Zelfbruiner zonder strepen? 7 tips voor een perfecte teint

Zelfbruiner zonder strepen aanbrengen is een trucje dat je even onder de knie moet krijgen. De vrees voor vlekken, strepen of een oranje teint zit er nog steeds goed in. En dat terwijl er tegenwoordig zeer goede formules op de markt zijn waardoor de worteltjeslook verleden tijd is. Hoe krijg je een zelfbruiner zonder strepen aangebracht? Lees hier onze tips.

 

Opmerking: Voor een zeer uitgebreide omschrijving van het aanbrengen van zelfbruiner in het algemeen, verwijzen we graag naar ons artikel over zelfbruiner aanbrengen tips. Hier staat in maar liefst 17 stappen uitgelegd hoe je het beste zelfbruiner aan kunt brengen voor het beste resultaat.

 

 1. De huid goed hydrateren
  • Helaas heeft een droge tot zeer droge huid meer kans op een vlekkerig of streperig resultaat. Dit komt omdat de huidschilfers sneller van de huid vallen, waardoor het kleurverschil duidelijker zichtbaar wordt. Stop wel 24 uur van tevoren met het aanbrengen van bodylotions en moisturizers om te voorkomen dat er product achterblijft waar je zelfbruiner aan kan gaan hechten.
 2. De huid ontharen en scrubben voor de zelfbruiner
  • En dan bedoelen we niet 2 minuten van tevoren. Zorg dat je de plekken die je  wil ontharen, tenminste 24 uur van tevoren van de haartjes ontdoet. Scrubben kun je het beste ook een dag van tevoren doen. Je voorkomt dan dat er residu van de scrub achterblijft op de huid (en dat = vlekken). Spoel je vervolgens alleen af onder de douche de volgende dag en breng de zelfbruiner aan. Je kan een douchegel gebruiken, maar zoek er een zonder oliën. De oliën blijven anders aan je lichaam plakken en beïnvloeden zo de teint.
 3. Gebruik een zelfbruinerhandschoen
  • Het klinkt heel simpel, maar het maakt echt een wereld van verschil. Met een zelfbruinerhandschoen kun je veel meer controle uitoefenen over de hoeveelheid die je op je huid aanbrengt. Je kunt het product ook veel beter uitvegen, waardoor je dus een zelfbruiner zonder strepen kunt aanbrengen.
 4. Breng kleine hoeveelheden aan
 5. Werk per ledemaat het product goed uit
  • Heeft ook te maken met bovenstaande tips. Door kleine hoeveelheden op je handschoen aan te brengen, kun je de kleur veel beter spreiden. Ook kun je dan meer tijd nemen om het product van de benen uit te vagen naar de voeten toe. Je geeft jezelf zo meer tijd om een natuurlijk kleurverloop te creëren.
 6. Werk van beneden naar boven
  • Zelfs met sneldrogende formules heb je een kans op ‘kreukels’ of strepen als je direct na het aanbrengen krom gaat zitten. Werk daarom van beneden naar boven, zodat je de huid zo strak en glad mogelijk houdt tijdens het aanbrengen van de zelfbruiner.
 7. Wachten tot de zelfbruiner is ingetrokken
  • Ook een simpele tip, maar mensen zijn van nature eenmaal ongeduldig… Zelfbruiners trekken erg snel in, maar je kunt het beste nog even wachten voordat je je kleding alweer aantrekt. Ben je net iets te snel, dan zou het kunnen dat je kleding zich straktrekt en de zelfbruiner wat vervaagt.
  • Extra tip: Ga niet de dag dat je de zelfbruiner aanbrengt direct zwaar sporten of zwemmen. Het water en zweet kan strepen veroorzaken. Een goed excuus om even lekker te relaxen.

 

Afwasbare zelfbruiner

Geen zin om zoveel aandacht te besteden aan je teint? Als je voor één avondje een mooie zongebruinde teint wilt, dan zijn er afwasbare zelfbruiners (ook wel wash off self tan genoemd). Het grote voordeel van deze producten is dat je direct ziet welke teint je krijgt, en zo ook makkelijk plekjes bij kunt werken als je die per ongeluk over hebt geslagen. Een voorbeeld van een afwasbare zelfbruiner is de Illuminate Wash Off Body Bronzer van Vita Liberata. Je krijgt direct een natuurlijk uitziende teint die afgewassen kan worden wanneer jij dat wenst. Extra voordeel: dankzij de speciale Odour Remove – technologie heeft het product geen typische zelfbruinergeur.

 

Lichaamsmake-up

Lichaamsmake-up is een andere manier om die bruine teint te creëren zonder strepen. We bespreken deze producten in een aparte categorie omdat hier verschillende soorten producten onder vallen: bronzers, bronzing poeders, bronzers met zelfbruiningseffect, skin tone optimizers en foudation voor het lichaam. Deze producten zijn in alle gevallen afwasbaar, maar soms blijft er een zelfbruin-tint achter, die dieper wordt naar mate je het product vaker gebruikt. Hieronder een kort overzicht van het soort producten en wat ze voor je huid doen:

 •        Bronzing poeders

 •    Bronzing poeder is waarschijnlijk het bekendste product om je gezicht te contouren. De bronzing poeders van Vita Liberata kun je echter over je gehele gezicht gebruiken om deze een diepere teint te geven. Daarnaast geven deze bronzing poeders ook een lichte blijvende bruine teint, waardoor je je gezicht een subtiele zongebruinde gloed kunt geven.
 •        Bronzers voor het lichaam

 •    Bronzers voor het lichaam geven de huid een fijne teint die aan het einde van de dag eenvoudig af te wassen is. De bronzers van Vita Liberata doen echter meer dan ‘alleen’ de huid bruin kleuren, vandaar dat ze in de categorie lichaamsmake-up staan. De Body Blur producten bevatten bijvoorbeeld ook lichtreflecterende deeltjes die de huid een mooie glow geven.
 •        Bronzers met zelfbruiningseffect

 •    Naast de bronzers voor het lichaam, zijn er ook bronzers voor het lichaam die zowel een instant als een langdurig effect hebben. Deze Body Blur producten geven de huid direct een prachtige zongebruinde teint. Aan het einde van de dag was je een deel van het product eraf, maar een deel blijft ook zitten in de vorm van een zongebruinde glow. Deze producten zijn daarom heel fijn voor mensen die het nog een beetje spannend vinden om met een zelfbruiner aan de slag te gaan, maar ook geen zin hebben om zich iedere dag opnieuw in te smeren.
 •        Skin tone optimizers

 •    Dan zijn er nog de producten die bijna meer make-up dan zelfbruiner zijn. De Skin Tone Optimizers van Vita Liberata zijn hydraterende primers en een ‘huid finish’ in één. Dit houdt in dat je een product hebt dat dekking geeft, onzuiverheden corrigeert en een natuurlijke glow toevoegt voor een optimale teint. Deze producten maken de huid dus niet echt bruiner, maar optimaliseren de natuurlijke teint die je al hebt. Deze producten worden vooral voor het gezicht gebruikt, maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken als je ergens op je lichaam plekjes hebt die je graag wilt camoufleren.
 •        Foundation voor het lichaam

 •    Foundation voor het gezicht is natuurlijk bekend, maar er zijn ook foundation producten die je op andere plekken op je lichaam kunt gebruiken. Net als de skin tone optimizers, kun je de illuminaze-producten ook prima gebruiken om de huid een mooiere uitstraling te geven. De Illuminaze werkt als een soort sluier die de huid meer verbeterd dan camoufleert. Deze producten zijn dan ook dunner dan de Skin Tone Optimizers.