0

Your BasketGerimpelde handen voorkomen? Kan dat?

Gerimpelde handen voorkomen, kan dat? Als je bedoeld dat je tot je negentigste met babyhandjes rond kan lopen door deze tips, dan nee. Je lichaam veroudert, evenals je handen. Rimpels gaan er komen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dat niet zo lang mogelijk uit kunt stellen. Gerimpelde handen voorkomen zo lang als het kan doe je zo!

 

Veroudering van de handen

Hoe ouder iemand wordt, hoe meer de huid gaat verdunnen en gaat rimpelen. De handen lijken daarin de meeste ‘schade’ op de lopen: pigmentvlekken, een dunne huid en duidelijk afgetekende botten. Hoe komt dit? De huid aan de achterkant van de handen is zeer dun en wordt ieder jaar nog dunner. Het onderhuidse vet verdwijnt en de lederhuid (de huidlaag onder de opperhuid) verdunt, waardoor je botten en aders gaat zien. 

 

Hoe kun je dit proces vertragen?

Gerimpelde handen voorkomen zal je nooit helemaal lukken, maar je kunt het verouderingsproces natuurlijk wel zoveel mogelijk vertragen. Belangrijk is hierbij vooral om een aantal dingen niet te doen. Denk aan:

  •        niet zonder zonbescherming in de zon
  •        niet roken
  •        geen extreme diëten volgen
  •        opletten met de zonnebank en vooral hoe vaak je gaat
  •        gebruik ook handschoenen als je met agressieve schoonmaakmiddelen aan de slag gaat
  •        draag handschoenen als het buiten koud is

 

Gerimpelde handen voorkomen met huidverzorging

Meer dan de helft van de mensen die een dagcrème met SPF voor hun gezicht gebruiken, doen dit niet voor hun handen. En dat terwijl de handen net zoveel worden blootgesteld aan zon en wind als het gezicht. Smeer je handen daarom in met een dagcrème met SPF of een zonnebrandcrème met SPF 15 of hoger. Wil je de huid iets extra’s geven, dan kun je kiezen voor een op olie gebaseerde crème of huidolie. Je kunt ook eventueel dunne (of dikke, afhankelijk van de temperatuur) handschoenen dragen als je naar buiten gaat.

 

Let op je doucheroutine

Te heet water is nooit goed voor de huid, dus ook niet voor de huid op je handen. Als je je handen wast doe dit dan met lauwwarm water in plaats van heet water en gebruik een milde zeep die de huid niet uitdroogt. Houd je huid daarnaast altijd gehydrateerd, bijvoorbeeld door een vochtinbrengende huidcrème of huidolie met anti-aging eigenschappen.

 

Laser- en lichttherapie

Als je eenmaal pigmentvlekken hebt, kun je ze nog laten verwijderen door middel van een laserbehandeling. De huid wordt dan bewerkt met licht op een bepaalde frequentie, en de donkere stukje huid absorberen dit licht. Ze zetten die lichtenergie om in warmte, waardoor de melanine die de huid donkerder doet lijken wordt afgebroken. De behandelde bruine pigmentvlekken kunnen volledig verdwijnen en komen vaak ook niet meer terug. Het is echter niet zo dat de behandeling pigmentvlekken volledig kan voorkomen.

 

Dermaroller

De dermaroller wint steeds meer terrein op diverse blogs, maar het roept ook veel weerstand op. Kort gezegd is een dermaroller een roller met rond de 200 kleine naalden, die over de huid gerold worden. Hierdoor krijg je duizenden kleine perforaties in de huid, die de huid natuurlijk wil herstellen (je huid ziet ieder gaatje als een wondje). Deze behandeling zou de huid stimuleren om meer collageen en elastine aan te maken, waardoor die voller lijkt. Je huid gaat er hierdoor jonger en gezonder uitzien, maar of het ook echt gezond is daar zijn de meningen nog over verdeeld. Laat een dermaroller-behandeling in ieder geval ten alle tijden door een professional doen.