0

Your BasketSta altijd goed op de foto met deze make-up tips

Als je een avond uit gaat, een dagje weg gaat met familie of misschien wel een bruiloft hebt wil je er natuurlijk goed uitzien op foto’s. Make-up kan je net even die frisse boost geven die je nodig hebt, maar wat zijn de beste make-up tips voor foto’s? Wij vroegen het aan een aantal fotografen. Sta altijd goed op de foto met deze make-up tips voor foto’s.

 

De basisregel

Hoewel iedereen verschillend is, kun je één regel bedenken die voor iedereen zal gelden: foto’s verzachten veel en halen ook veel make-up weg, of het nu met of zonder flits is gemaakt. Je kunt daarom voor foto’s vaak meer make-up hebben dan je gewoonlijk draagt. Blijf natuurlijk trouw aan je eigen stijl, maar draagt net iets meer dan normaal.

 

Een goede nachtrust

Jalou: “Mijn tip die ik aan iedereen mee geef voor een fotoshoot, of het nu een bruiloft is, een kerstdiner of een avond uit: probeer van tevoren zo goed mogelijk uit te rusten en voldoende te slapen. Wallen of donkere kringen wegwerken is mogelijk met make-up, maar voorkomen is altijd beter.”

Je lichaam is een weerspiegeling van hoe jij je voelt. Ben je moe en voel je je niet zo lekker, dan kun je dat terugzien in je gezicht. Als je voor die belangrijke bruiloft bijvoorbeeld een paar keer op tijd naar bed gaat, verschijn je met een fris en uitgerust gezicht op de trouwerij. Zorg ook dat je huid voldoende gehydrateerd is en breng eventueel nog een moisturizer aan vóór je je make-up aanbrengt.

 

De basis voor je make-up 

Marloes “Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik raad mensen altijd aan om dagcrèmes en foundations zonder SPF te gebruiken. Dit komt omdat deze producten vaak witter uitslaan op foto’s en dat wil je natuurlijk niet!”

Als je voor een dagdeel of de hele dag er tip-top uit wilt zien, is het aan te raden een primer onder je foundation te dragen. Breng daarna een concealer aan in huidskleur zodat je een egale basis hebt voor je foundation. Als je normaal een concealer aanbrengt met een lichte of middelmatige dekking, kun je bij een fotoshoot een concealer met volledige dekking aanbrengen.

Tip: Gebruik het liefst geen groene concealer. Als je ’s avonds in een warme ruimte foto’s gaat maken of veel onder lampen staat, kan de foundation door de hitte iets gaan vervagen. Hierdoor kun je het groene van de concealer ineens terug zien op foto’s.

 

Make-up tips voor foto’s: de blush

Houd bij het aanbrengen van blush ook weer rekening met het moment van de dag.  Voor avondmake-up en fotoshoots mag het net even iets meer dan je overdag naar je werk zou dragen. Als je het net iets te overdreven vindt, is het voor foto’s met flits vaak goed omdat de camera veel van je make-up weg flitst. Twijfel je, dan kun je altijd nog een testfoto met flits maken voor je de deur uit gaat.

 

Make-up tips voor foto’s: de foundation

Je foundation kan je look maken of breken. Voordat je de foundation aanbrengt is het handig om te kijken voor welke gelegenheid je make-up aanbrengt. Is het voor een bruiloft of fotoshoot met de familie buiten, kun je de oneffenheden wegwerken en het daarbij laten. Ga je ’s avonds uit of heb je echt een fotoshoot in een studio, dan kun je een dikkere laag aanbrengen. Test het even uit met een camera met flits om te zien hoe je eruit ziet voor je weggaat.

 

Voorkom een glanzend hoofd op foto’s

Marloes: “Met een glanzend hoofd op de foto staan vindt niemand leuk. Glanzende oppervlakten zijn ook lastig weg te werken bij de nabewerking van foto's. Heb je een fotoshoot, poeder dan altijd je gezicht af met losse poeder zodat je gezicht mat is. Met een highlighter kun je dan nog een subtiele glans aanbrengen.”

Zeker als je een fotoshoot hebt met felle lampen of ’s avonds met flitslicht fotografeert, poeder je je gezicht af met matterende poeder. Krijg je het snel warm? Dep dan af en toe je gezicht en poeder als het nodig is een beetje bij.

Tip: een poeder met reflecterende poederdeeltjes kun je prima gebruiken als dagmake-up. Zodra je weet dat je op foto’s met flitser komt te staan, kun je beter gebruikmaken van een volledig matte poeder.

 

Highlighten en shapen

Met highlighten en shapen kun je je gezicht een iets andere vorm geven op foto’s. Een lichte tint legt nadruk en een donkere tint geeft schaduw en diepte. Je kunt hierdoor bepaalde delen van je gezicht kleiner of dunner laten lijken.  Het highlighten en shapen komt het beste tot zijn recht op avondfoto’s of fotoshoots.

Tip: Wees voorzichtig met highlighter, omdat dit je gezicht snel te veel kan laten glanzen. Je kunt highlighter of glans aanbrengen in de binnenhoeken bij de ogen, de bovenkant van de jukbeenderen en cupidoboog.

 

Oogmake-up tips voor foto’s

Denise: “Als het een feestelijke aangelegenheid is, willen mensen nog wel eens glitters gebruiken. Ik adviseer altijd om te kiezen voor matte kleuren, omdat glitters het licht van de flits kunnen reflecteren. Je kunt hierdoor een vreemde look krijgen. Als je echt graag een glitter wilt gebruiken, breng dit dan alleen aan op de bolling van je ooglid.”

Als je een lange dag voor de boeg hebt, is het aan te raden een oogschaduwbasis te gebruiken zodat je oogschaduw niet snel uitloopt. Breng daaroverheen je oogschaduw aan. Mooi is om de binnenkant van je ogen licht te houden, zo krijg je een frisse blik. Breng  je eyeliner en mascara naar wens aan.

Tip: breng geen zwarte eyeliner aan op het bovenste en onderste ooglid, dit zorgt ervoor dat je ogen kleiner lijken en je een vermoeide blik krijgt. Breng een donkere kleur aan op je bovenste ooglid en probeer je binnenste ooghoeken licht te houden. Lees ook ons artikel 'je ogen groter maken met make-up' voor tips. 

 

Make-up tips voor foto’s: Lipstick 

Marloes: “Ik krijg klanten die de meest uiteenlopende lippenstiftkleuren willen dragen tijdens een fotoshoot. Als je voor een opvallende kleur gaat, bijvoorbeeld een rode lippenstift, zorg dan dat je perfect binnen de lijnen kleurt. Zelfs bij een avondje uit zie je dankzij de flitser precies of je je lippenstift netjes hebt aangebracht.”

Als je voor lippenstift kiest, kijk dan goed welke kleur bij je past (lees ook ons artikel: welke lippenstift past bij mij?) De ene kleur kan je gezicht juist beter uit laten komen, terwijl een andere kleur je gezicht juist fletser maakt. Als je een echte fotoshoot hebt is een erg lichte tint vaak minder mooi. Een nude kleur kan zeker, maar kijk dan even of er iets van een roze of rode tint in zit. 

 

Wenkbrauwen shapen of niet?

Over wenkbrauwen shapen zijn de meningen verdeeld. Als je van jezelf al donkere wenkbrauwen hebt met een mooie vorm, hoef je er in principe niets aan te doen. Als je normaal je wenkbrauwen tekent, is het wel aan te raden je wenkbrauwen iets meer in te kleuren dan normaal. Houd er wel rekening mee dat je bij close-ups alle wenkbrauwhaartjes duidelijker ziet, dus als je boven of onder je wenkbrauwen nog kleine haartjes hebt kan het handig zijn die even te epileren.

 

Make-up tips voor foto’s: de setting spray

Als je een hele dag lang op de foto komt te staan, is het handig om je make-up als het ware vast te zetten met setting spray. Door deze spray loopt make-up minder snel uit en vervaagt het ook minder. Je kan altijd nog een aantal make-up producten meenemen om snel bij te werken, maar de setting spray zorgt ervoor dat de make-up veel beter en langer blijft zitten. 

 

Make-up tips voor foto’s: hoe veel is te veel?

Veel mensen maken zich zorgen over de hoeveelheid make-up die ze aan moeten brengen om goed op de foto te staan. Wat is te veel? Bij een fotoshoot mag je meer uitpakken, maar hoe zit het als je ‘gewoon’  een avondje uit gaat? Denk hierbij aan het volgende:

  •        Dagje weg met familie of fotoshoot buiten: make-up zoals je normaal gesproken ook zou dragen naar je werk. Kijk van tevoren naar de weersverwachting en vraag nog even aan je fotograaf (als je die hebt) om tips als er bijvoorbeeld een felle zon staat of het juist een grijzige dag is.
  •        Avond uit: Bij een avond uit hoort een camera met flitser, dus mag je meer uitpakken met een goede basis en matte make-up. Wees voorzichtig met highlighters en glitteroogschaduw. Test voor je weggaat met een foto met flits zodat je kunt zien of je make-up goed zit.
  •        Fotoshoot in een studio: bij een shoot mag je best uitpakken. Gebruik zeker een primer onder je foundation en vermijd de groene concealer. Let ook hier goed op met glitters en breng net iets meer aan dan normaal. Als je het eigenlijk iets te heftig vindt, zit je vaak goed. Door de flitser wordt veel make-up letterlijk weggeflitst, dus meer dan normaal is goed. Vraag aan de fotograaf of je de eerste foto mag zien zodat je zeker weet dat je er goed op staat. 

Tot zover onze make-up tips voor foto’s met dank aan bovengenoemde fotografen voor hun citaten. Meer artikelen lezen? Bezoek dan ons beauty blog met artikelen over nagels, make-up en huidverzorging.