0

Your Basket



Zelfbruiner en zonnen, word je dan nog wel bruin?

Zelfbruiner en zonnen, is dit een fijne combinatie? Of kun je dan snel verbranden? Over zelfbruiners en zonnen bestaan een hoop vragen. In onderstaand artikel geven we antwoord op de meest voorkomende vragen over deze combinatie.  

 

Zelfbruiner voordat je gaat zonnen

Voordat je met je blote benen de zon in gaat, heb je het liefst dat ze al een kleurtje hebben. Met een zelfbruiner kun je die kleur al een beetje ‘faken’ voordat je met een korte broek of rok op een terrasje gaat zitten. Dankzij die zelfbruiner heb je binnen een paar dagen (of binnen één dag als je snelbruiner gebruikt) al een kleurtje. Kun je echter met deze bruine kleur op ook gaan zonnen? En moet je jezelf dan direct insmeren of werkt de zelfbruiner als een soort filter tegen de uv-straling?

 

UV-straling en zelfbruiner

Als je zelfbruiner gebruikt, kun je gewoon de zon in. De zelfbruiner hecht zich namelijk alleen aan de bovenliggende huidcellen. Deze teint verdwijnt normaal gesproken na een aantal dagen. Bij Vita Liberata ligt dit iets anders. Deze zelfbruiner is zo geformuleerd dat de kleur tot wel 3 weken kan blijven zitten. Het natuurlijke bruiningsproces door de zon ligt wat ingewikkelder. Als we over zonlicht praten, hebben we het vaak over UV-straling. UV-straling is echter op te breken in UVA-straling, UVB-straling en UVC-straling.

  • UVA-straling: (aging) vormt meer dan 95% van de UV-straling die de oppervlakte van de aarde bereikt. Deze straling richt zich op de diepere huidlagen. Deze straling zorgt voor huidveroudering en kan ook melanoom veroorzaken (de dodelijkste vorm van huidkanker). Deze straling dringt ook door ruiten van de auto en thuis heen, dus bescherming binnenshuis is geen overbodige luxe als je veel bij het raam zit.
  • UVB-straling: (burning) vormt nog geen 5% van de UV-straling die de oppervlakte van de aarde bereikt. Dit is echter wel de belangrijkste straling voor mensen die bruin willen worden. Deze straling helpt bij het vormen van vitamine D en de bruine kleur. Voor de mensen die vergeten met zonnebrand te smeren zorgt deze straling dus ook voor een verbrande huid. Ook kan UVB-straling voor huidkanker zorgen (andere vormen dan UVA-straling).
  • UVC-straling: De minst bekende straling van de drie, ook omdat mensen hier eigenlijk niets mee te maken hebben. Deze straling komt niet door de ozonlaag heen.

 

Bruin worden door zelfbruiner heen

Je kunt dus met een zelfbruiner op de zon in, omdat dit product niet in de huid doordringt. Er zit echter een belangrijk verschil tussen bruin worden door een zelfbruiner en bruin worden door de zon.  Met een zelfbruiner maak je alleen de bovenste huidcellen bruin, het doet niets voor de bescherming van de huid. Bij het natuurlijk bruin worden in de zon wordt er melanine opgebouwd in de huid. Dit is de bruine kleur van je huid, dat een kleine bescherming biedt tegen uv-straling. Dit is echter nog steeds onvoldoende om je huid ook goed te beschermen tegen de zon. Of je nu een bruine kleur hebt gekregen door de zon of door een zelfbruiner, je moet altijd een aanvullende zonnebrandcreme of spray gebruiken om je huid te beschermen tegen de uv-straling.

 

Zelfbruiners met spf

Er bestaan inmiddels ook zelfbruiners met spf. Kun je deze zelfbruiners echt zien als vervangers van zonnebrandcreme? Nee. De meeste zelfbruiners hebben in veel gevallen een SPF van 6 of 15. Dit is al vrij laag en biedt een zeer lichte bescherming tegen de zon. Daarnaast daalt dit aantal gedurende de dag, waardoor je na een aantal uur nog maar een bescherming hebt van SPF 3 of 5. Eerlijk gezegd heb je hier dus vrij weinig aan als je echt bescherming zoekt tegen de uv-straling. Gebruik naast een zelfbruiner dus altijd een zonnebrandcreme met minimaal SPF15 of zoek echt naar een zelfbruiner met een hoge SPF-waarde.

 

Zelfbruiner en zonnen op het strand

Je kunt dus prima met een zelfbruiner op naar het strand, zolang je maar weet dat deze ‘fake’ bruine teint absoluut geen bescherming biedt tegen de zon. Je kunt dus nog steeds verbranden. Daarnaast zijn er nog een aantal extra dingen waar je rekening mee kunt houden, onder andere afhankelijk van de locatie waar je je op dat moment bevindt:

 

Een paar extra handige weetjes:

  •        Water houdt uv-straling niet tegen. Als je dus de hele dag in de zee ligt, kan de uv-straling je huid onder water bereiken.
  •        Water weerkaatst uv-straling. Als je dus op het water zit (in een boot een rondvaart maakt bijvoorbeeld) of half boven water bent (zwemmen bijvoorbeeld, maar ook een bal overgooien of op een luchtbed ligt) kun je makkelijk twee keer zo snel verbranden.
  •        Ongeveer 20% (percentages verschillen per bron) van de uv-straling wordt weerkaatst door het zand. Zonnen op het strand stelt je dus, net als op het water, bloot aan extra uv-straling.
  •        In de bergen is de afstand tussen de zon en jou letterlijk kleiner. Ook is de lucht daar dunner, waardoor meer uv-straling het aardoppervlak bereikt. Denk hier dus aan als je op wintersport gaat.
  •        Witte oppervlakten weerkaatsen bijna alle invallende straling. Als je dus op een witte boot zit of voor een witte muur (vakantiehuisje Lanzarote?) kun je dus sneller verbranden.

 

Zonnebrandcrème met uva en uvb bescherming

Zelfbruiner en zonnen is op zich dus een prima combinatie, hoewel je dan niet moet vergeten om je op tijd en regelmatig in te smeren. Want hoe graag je ook een kleurtje krijgt, zonder bescherming de zon in is nooit aan te raden. Ga daarom op zoek naar een goede zonnebrandcrème die zowel uva als uvb bescherming biedt. Zo ben je niet alleen beschermt tegen verbranden, maar ook tegen versnelde huidveroudering. En misschien nog wel belangrijker: je bent beschermt tegen de straling die je huidkanker kan bezorgen.

 

Beste zelfbruiners

Wat zijn de beste zelfbruiners? We kijken hierbij niet naar een specifiek merk, maar vooral naar de eigenschappen die een goede zelfbruiner moet hebben:

  •        Geeft geen vlekken
  •        Geeft een natuurlijke effect
  •        Blijft het liefst wat langer zitten zodat je niet te vaak hoeft te smeren
  •        Is eenvoudig uit te smeren bij de ‘randen’, zodat je geen bruine strepen krijgt bij je oksels bijvoorbeeld.
  •        Ruikt fris en het liefst niet te veel naar die ‘typische zelfbruinerlucht’
  •        Is waterbestendig (tenzij je een one day teint of een wash-off zelfbruiner hebt gekocht)
  •        Heeft een tanning mitt om het product goed aan te kunnen brengen
  •        Laat geen vlekken achter op je kussen of laken

 

Matterende zonnebrandcrèmes

Heb je geen zin in die plakkerige zonnebrandcrèmes? Er zijn tegenwoordig ook veel merken die dunnere substanties op de markt hebben gebracht. Sommige merken zijn zelfs geschikt als make-up primer, zoals de matterende zonnebrandcrème van V 10 Plus. De crème trekt dan ontzettend snel in, laat geen vettige waas achter maar juist een egale, matte teint. Perfect om als basis voor de rest van je make-up te gebruiken. 



Gerelateerde Artikelen

Zelfbruiner voor de donkere huid: tips en voorbeelden

Zelfbruiner in een doekje, makkelijk en snel bruin!

Snel bruine benen met de Body Blur

Bruin zonder zon tips

Zelfbruiner van handen verwijderen