Mascara aanbrengen – 10 onmisbare tips

Mascara is dé perfecte manier om snel extra volume aan je wimpers te geven. Door de dunnere punten van je wimpers een extra laagje te geven zien ze er ook ineens een stuk langer uit. Ideaal, maar hoe breng je mascara het beste aan? Hoe krijg je het meeste volume en hoe zorg je ervoor dat je niet per ongeluk je wimpers afbreekt? Lees hieronder over mascara aanbrengen en hoe je dat het beste kunt doen.

 

1. Mascara kiezen

Voor je begint met het aanbrengen van mascara is het handig even te kijken welke kleur het beste bij je past. Een zwarte kleur zorgt voor een intensere blik, maar bij mensen met blond haar kan een bruine kleur mooier staan. Bedenk ook waarvoor je de mascara gebruikt: als je een feestje hebt kan je best een zwarte mascara met extra volume gebruiken, terwijl een subtiele kleur en hoeveelheid meer geschikt is voor overdag. Twijfel je? Laat je dan zeker adviseren in de winkel of bij je schoonheidsspecialiste.

 

2. Mascara schoonhouden

Heel simpel, maar vaak vergeten mensen deze stap. Door de rand van je mascaraflesje even schoon te maken met een wattenstaafje of make-up doekje na gebruik voorkom je dat er klontjes om de rand gaan vormen die de volgende keer op je borsteltje kunnen komen. Je zorgt er zo voor dat je de volgende keer niet ineens met klontjes in je wimpers rondloopt.

 

3. Eyeliner en oogschaduw

Als je graag eyeliner en oogschaduw gebruikt, dan is het handig dat te doen vóór je de mascara gebruikt. Als je dit gaat doen nadat je wimpers gekruld zijn en in de mascara zitten, kom je er gewoonweg niet makkelijk meer bij of je knoeit op je wimpers, waardoor het effect van de mascara weer minder wordt.

 

4. Ogen schoonhouden

Zorg er ook voor dat je ogen schoon zijn. Ben je met een hydraterende crème of oogschaduw aan de slag geweest en is er iets op je wimpers terecht gekomen? Mascara hecht dan niet goed meer. Haal daarom van tevoren even een wattenschijfje over je wimpers om vet en vuil te verwijderen. Bij sommige goede merken voor wimperverf kun je ook een speciale remover krijgen om vet van je wimpers te verwijderen.

 

5. Wimpers krullen

Als je graag je wimpers krult, dan is het aan te raden dit ook te doen vóór je je mascara gebruikt (anders breken wimpers sneller af). Maak de kruller warm door er een paar seconden met een föhn op te blazen en knijp de kruller een paar seconden vlakbij de implant van je wimpers dicht.

 

6. Lucht bij je mascara en primer

Het valt niet te voorkomen dat er lucht bij je mascara of primer komt als je de dop eraf draait. Maak echter een langzame, draaiende beweging als je het borsteltje in de tube duwt of eruit trekt. Zo voorkom je dat je lucht echt in de tube pompt (en dit voorkomt weer dat je mascara snel uitdroogt of klontjes krijgt).

 

7. Gebruik een wimper primer

Een mooie truc om extra volume te krijgen is om een wimper primer te gebruiken. De primer vormt een goede basis voor de mascara en versterkt het volume gevend en verlengend effect. De GrandePrimer  van Grande Cosmetics bijvoorbeeld heeft een witte kleur, waardoor het effect van de GrandeMascara extra versterkt wordt.

 

8. Van aanzet tot punt

Werk van de wimperaanzet tot de punten en maak een zigzaggende beweging als je de mascara aanbrengt. Doe dit niet te snel of te hard, anders beschadig je de wimpers of je slaat er een paar over. De buitenste wimpers bereik je makkelijk met de punt van het borsteltje. Door de zigzaggende beweging is het in principe niet nodig om op de boven- en onderkant van je wimpers mascara aan te brengen. Heeft dit echter je voorkeur dan raden we aan om het vlak achter elkaar te doen. Als je wimpers eenmaal opgedroogd zijn kunnen ze beschadigen als je nog een laag aan de andere kant aanbrengt. Let op: of je eerst bij de binnenste wimperharen of de buitenste haren moet beginnen en hoeveel je aan moet brengen hangt van de vorm van je ogen af. Lees er meer over in ons artikel: Mascara aanbrengen die past bij de vorm van je ogen (komt binnenkort!).

 

9. Wimpers kammen

Heb je een goede mascara dan is deze stap in principe overbodig (de borsteltjes zijn zo gemaakt dat ze de haartjes goed scheiden), maar je kan eventueel nog je wimpers kammen om spinnenpoten en/of klontjes te verwijderen. Begin wel met kammen direct nadat je de mascara hebt aangebracht, anders loop je weer de kans dat je mascara opdroogt en je wimpers uittrekt.

 

10. Vervang regelmatig je mascara

Er is niet een specifiek tijdstip waarop je je mascara moet vervangen, maar houd er wel rekening mee dat je mascara niet oneindig kunt bewaren. Na een jaar kun je de meeste mascara’s wel weggooien. Goedkopere merken drogen vaak voor die tijd al uit (drie tot zes maanden). Als je mascara korrelig wordt, dikker wordt of naar azijn ruikt (of gaat stinken) dan is dat ook een teken om je mascara te vervangen.