Je wimpers langer laten groeien: wat zijn de grootste mythen?

Je wimpers langer laten groeien is een kwestie waar steeds meer vrouwen mee bezig zijn. Lange, volle wimpers geven een extra wow-effect, en wie wil dat nu niet? Speciaal voor de wimpers zijn daarom wimperserums ontwikkeld, die de natuurlijke groei van de wimpers zoveel mogelijk ondersteunen en verzorgen. Er zijn echter ook een hoop ‘alternatieve’ manieren die mensen gebruiken om de wimpers te laten groeien. Wat zijn de grootste mythen in dit wimpergroei - verhaal? 

 

1. Wimpers borstelen laat ze langer groeien

Helaas, dit is niet waar. CNN heeft een trichologist (iemand die haar bestudeert) gesproken, en die geeft aan dat teveel borstelen juist het tegenovergestelde effect geeft. Haar kan breken als je er teveel aan trekt of druk op zet, of het nu wimpers zijn of hoofdharen. Het zorgt voor onnodige frictie, waardoor je mogelijk de haren bij de huid sneller lostrekt. Met mascara kun je je wimpers een kleur geven en ze in dezelfde richting laten wijzen. Lees hier ook meer over in ons artikel met tips over mascara aanbrengen.

 

2. Wimpers knippen om ze langer te laten groeien

Ook deze mythe is niet meer dan een mythe. We hebben al eerder een langer artikel over wimpers knippen geschreven, waarin we aangeven dat het alleen maar lijkt of de wimpers langer terug groeien. Omdat je de haren knipt, knip je het dunste stukje af. Op de plek waar je het geknipt hebt, zie je nu een wat dikker stompje. Dit vormt dan het nieuwe uiteinde van je wimper, waardoor dit dikker lijkt. Het knippen zorgt er echter niet voor dat je wimpers breder, dikker of donkerder worden.

 

3. Vaseline op je wimpers smeren zorgt dat ze langer groeien

Vaseline wordt wereldwijd gebruikt voor de huid, en daarom moet het ook goed zijn voor de wimpers? Helaas, het smeren van een petroleum gel over de oogleden of over de wimpers stimuleert ze niet ineens om harder te groeien. Diverse optometristen adviseren zelfs het smeren van vaseline achterwege te laten omdat het wimperharen onnodig verzwaart en daardoor juist sneller uit zou kunnen laten vallen. We hebben ook een uitgebreider artikel over vaseline geschreven waarin we uitleggen waarom sommige mensen denken dat vaseline wimpers langer laat groeien.

 

4. Natuurlijke oliën zorgen dat wimpers langer groeien

Ook een mooie fabel. De theorie achter deze hardnekkige mythe is dat producten die haar hydrateren een positief effect hebben op de wimperharen. Kokosolie, wonderolie of olijfolie maakt wimpers echter niet ineens dikker of langer of laat ze ineens millimeters groeien. Deze producten kunnen wellicht iets meer glans geven, maar daar houdt het wel mee op.

 

5. Citroenschil laat je wimpers langer groeien

Nog een vreemd gerucht is het gebruik van citroen om de wimpers langer te laten groeien. De schillen zijn rijk aan vitamine C en B en hebben daarom een positief effect op de wimpergroei. Wat hierbij alleen niet vermeld wordt is dat citroen een blekend effect heeft (dus blondere wimpers die minder goed zichtbaar zijn), en de haarschubben openzet. Doordat de schubben openstaan, zijn de wimpers vatbaarder voor schadelijke invloeden van buitenaf. De wimperharen kunnen hierdoor juist sneller afbreken.

 

6. Waterproof mascara voor langere wimpers

Een mythe waarvan we niet eens begrijpen dat die ooit de kop op heeft kunnen steken: het gebruik van waterproof mascara om je wimpers langer te laten groeien. De gedacht hierachter is blijkbaar dat waterproof mascara de wimpers beschermt tegen invloeden van buitenaf, waardoor ze de gelegenheid krijgen om langer te groeien. Dit is dus absoluut niet waar. Waterproof mascara bevat juist ingrediënten die ‘harder’ zijn dan gewone mascara’s, omdat ze tegen water moeten kunnen. Deze ingrediënten beschadigen juist de wimpers als je ze te vaak gebruikt.

 

7. Lavendel voor de wimpers

Nog een natuurlijk middel dat wel eens aangeraden wordt om de wimpers te verlengen: lavendel. Het ingrediënt wordt vaak toegevoegd aan bad & doucheproducten, maar het is niet aan te raden dat in de buurt van de ogen aan te brengen. Lavendel kan de huid irriteren en kan zelfs in combinatie met zuurstof vrije radicalen vormen.  Niet echt het effect waar je naar op zoek bent.

 

Heb je nog meer grappige, vreemde of bizarre mythes gehoord over het laten groeien van je wimpers? We horen het graag! Stuur een mailtje naar info@esthetichealth.nl en wie weet zie je binnenkort je tip terug in ons blog.


Aanraders uit de shop