Je wimpers na een chemo: alles wat je moet weten

Chemokuren zijn enorm heftig voor je hele lichaam. Het medicijn bereikt iedere lichaamscel. Niet alleen de tumorcellen, maar ook de gezonde cellen. Voorbeelden van gezonde cellen zijn bijvoorbeeld de haarwortels, zenuwuiteinden en de darmen. Dat veroorzaakt de bekende bijwerkingen zoals misselijkheid en haaruitval. Het uitvallen van het haar wordt vooral als erg lastig ervaren.

Bij sommige mensen valt alleen het hoofdhaar uit, maar anderen worden ook getroffen door het verlies van wenkbrauwen en wimpers. Aan het einde van je chemokuren ben je vast razend benieuwd naar wanneer en hoe je wimpers terugroeien. En groeien ze terug? Dan wil je ze natuurlijk wel goed verzorgen. Wij zetten alle informatie voor je op een rij.

 

Hoe snel groeien de wimpers terug?

Bij veel vrouwen groeit het hoofdhaar vaak al snel na of vlak voor de laatste chemokuur al terug. Bij anderen duurt dit proces ongeveer één of twee maanden. Wimpers na chemo groeien vaak wat minder snel terug dan je hoofdhaar. Dit komt doordat de wimpers en wenkbrauwen vaak ook pas later in de chemokuren uitvallen. Groeit je haar dus weer terug? Grote kans dat binnenkort ook je wimpers beginnen te groeien! Houd hierbij rekening met ongeveer twee maanden na de laatste kuur.

 

Hoe zien mijn wimpers eruit als ze terug groeien?

Het is algemeen bekend dat je hoofdhaar na zo’n ingrijpende behandeling vaak anders terugkomt dan daarvoor. De kleur kan anders zijn, net als de haarsoort. Zo kan het haar ineens krullen na een chemo. Ook je wimpers ogen na een chemo vaak net wat anders, maar de verschillen zijn minder duidelijk. Wel zijn ze vaak fijner en dunner.

 

Wimpers vallen opnieuw uit

Natuurlijk ben je erg blij met de terugkeer van je vrouwelijke oogopslag. Toch vallen bij veel vrouwen de wimpers daarna nogmaals compleet uit. Schrik niet als dat gebeurt, je wimpers groeien vanzelf weer terug. Na de chemo krijg in één keer een compleet nieuw stel wimpers. Je wimpers hebben een cyclus van ongeveer zes weken. Normaal gesproken vallen je wimpers om de beurt uit. Dat valt veel minder op. Na een chemo hebben je wimpers vaak allemaal dezelfde cyclus, waardoor ze (bij sommige mensen) ongeveer gelijktijdig uitvallen. Heb je hier last van? Dan duurt dit waarschijnlijk een paar cycli voordat dit weer als vanouds is.

 

Wimpers verzorgen

Groeien je wimpers na chemo’s weer terug? Dan wil je ze vanzelfsprekend goed verzorgen. Het is vooral belangrijk er een gezonde levensstijl op na te houden. Probeer voldoende te eten, bewegen en slapen. Vitamine B & D zijn erg belangrijk als het gaat om wimpergroei. Gebruik je direct na het terugkeren van je wimpers weer mascara? Let er dan op dat deze niet waterproof is en dat je deze voorzichtig en consequent verwijdert met speciale oogmake-up remover. Daarnaast kun je baat hebben bij het gebruik van GrandeLash wimperserum. Breng simpelweg elke dag een dun laagje boven de wimperrand voor een optimaal resultaat.

Een mooie oogopslag ligt met deze tips weer snel binnen handbereik!