0

Your BasketLange wimpers met castorolie of wonderolie, werkt dit?

Ach ja, die zoektocht naar de perfecte lange wimpers…. Iedereen wil graag volle, donkere en lange wimpers hebben, maar wat is de beste manier? Er bestaan mascara’s met wimperverlengende eigenschappen, maar ook wimperserums en wimperextensions. Er is echter ook een groep mensen die enthousiast is over het gebruik van natuurlijke oliën zoals castor olie, ook wel wonderolie genoemd. Werkt deze olie echt, of is het een mooie fabel?

 

Wat is castor olie?

Castor olie wordt ook wel wonderolie genoemd, en het is een vette olie die verkregen wordt door zaden van de ‘wonderboom’ te pletten. De olie heeft vele toepassingen en wordt onder andere als smeermiddel gebruikt, maar komt ook voor in verf, zeep en badolie. Op medisch gebied wordt castorolie of wonderolie als laxeermiddel gebruikt om de stoelgang weer op gang te krijgen. Nu gaan er dus geruchten rond dat het de wimpers ook langer en sterker zou maken. Is het waar, of niet?

 

De ‘juiste’ castor olie voor lange wimpers

Op verschillende kanalen wordt vermeld dat het belangrijk is om de ‘juiste’ castor olie te gebruiken. De castor olie of wonderolie die in gezondheidswinkels en drogisterijen als De Tuinen en de Etos te verkrijgen is, kun je voor je haren gebruiken om ze meer glans te geven. De enthousiastelingen die de wonderolie gebruiken geven wel aan dat je op zoek moet naar olie die koudgeperst is, zodat er zo min mogelijk van de actieve stoffen verloren zijn gegaan tijdens het verwerkingsproces. De wonderolie wordt dus vaak gebruikt om de haren meer glans te geven, maar werkt het ook echt om de wimpers langer te laten groeien?

 

In hoeverre is deze methode waar?

Castor olie, oftewel wonderolie, is een olie is die haren meer kan laten glanzen. Als we deze theorie toepassen op de wimpers kan castor olie er dus voor zorgen dat wimpers meer gaan glanzen en ze er mooier uit gaan zien. We kunnen echter geen bewijs vinden voor de claim dat wonderolie haar of wimpers er echt langer en voller uit laat zien. Bij de Haarstichting staat de olie ook niet geregistreerd als een haar’groei’middel.

Dat mensen denken dat wimpers langer en voller worden kan wellicht komen doordat de olie een laagje om de wimpers legt tijdens het slapen. Als je veel draait in je slaap en je gezicht langs je kussen schuurt, zijn ze iets beter beschermt door de olie. Daarnaast drenk je je wimpers in olie, dus zuigen de haartjes zich vol met deze olie. Hierdoor kunnen ze iets dikker lijken.

 

Nadelen van castor olie op de wimpers

Er zijn helaas een aantal nadelen aan het smeren van castor olie op de wimpers.

  • Ten eerste is het een olieproduct, waardoor het aanbrengen een lastig karwei kan zijn. Het loopt ontzettend snel uit en kan in je ogen komen.
  • Daarnaast wordt het aanbrengen van mascara en oogschaduw lastig als je het product ’s ochtends niet zeer goed verwijderd.
  • En dat verwijderen… iedere keer dat je over je wimpers strijkt kun je ze uittrekken of beschadigen, dus het beste is om dit zo min mogelijk te doen. Als je iedere avond je make-up verwijderd en iedere ochtend weer de olie moet verwijderen, dan kun je dus twee keer zo snel je wimpers beschadigen.
  • Normaal gesproken is de nacht een rustmoment voor je lichaam, ook voor je huid en haren. Nadat je je make-up hebt verwijderd hebben je wimpers de hele nacht om als het ware te rusten. Als je echter dit proces onderbreekt door ’s nachts ook nog olie op de wimpers aan te brengen, krijgen de wimpers nooit rust. De olie sluit de wimpers af, en omdat de wimperharen zich de hele nacht vol kunnen zuigen met olie kunnen ze ook zwaarder worden en sneller afbreken. Al met al geen fijne methode voor je wimpers.
  • Heb je wimperextensions? Dan is dit sowieso geen middel om te proberen omdat het op oliebasis is, wat de lijm van de extensions oplost.

 

Castor olie en vaseline

Diverse blogs en fora vergelijken dit ‘wondermiddel’ met de vaseline-truc. Eerder schreven we hier al een blog over: vaseline op je wimpers smeren, werkt dit? Hieruit bleek al dat het smeren van vaseline de wimpers niet langer doet laten lijken. Vaseline is een vettige laag die je op de wimpers aanbrengt, waardoor ze wel voller kunnen lijken. Het doet echter niets voor de gezondheid van de wimpers en sluit ze net als wonderolie af, waardoor ze ’s nachts niet kunnen herstellen van de mascara die je overdag aanbrengt.

 

Lange wimpers krijgen?

Wil je graag lange wimpers krijgen? Dan kun je het beste een gezond en gevarieerd eetpatroon aanhouden, waar voldoende vitamine B, C en E in zit. Reinig daarnaast je wimpers goed voor je gaat slapen, maar wees voorzichtig met wrijven. Leg een make-up watje eventueel even op je oog om het product goed tussen de wimpers te laten doordringen voor je het afveegt. Wat je ook kunt doen om de groei van de wimperharen te stimuleren is om jezelf een massage te geven. Let hierbij wel op dat je niet de wimperharen zelf mee pakt. Door de bloedcirculatie te verbeteren kunnen voedingsstoffen sneller bij de haarzakjes komen, waardoor de wimperharen kunnen verbeteren. Gebruik je naast deze maatregelen ook liever een verzorgingsproduct als toevoeging? Dan kunnen we het GrandeLash wimperserum van harte aanbevelen. Dit wimperserum is op waterbasis en kan daarom prima met wimperextensions worden gebruikt. Bij het gebruik van dit serum worden de wimpers verzorgd en helpt het broosheid en breekbaarheid tegen te gaan. Binnen twaalf weken ogen de wimpers gezonder en voller.