0

Your BasketZijn wimperserums veilig? Vragen en antwoorden

Over wimperserums bestaan ontzettend veel vragen. De belangrijkste vraag is of het gebruiken van wimperserums veilig is. Je brengt het immers vlak boven je wimpers aan bij je ogen. Dan moet het product geen nadelige effecten op je ogen hebben. Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

 

Wimperserums overeenkomsten

Over het algemeen zitten wimperserums in kleine tubes die veel weg hebben van mascaratubes. De kleine kwastjes zijn precies het juiste formaat om heel secuur een lijntje bij je bovenste wimperrand aan te brengen. Qua substantie zijn de wimperserums vaak vloeibaar of een gelachtige vorm.

 

Verschillen tussen wimperserums

Daar houden de vergelijkingen echter wel op. De wimperserums op de markt verschillen dusdanig in ingrediënten, dat het lastig is iets over de werking of veiligheid van al deze producten te zeggen. Voordat je een wimperserum koopt, controleer in ieder geval altijd of het product is goedgekeurd voor de Europese markt. Lees ook verschillende reviews op het internet en kijk daarbij zowel naar beauty bloggers als experts. Deze bloggers krijgen de producten weliswaar opgestuurd door de merken, maar de foto’s geven je een goed beeld van de werking van de serums.

Opmerking: recent is het ingredient bimatoprost veelvuldig besproken in het nieuws. Via deze link naar het farmacotherpeutischkompas (van de overheid) kun je meer lezen over dit ingredient. Kortgezegd is bimatoprost een medische stof en mag alleen onder toezicht van een arts gebruikt worden (mede dankzij de bijwerkingen die op kunnen treden). Binnen de EU is het ingredient afgekeurd voor cosmetisch gebruik

 

Bekendste wimperserum wereldwijd

Een product dat al uitgebreid alle keuringen heeft doorlopen en zowel dermatologisch als klinisch is getest, is GrandeLash. Naar aanleiding van haar goede resultaten is het merk internationaal gegaan, waardoor vrouwen wereldwijd nu kunnen genieten van vollere en langer uitziende wimpers.

 

Wimperserum en irisverkleuring

Op het internet duiken weleens geruchten op van mensen die beweren dat wimperserums de iris kunnen verkleuren en vertroebeld zicht kunnen geven. Deze bijwerkingen hebben te maken met het ingredient bimatoprost (zie ook bovenstaande link voor meer informatie). Binnenkort volgt een uitgebreider artikel over dit inmiddels veelbesproken ingredient. Nu kunnen wij niet voor alle wimperserums spreken, maar bij het gebruik van het GrandeLash wimperserum zijn bijwerkingen als irisverkleuring in ieder geval afwezig. 

 

Waardoor ontstaat deze verwarring?

Reden voor de verwarring is waarschijnlijk ontstaan omdat wimperserums ontwikkeld zijn naar aanleiding van een ontdekking in de oogheelkunde. Glaucoompatienten (ook wel patiënten met groene staar genoemd) merkten dat de oogdruppels die zij gebruikten niet alleen de oogdruk verlaagden. De oogdruppels die zij gebruikten, konden ook voor dikkere en langere wimpers zorgen.

De cosmetische wereld sprong hier natuurlijk direct op in en maakten van de oogdruppels een wimperserum. Deze eerste varianten van het wimperserum bevatten het middel bimatoprost. Helaas was er bij dit ingredient kans op bijwerkingen als verhoogde bruine pigmentatie van de iris en vertroebeld zicht. De artsen en wetenschappers betrokken bij Grande Cosmetics ontwikkelden een wimperserum zonder bimatoprost, maar met een gepatenteerd complex. Wimpers kunnen hierdoor nog steeds zichtbaar verbeteren, maar hebben geen bijwerkingen als irisverkleuring.

 

Wanneer kun je het wimperserum van Grande Cosmetics niet gebruiken?

Een vraag die we vaak te horen krijgen is wanneer mensen het GrandeLash wimperserum niet mogen of kunnen gebruiken. Het GrandeLash wimperserum is veilig getest op gezonde proefpersonen. Het serum is echter niet getest op kinderen, personen die een chemotherapie ondergaan, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Omdat het serum vanuit ethisch oogpunt niet getest kan/mag worden op deze doelgroepen, raden we daarom puur uit voorzorg aan het wimperserum niet te gebruiken als je tot een van bovenstaande doelgroepen behoort. Daarnaast is het ook af te raden om een wimperserum te gebruiken als je een ontsteking bij je ogen hebt. Het is belangrijk dat deze ontsteking eerst helemaal verdwenen is. Twijfel je omdat je zeer gevoelige ogen hebt, dan kun je het wimperserum eerst uittesten op een stukje huid. 

 

Zijn wimperserums veilig? Conclusie

Om er zeker van te zijn dat het wimperserum dat je voor ogen hebt een veilig product is, raden we altijd aan om de lijst met ingredienten goed door te nemen en reviews te lezen van diverse bloggers die het product hebben getest. Kijk daarnaast of het product ook is goedgekeurd voor de Europese markt. Is dit het geval, breng dan eerst een klein beetje van het wimperserum aan op een stukje huid (niet direct bij je ogen) om te zien of je misschien toch allergisch bent voor een ingredient. Is dit niet het geval, dan kun je het wimperserum bij je wimperrand aanbrengen.

 

Bron: farmacotherapeutisch kompas

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over GrandeLash of over wimperserums? Aarzel dan niet om ons te mailen of te bellen