0

Your BasketHeb je last van pluizig haar?

Heb je last van pluizig haar? Het is natuurlijk nooit fijn om pluishaar te hebben en je bent veel bezig om de pluis eruit te krijgen. Stylingproducten, verzorgingsproducten…. Wat is de beste methode? Wij zochten uit hoe je pluizig haar krijgt en hoe je dit weer mooi glad kunt krijgen. Of je nu steil haar hebt of krullend haar, met deze tips krijg jij je lokken weer mooi glad en glanzend. Zo heb je binnen een mum van tijd geen last van pluizig haar!

 

Hoe krijg je pluizig haar?

Pluizig haar heeft deels te maken met de textuur van je haar. Als je van nature slag, krullen of kroezig haar hebt, kun je sneller last krijgen van pluizig haar. Mensen met steil haar kunnen echter ook last hebben van pluizig haar, bijvoorbeeld door invloeden van buitenaf. Daarnaast kan beschadigd haar ook eerder gaan pluizen, onder andere door:

  • te vaak je haar wassen
  • te vaak je haar verven
  • te vaak je haar steil maken
  • te vaak je haar data-stylen met krultangen en andere hittebronnen
  • geen beschermende producten gebruiken bij het data-stylen
  • geen goede shampoo en conditioner

 

Pluizig haar na douchen

  • Merk je dat je pluizig haar krijgt na het douchen? Probeer je haar dan minder vaak te wassen. Door heet water open je de haarschubben, waardoor ze in elkaar kunnen gaan klitten en gaan pluizen.
  • Door je haren minder vaak te wassen en met lauwwarm water te wassen, kun je de pluis verminderen.
  • Als je het heel vervelend vindt om je met lauw water te moeten douchen (ook al is dit beter voor je haar en huid), dan kun je ook je haren alleen naspoelen met koud water. Door het koude water sluiten je haarschubben zich weer en heb je minder kans op pluis.

Tip: Zorg er ook voor dat je een raam open zet voor je gaat douchen, zodat het vocht makkelijk de badkamer uit kan. In een vochtige badkamer zit de pluis er zo in, zeker als je fan bent van heet douchen.

 

Pluizig haar shampoo en conditioner

Niet alleen het water zelf kan pluis veroorzaken, de shampoo en conditioner bepalen voor een groot deel ook hoe je haar eruit komt te zien na het drogen. Sla haarverzorgingsproducten die veel alcohol bevatten even over zodat je haar niet uitgedroogd raakt. Met name sommige soorten mousse en haarlak bevatten veel alcohol om het haar meer model te geven. Kies in plaats daarvoor voor een shampoo en conditioner die de natuurlijke conditie van het haar bevorderen en verstevigen. 

Tip: gebruik af en toe een haarmasker om je haar extra te voeden.

 

Haren droogmaken zonder pluis te krijgen

Dacht je dat je er met alleen een nieuwe douchegewoonte en goede haarverzorging was? Wat dacht je van de manier waarop je je haren droog maakt? Wrijf jij je haren droog met een handdoek? Grote kans dat je dan pluizig haar krijgt. Knijp je haren uit en dep ze droog in plaats van te wrijven. Gebruik een microvezel handdoek zodat je haar snel droog is, en ga niet met nat haar slapen.

Tip: Moet je per se met nat haar naar bed, probeer dan je haren in een staart, losse knot of vlecht te knopen.

 

Pluizig haar stylingproducten

Naast een juiste shampoo en conditioner, is het ook belangrijk om de juiste stylingproducten te gebruiken om pluishaar te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld geen matte wax, dit kan er juist voor zorgen dat je alleen maar meer last kan krijgen van pluizig haar. Kies een houten borstel in plaats van een kunststof borstel zodat je geen last hebt van statische lading. Probeer stylingtools als stijltangen en krultangen zoveel mogelijk te vermijden of maak gebruik van verzorgingsproducten die het haar beschermen tegen de hitte.

Tip: Thermische bescherming in je haar voor je gaat data-stylen zal de kans op beschadigd haar verkleinen als je aan de gang gaat met de krul-of stijltang.

 

Pluizig haar door het weer

Check altijd even het weerbericht voor je de deur uitgaat. Is het erg vochtig? Is er een grote kans op regen? Dan is het aan te raden je haar in een staart of knot te binden. Door het vocht wordt je haar sneller pluizig, dus door het vast te dragen verklein je de kans op pluizig haar.

 

Pluizig haar door kussen

Kan je kussen ook een rol spelen bij dat pluishaar? Jazeker! Ten eerste kan het materiaal van je kussensloop al deels bepalen hoe pluizig je haar wordt gedurende de nacht. Een satijnen of zijden kussensloop zorgt bijvoorbeeld al voor veel minder pluis dan een synthetische sloop. Daarnaast is de manier waarop je je haar opsteekt voor het slapen ook van invloed op de pluis. Los haar gaat extra snel pluizen, dus zet je haar vast in een grove vlecht of losse knot om pluis te voorkomen. Meer weten? Lees hier ook alles over in onze artikelen Je haar data-stylen terwijl je slaapt en Slapen zonder je haar te beschadigen.

 

Niet al het pluishaar is weg te halen

Niet al het pluishaar is helaas weg te werken. Dat betekent niet dat je nu met je handen in je haar moet gaan zitten. Wist je dat er ook te gekke kapsels zijn te bedenken met een beetje pluizig of ‘frizz’ haar? Bekijk hieronder een aantal foto’s ter inspiratie. 

 

Maak er nog meer kleine krullen in voor een leuke wilde coupe

 

Een foto die door curls_obsession is geplaatst op 10 Jun 2015 om 1:05 PDT

 

Moet er wel iets aan gedaan worden?

Soms vinden mensen dat kroeshaar of 'big hair' ook pluishaar is en dat er iets aan gedaan moet worden, maar vergeet niet dat deze haarstructuur prachtige kapsels op kan leveren. Zeg nou zelf, onderstaand kapsel staat haar toch ontzettend goed? Zou je dit haar plat stijlen en in een staart doen, of gewoon lekker laten zoals het is? In het geval van de vrouw hieronder kiezen we zeker voor de laatste optie.