0

Your Basket



Ontstoken oogleden voorkomen en behandelen: 6 tips

Naar aanleiding van ons artikel over ontstoken oogleden kregen we veel vragen over de beste manier om ontstoken oogleden te voorkomen en te behandelen. In dit artikel gaan we daar iets dieper op in.

Opmerking: houd er rekening mee dat Esthetic Health een cosmeticabedrijf is. Wij geven geen medische adviezen. Vermoed je dat je ontstoken oogleden of ontstoken ogen hebt, bezoek dan altijd de huisarts voor meer informatie en een medisch advies.

 

Oorzaken van ontstoken oogleden

Heb je jeukende en/of rode ogen? Dan zou je ontstoken oogleden kunnen hebben. Ook een gevoel van ‘zand in de ogen’ of een branderig gevoel kan daarop wijzen. De medische term hiervoor is blefaritis of blepharitis. De ontsteking komt in veel gevallen door een bacterie die op het talg (het huidvet) bij het ooglid groeit of in de haarzakjes van de wimpers. Voor een overzicht van diverse oorzaken verwijzen we je graag door naar ons artikel over ontstoken oogleden.

De productie van talg is een natuurlijk proces dat over de gehele huid plaatsvindt. Soms kan die productie echter beïnvloed worden door bacteriën, waardoor de huid gaat irriteren en ontsteken.

Mensen die de huidconditie ‘acne rosacea’ hebben, waarbij ze last hebben van een rode huid op het voorhoofd, neus en wangen, kunnen dit ook krijgen op de oogleden.

 

Ontstoken oogleden voorkomen

Het liefst voorkom je natuurlijk dat je ogen ontstoken raken. Hoe kun je dit het beste doen? Onderstaand een aantal manieren om ontstoken oogleden te voorkomen: 

 

1.     Wrijving

Hoe vaak komt het niet voor dat je ongemerkt in je ogen wrijft? Niet alleen kun je zo je wimpers beschadigen, je kunt ook nog eens bacteriën van je handen in je ogen wrijven. Met ontstoken oogleden als gevolg. Probeer daarom zoveel mogelijk van je ogen af te blijven.

 

2.     Oogmake-up met alcohol vermijden

Soms bevat oogmake-up een heel klein percentage aan alcohol. Veel mensen kunnen hier gewoon tegen, maar als je een gevoelige huid hebt kan dit nog wel eens irritaties geven. Weet je van jezelf dat je een gevoelige huid hebt, probeer dan zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van make-up producten en huidverzorging met alcohol. Let op: dit geldt ook voor make-up removers en cleansers.

 

3.     Hydrateer de huid goed

Een droge huid kan sneller irriteren en jeuken. Hydrateer de huid daarom goed en bescherm de huid ook tegen uv-straling door middel van een zonnebrandcrème. Drink daarnaast voldoende water, zodat je het lichaam van binnenuit ook voldoende hydrateert. 

 

4.     Verwijder korstjes en schilfers bij het ooglid

Heb je schilfers of korstjes bij je wimperrand of bij je ooghoeken, verwijder die dan zo vaak mogelijk om ontstekingen te voorkomen. Je kunt hiervoor een warm kompres gebruiken dat je even op je oogleden legt. De korstjes en schilfers worden zo losgeweekt van huid en wimperharen, waardoor je met ‘schone ogen’ je dag kunt beginnen. Doe dit bij voorkeur twee keer per dag om het opgehoopte vuil aan het einde van de dag ook weer te verwijderen.

 

5.     Test nieuwe producten eerst op je huid

Het is altijd leuk om nieuwe huidverzorging of make-up uit te proberen. Je hebt alleen geen idee of je er wel of niet tegen kunt. Test nieuwe oogschaduw, mascara en oogcrème daarom altijd eerst even op een ander stukje huid, bijvoorbeeld je hand. Deze methode is natuurlijk niet waterdicht, maar je kunt zo wel zien of je allergisch bent voor een ingrediënt in het product. Heb je na 24 uur nog geen reactie, dan kun je het product uittesten bij je oog. 

Tip: Soms heeft de huid een ‘gewenningsperiode’ waarin het even gaan jeuken en irriteren. Je brengt een nog onbekend product aan dat je huid niet kent, en daar moet je huid aan wennen. Als je huid dus na het aanbrengen wat jeukt en een beetje rood ziet, kan dit na een dag of twee, drie wegtrekken. Je hebt er vervolgens geen last meer van.

 

6.     Oude make-up verwijderen

Het reinigen van je oogleden is ontzettend belangrijk bij het voorkomen van ontstoken oogleden. Als je de oogschaduw, mascara en eyeliner niet iedere avond van je oogleden verwijdert, kan dit de meiboomkliertjes bij je oogleden verstoppen. De natuurlijke olie van je huid zit dan vast, waardoor je ooglid rood en ontstoken kan raken. Altijd schoonmaken aan het einde van de dag dus, ook al ben je nog zo moe!

 

Hoe kun je ontstoken oogleden behandelen?

Heb je het vermoeden dat je ontstoken oogleden hebt, raadpleeg dan altijd even een arts. Hij of zij kan beoordelen of je met een simpel kompres al resultaat kunt boeken, of dat je echt een speciale zalf nodig hebt.

 

Wat kun je zelf al thuis doen?

We kunnen ons goed voorstellen dat je niet geduldig thuis gaat wachten tot je bij de huisarts langs mag. Je wil nu direct verlichting van de jeuk of het branderige gevoel. Je kunt onderstaande dingen alvast thuis doen:

1.       Warm kompres

Leg 2 keer per dag een warm kompres op je ogen om de jeuk en het branderige gevoel te verlichten. Als je ook last hebt van schilfertjes rond je ogen, kun je met een warm kompres de schilfertjes losweken. Leg het kompres ongeveer 5 tot 10 minuten op je ogen. Zorg dat het kompres warm blijft, dus maak het tussendoor weer nat met warm water.

2.       Schoonmaken

Door het reinigen van de randen van de oogleden kun je de bacteriën in het talg zoveel mogelijk verwijderen. Drenk een washand of zakdoek (let op dat je geen stof kiest met losse vezels) in warm water en strijk voorzichtig over de wimperharen en oogleden om het vuil te verwijderen.

3.       Masseren

Pak een droog wattenstaafje en masseer met verticale bewegingen richting de ooglidrand. Zorg daarbij dat je genoeg druk uitoefent om de talgkliertjes leeg te strijken. Doe dit bij voorkeur ook twee keer per dag.

4.       Babyshampoo

Je kunt de randen van je oogleden ook ontvetten met babyshampoo en warm water. Maak een zakdoek of wattenstaafje nat door het in een glas warm water te steken, waar twee tot drie druppels babyshampoo in zit. De shampoo haalt de schilfertjes en het talg met bacteriën zoveel mogelijk weg. Vergeet na het gebruik van de babyshampoo niet om je oogleden na te spoelen met een doekje of make-up watje met lauw water.

Liever een video kijken? Bekijk dan de instructiefilm van het oogziekenhuis in Rotterdam.

 

Maatregelen die een arts kan voorschrijven

Bovenstaande maatregelen kunnen ook aangeraden worden door je arts om te kijken of de ontstoken oogleden daarmee al verminderen. Als de blepharitis echter hardnekkig is, kan je arts één van onderstaande middelen voorschrijven:

 1.      Kunsttranen

Als de ontstoken ogen komen door droge ogen, kunnen kunsttranen een uitkomst zijn. Kunsttranen bevatten een bevochtigingsmiddel dat veelal wordt voorgeschreven bij een verminderde aanmaak van traanvocht.

2.       Oogmasker

In plaats van een warm kompres kan je arts je wellicht ook een oogmasker aanraden. Deze oogmaskers bevatten een speciale gel die je warm kunt maken of warm kunt laten worden.

3.       Oogzalf

Een oogzalf kan antibiotica bevatten en/of corticosteroïden. Deze zalf wordt vaak voorgeschreven voor een periode van enkele weken, waarna je weer moet stoppen. Eventueel kan deze behandeling herhaalt worden.

 4.      Ooggel

Twee keer per dag een druppel op de randen van de oogleden aanbrengen en uitwrijven kan de ontstoken oogleden verminderen. Het is dan vooral de bedoeling dat de gel echt tussen de wimpers gesmeerd wordt. De ooggel wordt vaak ook voor een bepaalde periode aangeraden, waarna de klachten meestal verdwenen zijn.

 

Ontstoken oogleden voorkomen en behandelen

In bovenstaand artikel heb je de eerste maatregelen kunnen lezen om ontstoken oogleden te voorkomen. Ook hebben we de behandelmethoden die je zelf kunt toepassen uitgelegd, en een aantal behandelmethoden van de arts kort toegelicht. Vermoed je dat je last hebt van ontstoken ogen, ga dan zeker langs je huisarts om de conditie te bespreken.