0

Your BasketDit moet je doen als je wimpers naar binnen groeien

Wimpers die naar binnen groeien; wellicht heb je er wel eens van gehoord. Of misschien heb je er zelf wel last van. Het lijkt alsof er iets in je ogen zit, waardoor je ogen soms geïrriteerd zijn of zelfs pijn doen. Of je krijgt rode, tranende ogen. Heel vervelend, maar is er iets aan te doen? En wat is de beste methode? We zochten het voor je uit.

 

Wimpers die naar binnen groeien oorzaken

Dat wimpers naar binnen groeien kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is dat de wimpers van het onderooglid tegen het hoornvlies gaan krassen doordat de ooglidrand naar binnen is gedraaid. Dit wordt ook wel entropion genoemd en veroorzaakt vooral irritatie en jeuk. Mocht dit zo zijn, dan kan het een idee zijn om langs de arts te gaan om te voorkomen dat de wimpers schade aan het oog veroorzaken. 

 

Andere mogelijke oorzaken van wimpers die naar binnen groeien

  •        Epiblefaron – een aangeboren aandoening. In veel gevallen komt deze aandoening pas tot uiting als de losse huid rond de ogen een plooi vormen, waardoor wimpers richting het hoornvlies gedrukt worden.
  •        Trauma aan het oog of littekenweefsel – een verwonding aan het oog kan er soms toe leiden dat het ooglid anders gaat staan, waardoor wimpers naar binnen kunnen groeien.
  •        Verslapping van het huidweefsel door veroudering.

 

Wat kun je tegen naar binnen groeiende wimpers doen?

Je kunt de wimpers die naar binnen groeien (laten) epileren. We gaan niet liegen, dat kan pijn doen omdat de huid bij het ooglid erg dun is. Het kan echter wel de oplossing zijn voor het probleem. De wimperharen blijven dan ongeveer zes tot acht weken weg. Als de haartjes daarna weer naar buiten groeien is het probleem vaak verholpen. Groeien ze opnieuw naar binnen dan moet er opnieuw geëpileerd worden. 

 

Elektrisch epileren

Als het een paar wimperharen zijn die tegen het hoornvlies krassen, kan elektrisch epileren een oplossing zijn. De arts geeft dan eerst een injectie met plaatselijke verdoving. Daarna wordt er met een kleine naald een elektrisch stroompje naast de haar bij de haarfollikel gegeven. Met deze methode komt 1 op de 5 wimperharen weer terug, dus in veel gevallen moet de behandeling een aantal keren herhaald worden. Deze behandeling is dus vrij tijdrovend, maar kan uiteindelijk wel definitief resultaat geven.

 

Cryotherapie

Als je meerdere wimperharen hebt die naar binnen groeien, kan de arts er ook voor kiezen om de haartjes met cryotherapie te verwijderen. Hierbij verwijdert de arts de wimperharen inclusief de haarfollikels door ze te bevriezen. Deze methode is effectief, maar er is een mogelijkheid op complicaties.

 

Wimpers die naar binnen groeien chirurgisch verwijderen

Soms komt het voor dat mensen op één bepaalde plek in het ooglid wimperharen hebben die tegen het ooglid krassen. Dit kan een reden zijn om de haren en het stukje ooglid chirurgisch te verwijderen. De chirurg kan ook kiezen voor een correctieve oogchirurgie als het ooglid over de gehele lengte naar binnen is gedraaid.

 

Wimpers verzorgen met wimperserum

Zijn je wimpers inmiddels weer mooi naar buiten aan het groeien, dan is het natuurlijk wel belangrijk om ze goed te verzorgen. Een wimperserum biedt dan uitkomst. Met het GrandeLash wimperserum verzorg je de wimpers vanaf de basis, waardoor ze niet alleen gezonder, maar ook voller en langer ogen. Voor meer informatie over het wimperserum verwijzen we graag door naar de productpagina van het wimperserum of ons artikel Wimperserum: informatie en advies