Bimatoprost voor je wimpers: waarom het is afgekeurd

Bimatoprost voor je wimpers is de laatste tijd veel in het nieuws: wat is het en waarom is er zoveel discussie over? Wat zijn de bijwerkingen (want die zijn er) en waarom is dit ingrediënt niet goedgekeurd in de EU voor cosmetica? In dit artikel een overzicht.

 

Wat is Bimatoprost?

Eerst even een kort overzicht wat bimatoprost precies is. Bimatoprost komt voor in oogdruppels. Artsen schrijven dit middel voor aan patiënten met glaucoom (verhoogde oogboldruk). Dit middel verbetert de afvoer van water uit de oogbol, waardoor de druk in het oog afneemt.

Bron: apotheek.nl

 

Bimatoprost bijwerkingen

Wat zijn de bijwerkingen van bimatoprost? Volgens het farmacotherapeutisch kompas van de overheid en apotheek.nl heeft het onderstaande bijwerkingen:

  1. Zeer vaak: jeuk aan het oog, verbetering van de wimpers
  2. Vaak: oogirritaties zoals een branderig gevoel, oogontsteking en een vertroebeld zicht
  3. Vaak: fotofobie, droge ogen, tranende ogen, jeukend ooglid
  4. Vaak: donker worden van iris en wimpers. Dit houdt in dat met name mensen met blauwe of groene ogen of een mix meer bruinpigment in hun iris kunnen krijgen. Dit effect is permanent, zelfs na het stoppen met bimatoprost
  5. Vaak: hoofdpijn, hypertensie en abnormale leverfunctietest
  6. Soms: korsten op het ooglid, droge oogleden, trekkend ooglid
  7. Soms: misselijkheid, duizeligheid en asthenie

 

Bijwerkingen in de rest van het lichaam

Bovenstaande bijwerkingen richten zich vooral op de ogen en het gebied rond de ogen. Er is echter ook een (weliswaar kleine) kans dat het ingrediënt in de rest van het lichaam terecht kan komen. Via de traanbuisjes staat het oog in verbinding met de neus. In de neusholte kan het medicijn opgenomen worden in het bloed, waarna het zich snel door de rest van het lichaam verspreid. Niet voor niets staat er duidelijk in de gebruiksaanwijzing van de oogdruppels met bimatoprost dat de traanbuisjes bij voorkeur dichtgedrukt moeten worden als dit medicijn gedruppeld wordt.

 

Bimatoprost verboden

Is bimatoprost verboden? Ja en nee. Als medicijn is bimatoprost zeker niet verboden. Het is een bekend middel om patiënten met glaucoom te helpen. Het gebruik mag echter alleen onder toeziend oog van een arts (mede ook door bovenstaande bijwerkingen). Binnen de EU is het middel daarom alleen toegestaan in oogdruppels die op recept verkrijgbaar zijn. Een arts kan dan tijdig zien of er bijwerkingen ontstaan en eventueel een alternatief aanraden. Als cosmetica of cosmetisch ingrediënt is bimatoprost niet toegestaan.

Opmerking: op dit moment is de NVWA bezig met een onderzoek naar wimperserums die dit ingrediënt gebruiken. Er zijn al schriftelijke waarschuwingen de deur uitgegaan naar desbetreffende producenten in Europa om het ingrediënt uit cosmetica te verwijderen. Zodra er meer bekend over is zullen wij dit artikel updaten. Heb je zelf al meer informatie gehoord? Dan horen we dat natuurlijk graag! Stuur een mailtje naar ons info-adres zodat we dit zo up-to-date mogelijk kunnen houden.

 

Bimatoprost wimperverlenging

Bimatoprost en wimperverlenging was een veelbesproken combinatie. Immers, als je wimpers langer worden, waarom zou je die druppels dan niet op je wimpers smeren? De andere bijwerkingen werden echter na uitgebreid onderzoek ook ontdekt. Deze ontdekkingen heeft de EU jaren geleden doen besluiten om dit ingrediënt als medicijn te bestempelen.

Zodoende mag Bimatoprost ook niet in wimperserums verkocht worden, omdat wimperserums onder cosmetica vallen.

 

Bimatoprost kopen

Maar Bimatoprost kopen is heel eenvoudig? Helaas kan je tegenwoordig makkelijk Bimatoprost kopen zonder recept. Via internet komen steeds meer medicijnen voor een grote doelgroep beschikbaar zonder dat daar toezicht op is. Hier kleven grote risico’s aan. Bij verkeerd gebruik of gebruik van een medicijn zonder toezicht, kan een arts ook niet vroegtijdig veranderingen of reacties zien en ingrijpen. We raden het kopen van producten met bimatoprost zonder toezicht van een arts daarom ook af.

 

Veilig alternatief bimatoprost

Zijn er veilige alternatieven voor bimatoprost? Gelukkig wel! Sinds de ontdekking van de bijwerkingen van bimatoprost jaren geleden, hebben de fabrikanten van wimperserums niet stil gezeten. De bimatoprost verdween uit de ingrediëntenlijst en er werden nieuwe formules ontwikkeld die wél als cosmetica verkocht mochten worden. Een oogarts ontwikkelde in samenwerking met andere experts een wimperserum dat de wimpers zichtbaar kon verbeteren, maar geen bijwerkingen als irisverkleuring had. Het GrandeLash wimperserum bevat een mix van vitamines, antioxidanten en aminozuren en is maar ook uitgebreid getest en goedgekeurd door oogartsen en dermatologen. 

Bronnen: apotheek.nl, farmacoceutischkompas