Deze vitamines zijn onmisbaar voor mooi en gezond haar

Je haar verzorgen van binnenuit vormt een goede basis voor gezond, sterk haar dat een natuurlijke glans heeft. Dat klinkt erg aantrekkelijk, maar waar moet je beginnen? Welke producten zijn dan goed voor je haar en wat kun je het beste eten?

 

Gezond haar door goede voeding

Je haar verzorgen van binnenuit bekent eigenlijk dat je direct naar je eetpatroon kunt kijken. Een gezond voedingspatroon zorgt niet alleen voor een gezonder en fitter lichaam, het is ook goed voor je haar.

Tip: een langdurig tekort aan ijzer en stress zijn ‘natuurlijke’ veroorzakers  van haaruitval. Houd daarom altijd je voedingspatroon in de gaten en pak die stressfactoren zoveel mogelijk aan.

 

Welke vitamines en mineralen zijn goed voor je haar?

Vitamines en mineralen zijn belangrijk om het haar gezond te maken/houden. Zo bevordert Vitamine A de celbouw van het haar en draagt Vitamine C bij aan een goede zuurstofopname in het bloed. Deze vitaminen vind je veel in vis, spinazie, sinaasappels en andere verse vruchten en groenten. Hieronder een overzicht:

  •        Vitamine A – bevordert celbouw van huid en haar. Komt voor in vis, spinazie en sinaasappels.
  •        Vitamine B – biocatalysator, laat cellen goed functioneren, ook de cellen die verantwoordelijk zijn voor haargroei. Komt voor in eieren, noten en pinda’s.
  •        Vitamine C – zorgt voor goede zuurstofopnamen in het bloed. Komt voor in verse vruchten en groenten.
  •        Vitamine D – een tekort aan dit vitamine kan haaruitval veroorzaken. Komt voor in vette vis als makreel, haring en zalm en eieren
  •        Vitamine E – werkt tegen een jeukende hoofdhuid. Komt voor in vlees, rijst en eieren.
  •        Vitamine F – werkt tegen bros en breekbaar haar. Komt voor in onverzadigde vetzuren en plantaardige olie.

Naast vitaminen zijn er nog een aantal mineralen die belangrijk zijn voor gezond en sterk haar. Zo zijn ijzer, jodium en zink belangrijk voor de stevige structuur van het haar en draagt selenium bij aan de groei van je haren. Deze mineralen krijg je voldoende binnen als je een gevarieerd eetpatroon hebt. Eet je bijvoorbeeld nooit vis dan is het aan te raden dat op te nemen in je voedingspatroon. Ben je vegetariër? Kijk dan ook kritisch naar je voedingspatroon en neem waar nodig aanvullende supplementen om in je dagelijkse vitamine-behoefte te voorzien. Vind je het lastig om zelf een gevarieerd voedingspatroon samen te stellen, dan kun je kijken op de website van het Voedingscentrum of hulp vragen aan een diëtiste. 

Let op: Als je eenmaal hebt geconstateerd dat je een tekort hebt aan een bepaald soort vitamine, duurt het een aantal maanden voor je dit tekort hebt aangevuld. Daarnaast duurt het ook nog eens een paar maanden voor je haar volledig heeft geprofiteerd van de aangevulde vitamines, omdat het zo langzaam groeit. Aantallen lopen uiteen, maar het kan tussen de 6 en 12 maanden duren voordat je vitaminetekort is aangevuld en je haargroei weer hersteld is. Het is dus ook deels een kwestie van geduld, maar zeker de moeite waard!

 

Haar verzorgen van binnenuit door het minder te wassen

Je haar verzorgen van binnenuit doe je deels ook door het gewoon met rust te laten. Als je je haren te vaak wast (denk bijvoorbeeld aan iedere dag of om de twee dagen), dan stript de shampoo teveel van de natuurlijke oliën van de hoofdhuid. Het gevolg is dat de hoofdhuid weer meer oliën aan gaat maken om het tekort te compenseren, waardoor je juist sneller vet haar krijgt. Beperk het haren wassen daarom bij voorkeur tot maximaal twee keer per week. Lees ook ons artikel 14 fouten die je maakt bij het wassen van je haar voor alle don’ts.

Tip: Spoel je haren af met koud water zodat de haarzakjes sluiten na het wassen. Hierdoor blijven de natuurlijke oliën langer aanwezig bij de haarzakjes en de hoofdhuid, wat resulteert in gezonder en glanzender haar.

 

Haar verzorgen met shampoo

Je haar verzorgen van binnenuit zorgt voor een goede basis, maar die verzorging is niet compleet zonder goede haarproducten om de buitenkant te beschermen en te verzorgen. Een goede shampoo is daarbij essentieel. Kies een shampoo die haar en hoofdhuid reinigt, maar zonder het te beschadigen of te strippen van de natuurlijke oliën. 

 

Haar verzorgen met conditioner

Een goede shampoo kan niet zonder de opvolging van een goede conditioner, die het haar diep hydrateert en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Door het gebruik van een conditioner kunnen broosheid en breekbaarheid van de haren ook verminderd worden.

 

Haar verzorgen met een haarmasker

Een haarmasker is nog steeds het ‘vergeten product’ in de haarverzorging. Zonde, want de voordelen van een haarmasker zijn duidelijk merkbaar en laten het haar er niet alleen gezonder, maar ook glanzender en voller uitzien. Een goed haarmasker verzorgt niet alleen de haren zelf, maar ook de hoofdhuid. Een masker hydrateert de haren intensief en reinigt de hoofdhuid, zodat het haar meer ruimte en lucht heeft om te groeien. Let er bij het kiezen van een haarmasker op dat je een product kiest met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten.

 

Dun haar

Verzorg jij je haar van binnenuit goed, maar is het gewoon erg dun? Dan kan een product specifiek gericht op dun haar je wellicht helpen. Als je pluizig haar hebt of juist vet haar, kan het een aanrader zijn om onze artikelen over pluizig haar en vet haar te lezen.