0

Your Basket



Make-up tips voor sproeten om te showen en te camoufleren

Fotocredits: Pixabay

Make-up tips voor sproeten : is dat anders dan anders? Als je sproetjes op je gezicht hebt, kan je dat waarschijnlijk volmondig met ja beantwoorden. Of je ze nu wil laten zien of niet, je brengt je make-up gewoon anders aan. Dat begint al bij de concealer en foundation. Immers, je sproetjes hebben een andere teint dan je huid. Lees hier onze make-up tips voor sproeten.

Opmerking: In dit artikel willen we zeker niet beweren dat je sproeten moet verbergen. We geven echter wel graag voorbeelden voor mensen met sproeten die dat graag een keertje willen. Daarom ook de titel van dit artikel: showen en camoufleren. Je vindt hier tips om het mooiste uit je sproeten naar boven te halen en hoe je ze kunt camoufleren of als je ze een keertje niet wil laten zien.

 

1. Foundation voor sproeten

Foundation voor sproeten kun je aanpassen afhankelijk van het effect dat je wil bereiken. Wil je graag je sproeten camoufleren? Dan kun je het beste een goede dekkende foundation gebruiken over je hele gezicht. Vergeet daarbij niet je hals mee te nemen. Je zorgt zo dat het kleurverloop natuurlijk is. Poeder eventueel af met een gezichtspoeder en gebruik een settingspray om er de hele dag plezier van te hebben. Wil je je sproetjes echt volledig verbergen? Dan kun je eventueel nog concealer op je gezicht aanbrengen voordat je de foundation aanbrengt. Let op: je hebt zo wel de kans op een pannenkoek-effect. Smeer je concealer daarom bij voorkeur alleen op de plekken waar je echt vindt dat het nodig is (zie ook onderstaand punt)

Tip: Als je sproetjes wil camoufleren, kies dan een foundation kleur die de kleur van je hals matcht. De kleur van je sproeten zelf is vaak te donker om foundation goed mee te matchen. Een andere tip is om een kleur foundation te kiezen die tussen je huidskleur en de kleur van je sproetjes in zit.

 

Wil je graag je sproetjes showen? Dan kun je het beste de foundation overslaan. Gebruik in plaats daarvan een concealer voor eventueel je wallen en een bronzing powder om je gezicht te contouren. Kun je echt niet zonder foundation, dan is het aan te raden om de foundation met dagcrème te mengen of voor een luchtige foundation te kiezen. Je hebt dan geen laag plamuur op je gezicht, je huid blijft gehydrateerd en je ziet je sproetjes er nog doorheen.

 

2. Concealer voor sproeten?

Kun je nog wel concealer gebruiken als je sproeten hebt? Als je voor het camoufleren kiest, dan is het antwoord een dikke ja. Breng de concealer aan om bijvoorbeeld wallen te maskeren, of om wat grotere pigmentvlekken te verbergen. Of, als je echt al je sproeten weg wil werken, over je gehele gezicht (pas op voor het pannenkoek-effect). Breng daaroverheen de foundation aan en je hebt een egale basis om mee te werken.

Kies je ervoor om je sproetjes te showen? Breng dan alleen concealer onder je ogen aan en pas op dat je dit niet te ver uitveegt. Dan krijg je van die egale vegen, dat wil je natuurlijk niet. De tip van verschillende beauty bloggers is ook om met twee tinten concealer te werken. De eerste om de wallen te maskeren, de tweede om de kleurtoon beter aan te laten sluiten bij je natuurlijke huidskleur. Je zou dit eventueel ook met een foundation kunnen doen.

 

Getinte dagcrème

Vind je foundation te dekkend, maar wil je graag een iets egalere basis? Dan kan een BB-cream of getinte dagcrème een oplossing zijn. Een getinte dagcrème trekt snel in en geeft de huid toch een lichte teint, waardoor je sproetjes mooi overlopen in die zongebruinde huid. Je verzorgt je gezicht ook, dus fijn meegenomen!

 

Gezichtsprimer voor sproeten

Een primer heb je, net als foundation, in verschillende formules, van vrij dik tot zeer luchtig. Kies je voor camoufleren, dan kun je beter een dikkere primer gebruiken. Kies je voor showen, dan kies je een luchtige primer die je sproeten nog wel mooi naar voren laat komen. De Beauty Blur bijvoorbeeld is een hydraterende primer die de huid egaliseert en een natuurlijke glow toevoegt voor een optimale teint.

 

Skin tone optimizer

Vrij nieuw in beautyland zijn de producten die eigenlijk tussen een primer, foundation en getinte dagcrème in zitten. Ze worden ook wel huidoptimizers genoemd en richten zicht op het ‘verbeteren’ van de uitstraling van je huid in plaats van het te maskeren. De pigmentparels blenden perfect met de oppervlakte van de huid. Je sproeten komen zo nog wel naar voren, maar oneffenheden zijn door de optimizer egaler, waardoor ze nog mooier tot hun recht komen.

 

Lichaamsmake-up

Lichaamsmake-up is ook nog niet heel bekend in beautyland, terwijl het geweldige effecten kan geven voor de huid. Producten als de Body Blur geven een huid een zongebruinde tint en hebben tegelijkertijd een BB-crème achtig effect, waardoor oneffenheden zichtbaar verminderd worden. Je kunt dit product dus ook prima gebruiken als basis voor je sproetjes. Je sproeten worden zo niet volledig gecamoufleerd, maar je je huid ziet er wel egaler uit.

 

Bronzer voor sproeten: waar moet je op letten?

Je gezicht heeft, dankzij je sproeten, als het goed is deels al een donkere kleur. Wil je je sproeten camoufleren (maar niet compleet verbergen)? Dan kun je een bronzer met een warme ondertoon gebruiken. Je bronzer neemt dan deels de kleur over van je sproeten en maakt alles een geheel.

Wil je dit effect liever niet? Kies dan een bronzer met een koele ondertoon. Je kunt de bronzer dan nog steeds gebruiken om je gezicht te shapen en de contouren, maar je blijft je sproeten toch duidelijk zien. Gebruik daarnaast een grote, brede kwast om de bronzer aan te brengen (bijvoorbeeld een kabuki-kwast) zodat het product luchtiger aangebracht wordt.

Tip: Als onderdeel van make-up tips voor sproeten zijn de Trystal Minerals ook echt een aanrader. De bronzing minerals van Vita Liberata geven niet alleen direct een bronzing effect, maar ook een longlasting effect dat je langzaam op kunt bouwen. Zo hoef je niet iedere dag je gezicht opnieuw te contouren, handig! Lees er meer over in ons productoverzicht van de Trystal Minerals.

 

Blush voor mensen met sproeten

Een blush kan een leuk product zijn om je net die frisse boost te geven. Kies voor een blush met een koele ondertoon als je een contrasterend effect wil. Liever een heel subtiel effect? Dan kun je een blush met warme ondertoon gebruiken, die gaat meer op in de kleur van je sproeten.

Tip: Sla bij voorkeur de lichtroze tinten over. In de meeste gevallen ziet dit er heel nep en geverfd uit. Kies liever voor een perzikachtige tint.

 

Lippenstift en lipgloss

Heb jij ook sproetjes op je lippen? Je kunt dan een lipliner gebruiken om de lijn van je lippen goed zichtbaar te maken. Geen zin in de ‘ik zie aan het einde van de dag alleen nog maar lipliner?’  Dan kun je ook je lippen inkleuren met lipliner en daarna nog een lipstick aanbrengen. Dat zijn nog eens handige make-up tips voor sproeten! Bijkomend voordeel is dat je hiermee lekker de nadruk kunt leggen op je lippen. Laat maar komen die perfecte rode lippen!

Tip: Vind je een lipliner te heftig? Je kunt ook een nude lipliner gebruiken om je sproetjes aan te stippen en vervolgens een lipstick gebruiken.

 

Benadruk andere delen van je gezicht

Voor sommige vrouwen is het hebben van sproetjes nu eenmaal vervelend, of ze nu tot 1 van de 7 schoonheden behoren of niet. Zoals we eerder hebben aangegeven is het ‘plamuren’ van die sproeten niet de meest ideale oplossing. Niet alleen ziet dit er vaak nep uit, je poriën zullen je ook absoluut niet dankbaar zijn, met mogelijk huidirritaties tot gevolg. Het best is om die sproeten (deels) zichtbaar te laten. Je kunt dan eventueel de aandacht wegleiden van je sproeten door andere delen van je gezicht meer te accentueren:

  1.        Je lippen. Door een opvallende kleur op je lippen aan te brengen wordt de aandacht meer naar je mond getrokken.
  2.        Je ogen. Door je ogen mooi op te maken wordt het blikveld van je sproeten naar je ogen getrokken. Ook wel handig om de aandacht van die speciale persoon wat langer vast te houden… Voor prachtige wimpers raden we ook altijd aan om het wimperserum te gebruiken.
  3.        Je haar. Door een fris, leuk kapsel word je gezicht omringd door een mooie kleur. Je kapper kan rekening houden met je sproetjes en een bijpassende kleur kiezen. Ook hier kun je bespreken wat je graag zou willen: moeten de sproeten meer ‘opgaan’ in de kleuren van onder andere je haren? Of wil je juist meer de nadruk op je sproetjes leggen?
  4.        Je wenkbrauwen. Het is geen nieuws meer dat volle wenkbrauwen je gezicht prachtig definiëren en een belangrijk onderdeel vormen van hoe je overkomt op mensen. Zet je wenkbrauwen daarom wat extra aan met potlood of een wenkbrauwgel om ze de hele dag mooi in model te houden.

 

Make-up tips voor sproeten

Heb je zelf sproeten en heb je een fijne make-up tip voor ons? Stuur ons dan zeker een mailtje via het contactformulier of laat een reactie achter, we zijn benieuwd! Welke producten vind je zelf fijn om te gebruiken? 



Gerelateerde Artikelen

Zelfbruiner voor de donkere huid: tips en voorbeelden