0

Your BasketJe haar wassen met cola

Je haar wassen met cola, het is één van de vele trends die ronddwalen op het web. Is het een geweldige vondst of een zinloze hype die niets doet voor het haar? We zochten het uit.

 

Je haar wassen met cola, hoe het begon

Mensen zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om er goed uit te zien. Het is dan eigenlijk ook niet gek dat bloggers en youtubers met allerlei huis-tuin en keukenproducten aan de slag gaan om te zien wat voor effect het op de huid, het haar of de nagels kan geven. Het idee om je haren te wassen met cola werd voor het eerst wereldwijd bekend toen actrice en model Suki Waterhouse haar beautygeheimen deelde met US Weekly. Juist ja, de frisdrank. Bloggers en vloggers wereldwijd sprongen direct in op de trend en probeerden het uit om te zien of hun haren er voller uitzagen en een ‘lekker wild’ effect kregen. We hebben een aantal video’s verzameld om de resultaten te laten zien.

 

Colatest met dik haar

Onderstaande video van Ellko laat de coca-cola rinse zien. Ze geeft aan dat deze behandeling het beste werkt voor fijn en dun haar, maar dat ze zelf dik haar heeft. Hierdoor weet ze niet zeker of zij echt het gewenste resultaat krijgt. Na afloop van de behandeling ziet het haar er iets warriger uit met een beetje slag. Ze geeft zelf aan dat haar haren niet echt anders voelen dan normaal, hoewel het er iets pluiziger uitziet dan voor de behandeling.

 

 

Cola- test met fijn en dun haar

Onderstaande video is van ModaMob, waarin één van de dames de coca-cola rinse probeert. Ze geeft aan dat ze vrij dun en pluizig haar van zichzelf heeft, waardoor deze behandeling extra goed bij haar zou moeten werken. Na afloop zie je inderdaad dat ze beachy waves heeft gekregen, met een paar mooie slagen erin. Ze geeft zelf aan ze het gevoel heeft een beetje hetzelfde effect te hebben als zoutwaterspray.

 

 

Je haar wassen met cola gezond voor je haar?

De resultaten zijn over het algemeen niet echt spectaculair te noemen, en zoals Modamob ook treffend zei: als ik beachy waves wil dan gebruik ik wel zoutwaterspray. Daarnaast vroegen veel bloggers zich ook af hoe goed dit voor de haren zelf is. Er gaat tenslotte een goedje met veel koolzuur en suiker in, wat doet dat met je haar?

 

Opname van ijzer gaat achteruit

Als je goed voor je haar wilt zorgen, is het belangrijk dat je onder andere voldoende vitamine B2, B6, ijzer en zink binnenkrijgt. Met name ijzer zorgt ervoor dat zuurstof door het lichaam getransporteerd wordt. Een tekort aan ijzer kan haarverlies veroorzaken. Frisdrank bevat een zeer hoog gehalte aan suiker en zuur, die de opname van ijzer in de cellen bemoeilijkt. Dit kan dus niet alleen zorgen voor bloedarmoede, maar indirect ook voor haarverlies. Dit geldt vooral als je frisdrank drinkt. Er is nog geen onderzoek gedaan naar het aanbrengen van frisdrank direct op je haar (wie had ooit gedacht dat mensen dat gingen doen?), maar we kunnen ons voorstellen dat het niet veel goeds doet voor de gezondheid van je haren.

 

Frisdrank verwijdert de natuurlijke oliën van je haar

De bloggers die de cola-methode getest hebben, gaven aan dat je haar er meer volume door kreeg, maar dat dunner haar ook wat droger en wilder aanvoelde na gebruik (vandaar de vergelijking met de zoutwaterspray).  De ingrediënten in de cola zorgen er dan ook voor dat de natuurlijke oliën van je haren en hoofdhuid verwijderd worden. Dit klinkt misschien niet zo erg als je van jezelf vettig haar hebt, maar de reinigende eigenschappen van frisdrank en met name cola zijn vrij agressief. Hierdoor wordt niet alleen het ‘teveel’ aan natuurlijke oliën verwijderd, maar ook de oliën die het haar nodig heeft om gezond te blijven. Je hoofdhuid gaat hierdoor weer meer olien aanmaken, en met de cola verwijder je dat allemaal weer. Een neerwaartse spiraal. Op lange termijn is cola dus zeker niet goed voor de gezondheid van je haar.

 

Cola wordt gebruikt om koper schoon te krijgen

Ken je het verhaal van iemand die munten in een glas cola legde, om ze er na een paar uur weer helemaal schoon uit te halen? Cola staat erom bekend roest en vuil makkelijk te verwijderen, zelfs als gereedschap al jaren roest heeft opgebouwd. Er zijn zelfs mensen die aangeven dat cola wonderen doet om toiletten schoon te krijgen. En dat goedje zou je dan gebruiken om je haren mee te wassen…  

 

Cola bleekt geverfd haar

Nog een toepassing waardoor je zeker moet gaan twijfelen over het gebruik van cola in je haar: het kan de kleur van geverfd haar doen vervagen. De zuren in de cola kunnen de verf aantasten, waardoor de kleur dus uit het haar getrokken wordt. Misschien niet zo erg als een verfexperiment slecht is afgelopen, maar over het algemeen niet wat je wil.

 

Conclusie

Je haren met cola wassen is dus zeker niet goed voor je haar. Als je op zoekt bent naar beachy waves, dan is een zoutwaterspray nog een betere methode. Ook niet heel goed voor je haar, maar stukken beter dan het product waar je roest mee kunt verwijderen. Ook al wordt de cola-methode aangeraden om fijn en dun haar meer volume te geven, op lange termijn droogt het de haren dus alleen maar uit. Ga in plaats van deze alternatieve methode op zoek naar een goede shampoo en conditioner voor fijn en dun haar. Kies een shampoo die overtollige natuurlijk oliën verwijdert, maar ook rekening houdt met de gezondheid van het haar en hoofdhuid. Kies voor een voedende conditioner die het haar meer volume geeft en beschermt tegen invloeden van buitenaf.