0

Your BasketZonnebrandcrème tegen rimpels

Je hoort het steeds vaker: het gebruik van zonnebrandcrème kan de huid beschermen tegen rimpels, of er in ieder geval voor zorgen dat de veroudering van de huid vertraagd wordt. Deze veronderstelling is inmiddels ook echt bewezen door Australische onderzoekers.

 

Dagelijks zonnebrandcrème smeren tegen rimpels

Het onderzoek concentreerde zich op de vraag of mensen, als ze dagelijks zonnebrandcrème smeerden, ook echt rimpels en huidveroudering konden vertragen. Het was de bedoeling dat mensen dan echt dagelijks zonnebrandcrème zouden smeren, ook al scheen de zon niet.

 

Wetenschappelijk bewezen resultaat

Het Queensland Institute for Medical Resarch volgde 903 volwassenen tussen de 25 en 55 jaar oud voor een periode voor 4,5 jaar in Australië. De helft van de groep smeerde het gezicht, de nek, de armen en de handen dagelijks in met SPF 15, de andere helft deed dat niet. Na 4,5 jaar werd een siliconen-afdruk van de ingesmeerde delen van de huid vergeleken met een siliconen-afdruk van 4,5 jaar geleden door dermatologen die niet wisten welke afdruk bij welk persoon hoorde. Opvallend was dat bij iedereen die 4,5 jaar trouw de zonnebrandcrème had gesmeerd, de huid nauwelijks verouderd was, minder droog was en minder pigmentvlekken had.

 

Aan de slag met zonnebrandcrème

Dat klinkt goed! Je moet er wel iets voor over hebben, maar dan heb je ook wel wat. Gebruik een zonnebrandcrème met een SPF van tenminste 15 en kies een crème die zowel tegen UV-A als tegen UV-B stralen beschermt. Een UV-A filter beschermt de huid tegen huidveroudering, terwijl een UV-B filter zorgt dat de huid niet snel verbrandt. Herhaal het insmeren na het douchen of zwemmen. Het beste is ook om tijdens de heetste uren van de dag uit de zon te blijven.

 

Dagcrème met UV-filter

Er zijn ook steeds meer dagcrèmes en BB creams op de markt die UV-filters bevatten en zo dus de huid beschermen tegen de zon. Let er alleen wel op dat de meeste crèmes maximaal twee uur lang beschermen tegen zonnestralen en daarna hun beschermende factor verliezen. Als je dus geen zin hebt om iedere twee uur met dagcrème te smeren of je foundation opnieuw aan te brengen (liever niet), dan kun je beter zonnebrandcrème verwerken in je beautyroutine.

 

Eerst zonnebrandcrème en dan foundation? Of toch andersom?

In welke volgorde moet je dan je foundation en zonnebrandcrème aanbrengen? Het hangt eigenlijk af van hoe je dag eruit ziet. Als je een werkdag voor de boeg hebt dan is het aan te raden eerst je zonnebrand aan te brengen voor je je foundation aanbrengt. Als je echt een dag op het strand wilt doorbrengen en graag iets van foundation op je gezicht wilt hebben, dan kun je het beste kiezen voor een minerale poeder foundation met SPF.  Dit kun je gemakkelijk meerdere keren per dag aanbrengen zonder dat het een rommel wordt. 

 

Tip: Gebruik je het Vita Liberata anti-age serum als dagcrème? Deze crème trekt erg snel in en is daarom perfect om onder je zonnebrandcrème aan te brengen. Zo blijft je huid goed gehydrateerd en kun je daarna je zonbeschermingsproduct aanbrengen, of het nu zonnebrandcrème is of foundation met UV-filter.

Tip: het is handig om geen zonnebrandcrème te gebruiken met een sterk parfum, anders ruik je daar de hele dag naar. Probeer een parfumvrije crème of een crème met een milde geur te gebruiken.

Meer lezen over het onderzoek? Lees het volledige onderzoek hier.