0

Your BasketParfum in de zon gebruiken, kan dat?

Als de zon weer lekker gaat schijnen en je helemaal klaar bent voor het strand, neem je natuurlijk altijd zonnebrand mee om je huid te beschermen tegen de zon. Maar dat lekkere luchtje dat je graag op wilt spuiten voor je de deur uit gaat? Ja, parfum in de zon gebruiken, kan dat eigenlijk wel?

 

Parfum in de zon gebruiken

Het antwoord daarop is: het hangt er vanaf. In veel (al dan niet bijna alle) parfums, eau de toilette en eau de fraîche zit alcohol. En het is de alcohol die voor problemen kan gaan zorgen. Denk aan pigmentvlekken, maar ook rode bultjes en blaasjes. Let op: dit is lang niet bij iedereen zo, het kàn voorkomen. Dit is dus vooral een artikel als je het 'op safe' wilt spelen. 

 

Fuccomarine, de uv-spons

Oké, dus als ik een parfum of eau de toilette zonder alcohol weet te vinden dan zit ik goed? Niet per se. Er zit nog een ingrediënt in parfum, fuccomarine genaamd. Dit is een molecuul dat voorkomt in planten en bloemen. Dit molecuul neemt de uv-straling op, waardoor je huid heftiger kan reageren. Als je normaal bijna niet verbrand, kun je bijvoorbeeld nu ineens wel verbranden op de plekken waar je parfum hebt gespoten. Of je krijgt ineens donkerdere vlekken op de plekken waar je parfum hebt gespoten.

 

Etherische oliën

Daarnaast worden sommige etherische oliën afgeraden als je daarna direct de zon in gaat, zoals bergamot, citrus en lavendel. Bergamotolie bevat bijvoorbeeld ook fuccomarine. Heb je net een lekker bad met etherische oliën genomen, dan kun je dus beter enkele uren uit de zon blijven.

 

Bodymist of andere alcoholloze alternatieven

In veel gevallen zal de parfum die je in de kast hebt staan dus afvallen voor een dagje strand. Ga op zoek naar parfums zonder alcohol, Jean Paul Gaultier, Kenzo en Dior hebben bijvoorbeeld parfums zonder alcohol. Wat kun je daarnaast nog opspuiten of sprayen zodat je een fris en lekker geurtje bij je draagt? Een alcoholloos alternatief zoals bodymist bijvoorbeeld. Dit kun je ook prima meenemen naar het strand en het dan even opspuiten nadat je gezwommen hebt.

 

Parfum en zonnebank

Kun je wel parfum opdoen/ laten zitten als je naar de zonnebank gaat? Nee, zeker niet! Je moet geen verschil maken tussen de straling van de zonnebank en de zon. Bedenk dat je onder een zonnebank evenveel ‘zon’ krijgt als tijdens een vakantie. Om een huidreactie te voorkomen is het daarom altijd aan te raden geen parfum te gebruiken als je onder de zonnebank gaat. Verzorg je huid daarnaast altijd goed met een hydraterende crème of huidolie na het zonnen zodat de huid weer lekker bij kan komen van alle 'inspanning'.