Welke lippenstift past bij jou? 5 tips

Lippenstift kan je gezicht en je outfit een frisse boost geven, maar hoe weet je welke kleur lippenstift goed bij je past? Naast uren in de winkel verschillende kleuren testen, kun je ook een aantal trucjes toepassen om sneller een kleur te vinden die mooi bij je staat. Welke lippenstift past bij mij? Deze vraag kun je na het lezen van dit artikel als het goed is helemaal beantwoorden.

 

Zorg dat de lipstick bij je huid past

Kun je alle kleuren dragen die je wilt? In principe wel (jij bepaald toch?), maar het kan wel een aanrader zijn om je lipstick te matchen met je huidskleur. Kijk naar de ondertoon van je huid. Is deze koel, dan passen paarse tonen beter. Heb je een warme ondertoon, dan staan oranje en perzikachtige kleuren je goed. Hieronder een mooi overzicht:

           Warme kleuren                                             Koele kleuren

 • Perzik                                                           Beige met roze ondertoon
 • Bruin                                                             Koel bruin met roze ondertoon
 • Cappuccino                                                   Lichtroze met blauwige ondertoon
 • Goud                                                             Blauw
 • Brons                                                            Blauw-groentinten
 • Karamel                                                        Paarse kleuren
 • Roze met perzikachtige ondertoon               Dieprode kleuren met blauwtinten
 • Oranje                                                                       
 • Koraal                                                            
 • Oranjeachtige roodtinten               

 

Heb je een donkere huid?

Als je een donkere huid hebt, kun je kiezen uit een behoorlijk uitgebreid kleurenpalet. Diepe chocoladekleuren zullen een wat neutralere look geven, maar je kan je ook te buiten gaan aan extreme kleuren als purper, oranje en knalrood. Wil je liever lichte kleuren proberen in het roze en rode palet? Ook geen probleem, bij jouw huid staat zelfs geel en blauw extra mooi.

 

Heb je een medium huid?

Mensen die niet bleek, maar ook niet een heel donkere huidskleur hebben komen heel goed weg met roodtinten die een blauwe ondertoon hebben of dieprood. Lichte roze tinten en dieproze tinten kunnen ook erg mooi staan bij mensen met een medium huid. Kijk ook bij bovenstaande lijst voor de beste match met de ondertoon van je huid.

 

Heb je een bleke huid?

Heb je een vrij bleke huid? Dan staan nude kleuren, beige tinten en roze tinten je goed. Als je dit huidtype hebt, dan is het extra belangrijk om naar de ondertoon van je huid te kijken. Heb je een warme ondertoon, dan kun je roze tinten met een blauwe ondertoon beter vermijden. Deze kleuren kunnen dan een beetje ‘vloeken’  met de kleur van je huid.

 

Ondertoon van je huid bepalen

Vind je het lastig om de ondertoon van je huid te bepalen? Dan zijn er een aantal handige trucjes voor.

 1. Kies een voorwerp met een oranje kleur en een voorwerp met een koele paarse kleur. Dit kan een sjaal zijn of bijvoorbeeld een gekleurd blad. Houd deze naast je gezicht. De ene kleur zal je gezicht oplichten, terwijl de andere kleur je gezicht juist fletser maakt en oneffenheden beter laat zien. De kleur die je huid laat stralen is de kleur die aangeeft of je ondertoon koel of warm is. Straalt je huid bij oranje, dan heb je een warme ondertoon. Straalt je huid bij de paarse kleur dan heb je een koele ondertoon.
 2. Kijk welke kleur sieraden beter staan. Als gouden sieraden je gezicht doen oplichten en de zilveren sieraden je gezicht er grauw uit laten zien, dan heb je een warme ondertoon in je huid. Staan zilveren sieraden beter, dan heb je een koele ondertoon.
 3. Je bekijkt de kleur van de grote aderen op je polsen. Zijn je aderen duidelijk blauw? Dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon in je huid. Zijn je aderen meer groen of olijfkleurig? Dan heb je een warme ondertoon. Zie je het niet goed? Dan kun je zowel warme als koele kleuren hebben.
 4. Bovenstaande trucjes zijn richtlijnen. Het kan makkelijk dat je een warme ondertoon in je huid hebt maar bepaalde koele kleuren toch heel goed kunt dragen. Het hangt bijvoorbeeld ook van je haarkleur en oogkleur af.

 

Zorg dat de lippenstift bij je haar past

Niet alleen je huidskleur bepaald welke kleur lippenstift het beste bij je past, ook je haarkleur kan een goede leidraad zijn bij het kiezen van een kleur. Bijvoorbeeld:

 •       Blond haar = ga voor nude tinten of lichtere roze en bruine tinten
 •       Bruin haar = probeer eens een donkerrode, roze-beige of donkerroze kleur
 •       Zwart haar  = bordeaux geeft een mooi effect, evenals bruintinten, fuchsia en frambozenrood
 •       Rood haar = koper en bronstinten, maar ook oranje of rood met bruine gloed staan je prachtig

 

Glanzend, matte, glossy of juist creamy lippenstift?

Heb je de juiste kleur lippenstift gevonden? Dan heb je nog de keuze tussen een glanzende finish, een matte, glossy of juist een lippenstift met een creamy substantie. Welke soort je kiest hangt vooral af van de gelegenheid en hoeveel je de kleur op wilt laten vallen. Een glanzende finish valt bijvoorbeeld meer op dan een matte kleur. Aan de andere kant blijft een matte lippenstift wel weer langer zitten. Heb je vrij droge lippen? Dan kunnen creamy lipsticks een uitkomst zijn. Een lipgloss aan de andere kant geeft je lippen meer volume, dus als je zelf dunne lippen hebt kan een lipgloss je een extra boost geven. Een overzicht:

 • Glanzend – Hydrateert meer dan matte lipstick, valt op. Voor subtielere look is een creamy of matte lipstick meer geschikt.
 • Matte – Geeft intense kleur en blijft langer zitten dan glanzende lippenstiften. Sommige lipsticks kunnen lippen wel uitdrogen.
 • Creamy – Hydrateert, intense kleur, maar blijft minder lang zitten dan matte lippenstift.
 • Glossy – Geeft veel glans, hydrateert en laat lippen voller lijken. De gloss valt wel behoorlijk op.

 

Lippenstift matchen met kleding

Welke lippenstift past bij mij? Deze vraag gaat eigenlijk niet alleen over hoe je eruit ziet, maar ook wat je draagt. Volg jij de laatste trends altijd op de voet en draag je creaties die niet in de standaard winkels te vinden zijn? Dan zal een aparte kleur lippenstift daar leuk bij aansluiten. Ben je meer van de ‘veilige trends’ dan kun je misschien eerst beter met een lichte kleur beginnen voor je aan de donkerpaars en –blauw gaat. Aan de andere kant: een felle kleur lippenstift bij een zwart met witte outfit staat ook fantastisch!

 

Pas je lippenstift aan op je omgeving

Niet alleen je uiterlijk is belangrijk bij het zoeken naar de perfecte lippenstift, ook je omgeving speelt een bepalende factor. Heb je een kantoorbaan? Dan is een bescheiden kleur lippenstift misschien meer gepast. Werk je in de creatieve sector? Hier gaan mensen vaak wat vrijer om met kledingvoorschriften en uiterlijk, dus kun je meer experimenteren met extreme kleuren als donkerpaars en blauw. Bij winkels hangt het van de producten af die er verkocht worden. Kijk altijd even naar de functie die je hebt en of welke lip-look gepast zou zijn. Als je twijfelt kun je natuurlijk altijd raad vragen bij collega’s of even bij je manager langsgaan.

 

Welke lippenstift past bij mij?

Welke lippenstift past bij mij is als het goed is nu een vraag die je prima kunt beantwoorden. Bovenstaande tips geven je handvatten om een keuze in de winkel te kunnen maken. Het zijn echter geen vaststaande regels. Vind jij die ene paarse kleur fantastisch? Draag hem gewoon! Als jij je er goed en mooi bij voelt, dan is dat alles dat telt toch? 

 

Heb jij nog een goede tip om toe te voegen aan het artikel? We horen het graag! Stuur een mailtje met de titel ‘Welke lippenstift past bij mij? Tip’ en we voegen je tip graag toe aan dit artikel.