Oorzaken van haaruitval

Haaruitval kan tal van oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is erfelijke haaruitval. Daarnaast kan het zijn dat een ziekte, medische behandeling en gebruik van medicijnen de uitval van je haar veroorzaken. Stress, slechte voeding of een verminderde werking van de schildklier zijn ook een oorzaak dat haren uitvallen. Tot slot speelt ook de slechte conditie van de hoofdhuid een rol.

 

Oorzaken van haaruitval

Iedereen wil graag een volle bos glanzend haar. Haaruitval is niet alleen een grote ergernis bij mannen, ook vrouwen kunnen last hebben van dunner wordend haar en een minder volle coupe. Dun of weinig haar kan zowel mannen als vrouwen onzeker maken. Goed voor jezelf en voor je haar zorgen kan haaruitval tegengaan en jouw je zelfvertrouwen teruggeven.

 

Erfelijke oorzaak van haaruitval

De oorzaken van erfelijke haaruitval zijn voor een groot deel bekend. De grote boosdoener is het hormoon dihydrotestosteron. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat de groeifase van het haar korter wordt, waardoor het haarwortelzakje afsterft. Hierdoor ontstaat haaruitval en uiteindelijk zelfs dunne plekken of kaalheid.

 

Haaruitval door medische behandeling

Bestraling en chemotherapie zijn medische behandelingen tegen de ziekte kanker. Deze behandelingen kunnen haaruitval veroorzaken. Wanneer de behandeling stopt en het lichaam hiervan is hersteld, gaat het haar opnieuw groeien. De haaruitval is dus meestal tijdelijk van aard. Overigens zorgt niet alle chemotherapie voor haaruitval. Ook van andere medicijnen is bekend dat ze haaruitval kunnen veroorzaken. Zo kunnen antibiotica en antidepressiva als bijwerking hebben dat het haar dunner wordt of uitvalt.

 

Haaruitval door stress

Stress of een ongezond eetpatroon kunnen ook haaruitval veroorzaken. Dit wordt ook wel telogeen effluvium genoemd. De haaruitval is in dit geval niet erfelijk bepaald, maar ontstaat door fysieke of psychische stress. Onder meer oververmoeidheid, een zeer streng dieet of te veel inname van alcohol zijn oorzaken waardoor je haar stopt met groeien. Stress verhoogt de adrenaline in je lichaam, als dit niet wordt afgebroken kan dit uiteindelijk slecht zijn voor de haargroei. Je haar wordt dunner en poreus, raakt sneller beschadigd. Op je kussen of in je haarborstel vind je meer haren dan normaal het geval is. Meestal merk je het effect van stress op je haar pas na ongeveer drie maanden. Leef je weer gezond en zonder stress? Dan duurt het meestal drie tot negen maanden voordat je haar weer net zo vol is als voorheen.

 

Zorg goed voor jezelf!

Sommige oorzaken van haaruitval zijn op te lossen door goed voor je lijf en haar te zorgen. Als je haar snel uitvalt, kan ijzer een oplossing bieden. IJzer is een component van hemoglobine en transporteert zuurstof door het lichaam. Zuurstof is erg belangrijk voor haargroei. Je kunt het ijzergehalte in je lijf verhogen door ijzertabletten te slikken, of door bladgroente als spinazie te eten. Ook (appel)stroop of rood vlees bevat veel ijzer. Naast ijzer helpt ook vitamine B voor een gezonde bos haar. Het stimuleert de bloedtoevoer naar de hoofdhuid.

 

Haaruitval: nog meer tips

Gezond leven en eten is belangrijk om sommige oorzaken van haaruitval te behandelen. Maar ook is het essentieel om de juiste verzorgingsproducten voor je haar te kiezen. Voedende ingrediënten helpen om haaruitval tegen te gaan. Kies bijvoorbeeld voor het gebruik van een haarserum voor gezonder, dikker en voller ogend haar, zoals het GrandeHair Serum van Grande Cosmetics.