Hoeveel wimperuitval is normaal?

Schrik je als je een keer een losse wimper vindt? Geen zorgen, dit is een natuurlijk proces. Wimpers en haren vallen uit, waarna er weer nieuwe haartjes komen te groeien. Dit is de wimpercyclus en niets om je zorgen over te maken, maar veel mensen willen graag weten hoeveel wimperuitval normaal is. Wanneer moet je op gaan letten?

 

De wimpercyclus

Net als bij de groeicyclus van het hoofdhaar heeft ieder mens een iets andere wimpercyclus, maar het duurt ongeveer tussen de zes tot acht weken voordat een wimper de volledige groeicyclus heeft gehad. Omdat wimpers niet allemaal in dezelfde groeifase zitten, duurt het daarom tussen de negen en twaalf weken voor alle wimpers een keer zijn uitgevallen en weer zijn terug gegroeid. Deze wimpercyclus gaat gewoon door, ook al gebruik je wimperextensions, laat je je wimpers verven of maak je gebruik van een wimperserum. Het is dus niet erg als je af en toe een losse wimper vindt.

 

Hoeveel wimperuitval is normaal?

Hoeveel wimperuitval normaal is, is lastig te zeggen. Soms vallen er in een wimpercyclus op een dag geen wimpers uit, terwijl op een andere dag meerdere wimpers tegelijk uitvallen, die in dezelfde groeifase zitten. Daarnaast verschilt het ook nog per individu. We kunnen dus helaas niet zeggen ‘als je op een dag meer dan twee wimpers verliest is dat teveel’. Wat je het beste kunt doen, is je wimpers over een langere periode in de gaten houden. Heb je het vermoeden dat er meer wimpers uitvallen dan normaal, dan kun je kijken waar deze wimperuitval aan ligt.

 

Wimperuitval en wimpercyclus

Probeer eerst de oorzaak van je wimperuitval te achterhalen door de kijken naar je make-up ritueel en je huidverzorging. Door overmatig make-up gebruik, het gebruiken van een waterproof mascara, een wimperkruller of het niet goed reinigen van je gezicht kunnen je wimpers uitvallen. Ouderdom, hormonale stoornissen en een slecht voedingspatroon kunnen echter ook veroorzakers zijn van het sneller uitvallen van je wimpers. Lees hier meer over in ons artikel Wimperuitval.

 

Kun je wimperuitval voorkomen?

Nee, dit is niet mogelijk. Wimperuitval is een onderdeel van de wimpercyclus en geeft wimpers juist de kans zich te vernieuwen. Als je echter één van bovenstaande gewoonten hebt aangepast kun je misschien wel merken dat het langer duurt voor je wimpers uitvallen. Daarnaast kun je je wimpers ook een handje helpen met een verzorgend wimperserum. De verzorgende ingrediënten in het wimperserum helpen de wimpers flexibeler en sterker te worden, zodat ze beter bestand zijn tegen de make-up die je aanbrengt. Ook kunnen ze minder snel uitvallen, waardoor ze dus langer door kunnen groeien en je voller en langer uitziende wimpers krijgt. Meer informatie over het wimperserum vind je in ons artikel Wimperserum: informatie en advies