0

Your BasketGroeien uitgetrokken wimpers weer aan?

Bij sommige mensen komt het voor dat ze hun wimperharen of wenkbrauwharen uittrekken, ook wel trichotillomanie genoemd. Het zou dan door stress of juist concentratie kunnen komen. Als je ergens over na aan het denken bent of je gedachten afdwalen, dan trek je automatisch aan je wimpers. Heel vervelend als je dit hebt, en al helemaal als je die mooie wimperharen hebt uitgetrokken! Groeien uitgetrokken wimpers weer aan? En misschien nog belangrijker, wat kun je  doen om te voorkomen dat je aan je wimpers gaat zitten?

 

Wimpers uittrekken afleren

Als je wimperharen uittrekken echt een gewoonte is geworden, wil je dat waarschijnlijk graag afleren. Je kunt langs je huisarts gaan om te vragen naar een therapeutische behandeling, hij of zij weet wel een therapeut die je kan helpen. Een belangrijke veroorzaker van trichotillomanie is stress. Met een therapeut kun je erachter komen wat de veroorzaker kan zijn van je stress, en daarmee ook van het haren trekken. Soms kan een gesprek met familie of vrienden echter al helpen, dus probeer dit zeker bespreekbaar te maken.

Vier oplossingen die we op fora tegenkwamen maar nog niet bewezen zijn:

  • Plakband op je duim en wijsvinger plakken. Door het gladde oppervlak van het plakband zal het je niet meer goed lukken om je wimperharen (of wenkbrauw of hoofdhaar) beet te pakken.
  • Wimperextensions aan laten brengen. Met extensions moet je voorzichtig zijn, en iedere keer als je de neiging krijgt om aan je wimpers te trekken herinner je je dat je die extensions hebt. Dit kan helpen om er minder aan te plukken, maar buiten een aantal ervaringen op fora hebben we hier geen bewijs voor kunnen vinden.
  • Nepnagels laten zetten. Ook een vrij aparte maatregel, maar de persoon die met deze tip kwam was er erg blij mee. Door de nepnagels kan ze de wimperharen niet goed meer vastpakken, waardoor ze de haartjes er ook niet uit kan trekken.
  • Daarnaast adviseren sommige mensen om een beetje menthol op je vinger te smeren. Iedere keer als je dan in de buurt komt van je oog, ruik je dat product en wordt je eraan herinnert om van je wimpers af te blijven. Een nadeel hieraan is dat je ogen hier weer door geïrriteerd kunnen raken.

 

Groeien uitgetrokken wimpers weer aan?

Ook al trek je inmiddels niet meer aan je wimpers, ze groeien niet in twee dagen terug. Wimperharen hebben echter een groeicyclus, dus ze kunnen binnen een aantal weken terug groeien. Vaak duurt dit zo’n zes tot acht weken. In die tussentijd kun je je wimpers natuurlijk wel een handje helpen om gezonder en sterker te worden. Naast het gebruik van een waterresistente (niet waterproof) mascara en een wimperserum, kun je hier alles lezen over dingen die je kunt doen om je wimpers sneller te laten groeien. Heb je een chemokuur gehad en zijn je wimpers niet meer zo vol als ze vroeger waren? Lees hier dan alles over je wimpers na een chemo