0

Your BasketZelfbruiner aanbrengen tips (17 verschillende tips!)

Zelfbruiner aanbrengen tips zijn geen overbodige luxe. Naast de vooroordelen die er nog over zelfbruiners bestaan (ik krijg er een wortelkleur van!) kun je veel langer van de zelfbruiner genieten door je huid goed voor te bereiden. Lees daarom de tips, bekijk de tutorials en word een echte zelfbruiner-expert!

 

Tip: Deze tips zijn geschreven voor de pHenomenal 2-3 week tan mousse van Vita Liberata, maar werken ook voor andere zelfbruiners. Met deze zelfbruiner aanbrengen tips houd je de kleur van alle zelfbruiners zo lang mogelijk mooi.

 

1. Kijk naar je voedingspatroon

Iedere keer als we het over de huid hebben, komt ook het voedingspatroon om te hoek kijken (echt, we doen het niet expres…). Maar dit geeft goed aan wat voor rol je voeding speelt bij de gezondheid van je huid. Zorg voor een gevarieerd eetpatroon waarin vooral groenten, noten en fruit een belangrijke rol spelen. Een gezond voedingspatroon = happy huid. En die blije huid heeft de ideale condities voor de zelfbruiner.

 

2. Kies de juiste zelfbruiner

Denk goed na over de kleur zelfbruiner die je wil gaan gebruiken. Als je zelf een lichte huid en licht haar hebt, kan een donkere zelfbruiner een onnatuurlijk effect geven. Vraag daarom altijd even advies in de winkel waar je de zelfbruiner koopt of zoek naar voorbeelden op internet van mensen die je voor zijn gegaan.

Let op: De huid is een ingewikkeld orgaan en wordt beïnvloed door je eetpatroon, huidverzorging en nog veel meer. Het kan daarom goed zijn dat twee mensen met dezelfde huidskleur een andere bruintint ontwikkelen, zelfs als ze hetzelfde product gebruiken. Gebruik voorbeelden van anderen dus vooral als leidraad bij je keuze.

 

3. Zelfbruiner aanbrengen tips: Test het product altijd van tevoren

Zelfbruiners zijn ontwikkeld om de huid een mooie zongebruinde teint te geven. Om te zien of de kleur goed bij je huid past, kun je het product van tevoren even op een stukje huid testen. Je ziet dan goed hoe de kleur zich ontwikkeld. Mocht je onverhoopt toch allergisch zijn voor een ingrediënt uit de lijst, dan kun je dat ook direct zien.  Als er na 24 uur geen reactie optreedt, kun je ervanuit gaan dat je niet allergisch bent voor het product.

Let op: Houd er rekening mee dat sommige zelfbruiners gradual tans zijn, wat inhoudt dat je de kleur geleidelijk opbouwt naarmate je het vaker gebruikt. Je kunt dan heel makkelijk naar de kleur toewerken die je wilt. Daarna volstaat het op de kleur ‘bij te houden’. Lees de gebruiksaanwijzing van het product hoe vaak je dan nog moet smeren voor onderhoud. 

 

4. Ontharen van de huid

Wil je graag je benen nog even ontharen? Doe dit dan minimaal een dag van tevoren. Je huid krijgt zo eerst de kans om te ‘herstellen’ van die ontharingsbeurt. 24 uur na het ontharen is de huid in de beste conditie om de zelfbruiners aan te brengen.

 

5. Scrubben van de huid voor het aanbrengen van de zelfbruiner

Voordat je met een zelfbruiner aan de slag gaat, is het ook aan te raden om een scrub of milde exfoliant te gebruiken. Je verwijdert hiermee de bovenste dode huidcellen, zodat de huidcellen eronder optimaal kunnen profiteren van de zelfbruiner. Doe dit ook ongeveer 24 uur van tevoren, zodat er geen product achterblijft van de scrub of exfoliant.

 

6. Moisturizer gebruiken voor het aanbrengen van een zelfbruiner

Het is aan te raden om je huid te hydrateren, maar let goed op dat je een moisturizer zonder oliën gebruikt. De olie kan een laagje op de huid achterlaten, waardoor de zelfbruiner niet pakt. Beter is om 24 uur van tevoren de huid niet meer met een bodylotion of moisturizer te behandelen. Je kunt ook na het exfolieren nog even een moisturizer gebruiken en vervolgens een dag wachten voordat je met de zelfbruiner aan de slag gaat.

  • Tip: Een veelgehoorde tip is om bodylotion aan te brengen op de plekken waar je geen of weinig zelfbruiner aan wil brengen. Bij de Vita Liberata zelfbruiner is dit niet nodig. Als je eerst de grote oppervlakten van je lichaam doet en vervolgens met de restanten de uiteinden meepakt, verdeel je het product goed over de huid. Dus doe bijvoorbeeld eerst je onderbeen en werk daarna naar de voeten toe. Door het product goed uit te smeren voorkom je lijntjes of vlekken. Bodylotion kan aan de andere kant juist voor vlekken zorgen door de oliën die in het product zitten.

 

7. Douchen voor gebruik van een zelfbruiner

Neem voor het aanbrengen van de zelfbruiner een douche. Let daarbij wel op dat je geen doucheproducten gebruikt met oliën, die kunnen de teint beïnvloeden. Dep je huid droog en wacht even tot je huid goed droog is.

  • Tip: Zorg dat je badkamer voldoende gelucht is voordat je aan de slag gaat met de zelfbruiner. Een warme douche zorgt voor veel stoom, dat de werking van je zelfbruiner weer kan beïnvloeden. Zet daarom als het kan een raam of deur open als dat kan.

 

8. Gebruik een zelfbruiner handschoen voor zelfbruiners

Zelfbruiners kunnen het beste aangebracht worden met een zelfbruiner handschoen. Door gebruik van dit product heb je meer controle over de hoeveelheid en kun je het product ook beter uitvegen.

 

9. Zelfbruiner aanbrengen tips: Draag geen kleding als je zelfbruiner aanbrengt

Voor het beste resultaat draag je geen kleding, ook geen ondergoed, als je de zelfbruiner aanbrengt. Niet alleen zorgt dit voor een natuurlijker resultaat, het voorkomt ook dat de bandjes van je ondergoed je zelfbruiner raar uitwrijven.

 

10. Goed schudden voor gebruik

Het is een simpele tip, maar daarom niet minder belangrijk. Na verloop van tijd kan de formule in de fles iets gaan scheiden. De fles goed schudden voor gebruik zorgt ervoor dat de formule weer goed gemengd is.

 

11. Breng iedere keer kleine hoeveelheden zelfbruiner aan

Een pompje lijkt niet veel, maar het kan een groot deel van je been bijvoorbeeld al meepakken. Breng daarom altijd één tot twee pompjes tegelijk aan op je handschoen en knijp even goed zodat het product goed verdeeld wordt over het oppervlak. Door met kleine hoeveelheden te werken voorkom je ook dat je teveel product op één plek aanbrengt en kun je het product goed uitvegen bij de randen.

  • Tip: Vind je het nog lastig om met zelfbruiner aan de slag te gaan? Probeer dan een zelfbruiner met guide colour zoals de pHenomenal 2-3 week tan mousse. Deze mousse heeft een bruine teint, waardoor je direct ziet waar je geweest bent. Let op: Deze bruine kleur is niet je ‘eindkleur’. De kleur is simpelweg een gids om te laten zien waar je geweest bent. Gedurende 8 uur ontwikkeld de ‘echte’ bruine teint zich, waarna je kunt douchen. Bij het douchen spoel je de guide colour eraf en zie je het ‘echte’ resultaat van de zelfbruiner.

 

12. Zelfbruiner aanbrengen tips: Werk van je tenen naar je gezicht

Breng steeds een kleine hoeveelheid zelfbruiner aan op je handschoen. Een tot twee pompjes is vaak wel voldoende. Begin bij je benen en breng met cirkelvormige bewegingen het product aan op de voor- en achterkant van je onderbenen. Met het restant op de zelfbruiner handschoen werk je vervolgens naar je voeten toe. Daarna volgen je bovenbenen, torso en armen. Als je ook je gezicht meepakt met de zelfbruiner, kun je daar eventueel ook mee beginnen en daarna je benen doen. Door van beneden naar boven te werken voorkom je dat er knikken in je zelfbruiner ontstaan of dat zelfbruiner ergens gaat ophopen. De pHenomenal 2-3 week tan mousse trekt echter razendsnel in, dus de kans daarop is te verwaarlozen.

  • Tip: Lukt het je niet om bij je rug te komen? Je kunt het natuurlijk aan iemand anders vragen, maar je kunt de zelfbruiner handschoen ook over een bad borstel schuiven en even met een elastiek vastzetten.
  • Tip: Let erop dat je bij je gezicht je wenkbrauwen en haarlijn op een natuurlijke manier uit laat vagen. Breng dus alleen het restje zelfbruiner van je handschoen aan en veeg dat uit richting je haarlijn. Bedenk ook voor jezelf hoe mensen ‘normaal gesproken’ bruin worden en probeer dat effect zoveel mogelijk na te bootsen.
  • Tip: Hoewel veel mensen de oren niet eens insmeren, kan de huid achter de oren toch echt wel verbranden of verkleuren. Gebruik hiervoor alleen het allerlaatste restje en breng het op de plekken aan waar je normaal gesproken ook verkleurt of kan verbranden. 

 

13. Neem de tijd om het product uit te smeren

De pHenomenal mousse staat erom bekend een streeploos resultaat te geven. Je moet het product dan natuurlijk wel goed uitsmeren. Neem daarom de tijd om het product met cirkelvormige bewegingen uit te vegen. Liever te veel cirkels maken dan te weinig.

 

14. Direct na het aanbrengen van de zelfbruiner

Als je de zelfbruiner hebt aangebracht, kun je direct de tanning mitt wassen. Let alleen wel op dat je handen zo min mogelijk in contact komen met het water. Het beste kun je de zelfbruiner handschoen even in een bakje doen waar die kan weken. Trek bij voorkeur even donkere kleding aan (de pHenomenal geeft niet af, maar mocht je gaan zweten: better safe than sorry!). Wacht vervolgens met douchen, zwemmen, sporten of je op een andere manier in het zweet werken tot de zelfbruiner goed is ingewerkt.

  • Neem direct na het aanbrengen van de zelfbruiner de plekjes af met een vochtige doek die normaal iets droger zijn. Denk aan je knieen, ellebogen, knokkels en tussen je vingers en tenen. Je zorgt zo dat deze plekken niet donkerder uitvallen en mooi matchen bij de rest van je lichaam.
  • Let op: als je een zelfbruiner van Vita Liberata hebt gebruikt met een guide colour, kun je goed zien waar je bent geweest. Deze bruine kleur is echter niet je eindkleur. Gedurende 6 tot 12 uur ontwikkelt de ‘echte’ kleur van de zelfbruiner. De guide colour spoel je vervolgens af in de douche.

 

15. Wachten tot de zelfbruiner is ingetrokken

Hoe lang je moet wachten voordat je het product afspoelt, hangt van de zelfbruiner af en je huidtype. Bij de pHenomenal 2-3 week tan mousse van Vita Liberata moet je tussen de 6 tot 12 uur wachten voordat je kunt douchen.

  •       Heb je een lichte huid of een huid die maar moeilijk bruint? Wacht dan tenminste 8 uur voordat je gaat douchen.
  •       Heb je een getinte tot donkere huid? Dan is tussen de 6 tot 8 uur wachten vaak wel voldoende.

Dep je huid daarna bij voorkeur droog (niet wrijven, dan kan het product sneller vervagen). Je kunt hierna gewoon je kleding aantrekken, de producten van Vita Liberata zijn transfer resistant. Draag voor de zekerheid donkere kleding direct na het aanbrengen van de zelfbruiner. 

 

16. Vervaging van de zelfbruiner

Sommige zelfbruiners kunnen er na verloop van tijd lelijk uit gaan zien. Je kan dan velletjes krijgen of een oneffen kleur. Bij Vita Liberata is dit niet het geval. De producten vervagen op een natuurlijke manier zoals je zongebruinde huid dat ook zou doen. Zo ziet niemand dat die kleur eigenlijk door een zelfbruiner komt!

 

17. Je foundation, concealer en make-up aanpassen

Het is zover: met alle tips heb jij een perfecte zongebruinde huid gecreëerd! En toen wilde je met foundation aan de slag… Oeps, die is nu natuurlijk niet meer in de juiste kleur. Daarom is het testen van het product zo handig. Door de zelfbruiner van tevoren op een stukje huid te testen, zie je direct het resultaat. Daar kun je alvast je foundation en concealer op aanpassen. Er zijn echter ook zelfbruiners die bijpassende make-up aanbieden. Zo heeft de pHenomenal 2-3 week tan een bijpassende kleur Body Blur en bronzer. Deze producten geven een mooie dekking, directe bronzing en long-lasting effect.Gerelateerde Artikelen

Zelfbruiner voor de donkere huid: tips en voorbeelden

Zelfbruiner van handen verwijderen