goed met een serum om de wimpers en wenkbrauwen in optimale conditie te hebben voor de wintersport.

12. Vermijd zwaardere huidverzorging

Probeer de zwaardere huidverzorgingsproducten als scrubs, peelings en zwaar reinigende maskers of doekjes zoveel mogelijk te vermijden. Deze producten zijn voor de winterhuid net even te heftig, helemaal als je de hele dag al buiten bent.

Tot zover onze tips over de beste huidverzorging tijdens de wintersport. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of tips? Stuur ons zeker een mailtje? Wil je meer weten over het gebruik van een gezichtscrème in de vrieskou, lees dan zeker even ons artikel over dit onderwerp.