0

Your Basket



Dit moet je niet doen als je snel bruin wil worden

Je wil graag snel bruin worden, dat snappen we. Toch moet je deze dingen absoluut niet doen om je huid gezond te houden. Een gezonde huid is belangrijker dan een zongebruind kleurtje toch? Hieronder een overzicht met de belangrijkste don’ts op het gebied van snel bruin worden.

Tip: Heb je zelf nog een don’t die zeker in dit rijtje thuis hoort? We horen het graag! Stuur een mailtje naar ons info-adres en wie weet zie jij je tip terug in ons beauty blog.

 

1. Altijd exfolieren of scrubben als je gaat zonnen

Het staat in heel veel blogs als je snel bruin wilt worden: scrub je huid voordat je de zon in gaat. Je verwijdert zo de losliggende dode huidcellen en geeft de huidcellen daaronder kans om sneller een kleur te krijgen. Het is alleen niet de bedoeling dat je dagelijks gaat scrubben om maar sneller bruin te worden. Je kan zo de bovenste huidlaag ook beschadigen en je scrubt de bruin getinte huidcellen er veel sneller weer af. Ongeveer één keer per week scrubben met een milde scrub is voldoende. Afhankelijk van de exfoliant kan het zijn dat je vaker exfolieert, lees hiervoor de verpakking en vraag het eventueel na bij je schoonheidsspecialiste.

 

2. Babyolie of olijfolie smeren als je gaat zonnen

Dit raden we echt af. In principe is dit te vergelijken met het braden van een stuk vlees: olie in de pan, vlees erin en bakken maar. Je huid wordt dan letterlijk ‘geschroeid’. Ja, je hebt een bruin velletje, maar de beschadigingen van je huid zijn niet te overzien. Olie beschermt je huid helemaal niet en zorgt ervoor dat de uv-straling je huid alleen maar sneller kan beschadigen.

 

3. Geen zonnebrandcrème gebruiken

Zonder zonnebrandcrème de zon in doen veel mensen als ze even snel een kleurtje willen krijgen. Begrijpelijk, maar dit raden we ook echt af. De zon zorgt er niet alleen voor dat je bruin wordt, het is ook een van de belangrijkste veroorzakers van huidkanker. Daarnaast is die straling ook de grootste veroorzaker van huidveroudering, dus smeer je altijd goed in met zonnebrandcrème als je gaat zonnen. Ook met een zonnebrandcrème kun je gewoon bruin worden!

Tip: Met een factor 30 ben je goed beschermd in de zon, maar kun je toch een kleurtje krijgen. Vergeet alleen niet om regelmatig te smeren.

Let op: Met een bruine kleur van een zelfbruiner kun je nog steeds verbranden. De bruine kleur van een zelfbruiner biedt absoluut geen bescherming tegen de zon, dus smeer je altijd in als je naar buiten gaat. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel over zelfbruinen en zonnen.

 

4. Oude zonnebrandcrème gebruiken

Het is iets kleins en iets dat mensen vaak vergeten, maar hoe ‘oud’ is je zonnebrandcrème? De werking van de SPF vermindert hoe ouder de zonnebrandcrème is. Daarom wordt aangeraden om na een jaar een nieuw product aan te schaffen. Op de verpakking zie je de afbeelding van een potje staan met daarin een cijfer. Dit cijfer staat voor het aantal maanden dat het product houdbaar is. 12M betekent bijvoorbeeld 12 maanden houdbaar.

 

5. Zonnebrandcrème met onvoldoende bescherming

Beschermt je zonnebrandcrème wel voldoende? Een groot deel van de zonnebrandcrèmes beschermt bijvoorbeeld alleen tegen uvb-straling. Terwijl uva-straling juist voor huidveroudering zorgt. Daarnaast speelt deze straling een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker. Als je een zonnebrandcrème hebt, kijk dan even of deze zowel tegen uva- als uvb-straling beschermt.

 

6. Zonnebrandcrème mengen voor een hogere factor

Dit is een vreemde tip die we tegenkwamen op een forum: je mixt een factor 10 met een factor 20 om een factor 30 te krijgen. Het klinkt misschien logisch, maar helaas werkt het niet zo. De SPF beschermingsfactor kan niet ‘verhoogt’ worden door een lagere beschermingsfactor toe te voegen. Als je dus 10 + 20 doet, heb je nog steeds maximaal 20. Sterker nog, omdat je de producten mengt, wordt de factor 20 veel dunner over je huid verspreid. In totaal krijg je hierdoor misschien in totaal factor 15.

 

7. Te lang in de zon

Hoe langer in de zon, hoe bruiner toch? Ja, daar zit wat in. De schade die je huid alleen oploopt is aanzienlijk. Zoals met alles is ‘te lang’ niet goed. Wil je toch graag de hele dag de zon in, smeer je dan heel goed in en zoek af en toe de schaduw op. Drink daarnaast voldoende water om je huid gehydrateerd te houden en smeer je nadat je het water uit komt ook weer opnieuw in (zelfs als je waterproof zonnebrandcrème op hebt!).

 

8. Tussen 11 uur en 15.00 uur de zon in

De straling van de zon is het sterkst tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Zonaanbidders liggen daarom het liefst ’s middags op het strand. Deze straling is echter ook het gevaarlijkst. Blijf daarom bij voorkeur uit de zon en kies er liever voor om na 3 uur pas te gaan zonnen. Je wordt dan nog steeds bruin, maar het is minder slecht voor je huid. Vergeet alleen niet om je na 3-en ook nog gewoon in de smeren met zonnebrandcrème.

 

9. Bruiningspillen slikken

Over bruiningspillen is nog niet heel veel bekend en daarom staat dit voorlopig bij onze don’ts. Deze pillen bevatten bétacaroteen (dat dus in wortels en tomaat aanwezig is) en kunnen helpen bij het bruiner worden. Er zijn echter bruiningspillen op de markt die veel te veel betacaroteen bevatten. Deze grote hoeveelheden betacaroteen kunnen mogelijk kanker veroorzaken bij rokers. Vraag advies bij een professional over het gebruik van deze pillen. Als je graag deze pillen gebruikt, zorg dan dat ze van een vertrouwd merk zijn.  

 

10. Een spiegel gebruiken tijdens het zonnen

Even een spiegel voor je gezicht houden om sneller bruin te worden? Houd er dan wel rekening mee dat je ook twee keer zo snel kunt verbranden. Het liefst raden we deze methode af. Mocht je toch met een spiegel aan de slag gaan: doe dit niet te lang, niet op het warmste moment van de dag en blijf je gewoon insmeren.