0

Your BasketWat te doen tegen vervellen van je huid? 7 tips die je direct ku

Wat te doen tegen vervellen van je huid als de schilfers na een dagje strand ineens flink gaan kriebelen? Die losse velletjes en lichtere dode huidcellen zien er allesbehalve mooi uit. Maar om te gaan krabben is ook niet aan te raden. Je kunt je huid daarbij alleen maar meer beschadigen. Wat kun je dan wel doen? Lees hier wat te doen tegen vervellen van je huid.

 

Wat te doen tegen vervellen?

Gelukkig hoef je geen rare dingen uit de kast te trekken om die vervelde huid goed te verzorgen. Met onderstaande tips kon jij die vervelperiode zo goed mogelijk door.

Let op: Vervellen is eigenlijk een teken dat je te lang in de zon bent geweest. Vervellen komt met name voor nadat je je huid hebt verbrand. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen door zonnebrandcrème te gebruiken. Geen zorgen, je kunt nog steeds bruin worden! Lees ons artikel over snel bruin worden en bruin worden zonder zon voor tips om een mooie bruine teint te krijgen.

 

1.     Neem een lauwe douche

Dit is niet alleen prettig voor je geïrriteerde huid, maar ook voor de nieuwe huidcellen die net om de hoek komen kijken. Dep je huid na het douchen droog. De randjes die je nog ziet zitten, moet je ook echt laten zitten, hoe onweerstaanbaar het misschien ook is om eraan te gaan trekken.

 

2.     Je huidirritaties stoppen

Als je huid gaat vervellen nadat je verbrandt bent, kan dit erg gaan jeuken. Het liefst trek je natuurlijk al die velletjes eraf, maar dan kun je je huid alleen maar meer beschadigen. Probeer de jeuk daarom te verminderen door een paar ijsklontjes of een icepack in een handdoek te wikkelen en op je huid te leggen.

 

3.     Je huid afkoelen

Als je huid aan het vervellen is door verbranding, is het ontzettend belangrijk om te blijven koelen. Kies een kalmerende crème met bijvoorbeeld aloë vera als ingrediënt om die geïrriteerde, warme huid af te koelen. Probeer hierbij echt vette crèmes even over te slaan; in combinatie met de overvloed aan dode huidcellen kunnen je poriën verstopt raken, waardoor je mee-eters en puistjes kunt krijgen.

Tip: Een plus als je crème ook vitamine E bevat, dit helpt ook bij het herstel van de huid en helpt littekens voorkomen.

 

4.     Water drinken

Blijf daarnaast voldoende water drinken. Door je lichaam niet alleen van buiten, maar ook van binnen te koelen, kun je sneller verlichting vinden. Het drinken van voldoende water helpt daarnaast te voorkomen dat je huid nog verder beschadigd door uit te drogen. Het vocht helpt ook om de belangrijke voedingsstoffen die je huid nodig heeft, sneller aan te voeren. Zo help je je huid bij het herstellen.

 

5.     Velletjes knippen

Als je aan het vervellen bent, wil je niets liever dan die velletjes van je huid peuteren. Je kunt je huid echter goed beschadigen als je dit doet. Heb je echt grote vellen? Probeer ze dan, hoe gek dit ook klinkt, met een schaartje eraf te knippen. Het beste is om dit met een steriel schaartje te doen en tot het randje te knippen. De huid die nog niet klaar is om te vervellen blijft zo zitten en je haalt wel die loshangende velletjes weg.

 

6.     Trek geen strakke kleding aan

Strakke kleding kan die velletjes alleen maar meer irriteren, dus kies voor losliggende kleding die zoveel mogelijk van je huid bedekt. De pluspunten daarvan zijn de bescherming in de zon en het bedekken van die velletjes.

Tip: Probeer echt zoveel mogelijk uit de zon te blijven als je aan het vervellen bent. De nieuwe huidcellen die tevoorschijn komen, zijn zeer gevoelig voor uv-straling en kunnen dus veel sneller verbranden.

 

7.     Wat je beter niet kunt doen: scrubben

Normaal gesproken is het een aanrader om je huid een keer per week te scrubben. Nu is je huid echter al aan het vernieuwen, dus de nieuwe huidcellen die eronder liggen, zijn nog gezond. Als je daar vervolgens met een scrub overheen gaat, beschadig je die nieuwe huidcellen ook. Wacht daarom tot de huid alleen nog de laatste velletjes heeft zitten voordat je weer met scrub aan de slag gaat.

 

Vervellen na bruin worden

Wat als je nu niet verveld omdat je verbrandt bent, maar omdat je gewoon bruin bent geworden? Helaas, bruin worden door de zon betekent eigenlijk dat je je huid ook beschadigt hebt. Het pigment dat opgebouwd wordt, is een reactie van de huid om die te beschermen. Dit pigment wordt naar de buitenkant geduwd, waar de gekleurde pigmentcellen uiteindelijk afvallen.

Eigenlijk wil je niets tegen dit vervellen doen want: geen bruine huid meer. Toch kun je het beste (als je die velletjes niet zo mooi vindt tenminste) een milde scrub pakken om de zichtbare dode huidcellen te verwijderen. Ja, je verliest zo ook huidcellen met bruinpigment, waardoor je uiteindelijk weer lichter wordt. Maar zeg nu zelf: die vervelde huid is ook weer zo wat. Als je geen tijd hebt om de zon in te gaan, dan kun je altijd nog een zelfbruiner gebruiken om die zonloze dagen te overbruggen.

Opmerking: Je kunt nog steeds bruin worden met een kleurtje van de zelfbruiner. Lees hier alles over in ons artikel zelfbruiner en zonnen. Vergeet je nooit in te smeren met zonnebrandcrème, want je kunt ook goed verbranden met die bruine teint door zelfbruiner. Daarnaast moet je je natuurlijk altijd goed beschermen in de zon, of je nu bruin wilt worden of niet.