Zelfbruiner voor de donkere huid: tips en voorbeelden

Zelfbruiner voor de donkere huid begint de laatste jaren voorzichtig aan populariteit te winnen. Omdat de grote merken nu steeds meer tinten op de markt brengen, kunnen mensen met een donkere huid ook een diepere teint creëren of een sunkissed glow aan de huid geven. In dit artikel gaan we dieper in op zelfbruiner voor de donkere huid en waar je rekening mee kunt houden bij de keuze van een product.

 

Ontwikkeling van zelfbruiners

De ontwikkeling van zelfbruiners heeft de laatste jaren grote sprongen gemaakt. Waar mensen eerst bang waren voor een wortelkleur, is dat tegenwoordig echt niet meer nodig. En nu het besef (eindelijk) komt dat mensen met een donkere huidskleur ook interesse kunnen hebben in zelfbruiners en body make-up, produceert de beauty industrie steeds meer producten die tegemoet komen aan die wensen. Zoals Youtuber Jackie Aina heel mooi zegt:

‘Black isn’t just one shade…. There are light-skinned black people, there are the deepest dark skinned black people, we come in so many shades.’

Natuurlijke huidtint optimaliseren of dieper bruinen?

Er is natuurlijk nog veel werk te verzetten, maar de eerste stappen worden gemaakt. Zowel in het body make-up deel als het zelfbruiner deel zijn steeds meer producten te vinden voor donkere huidtinten. Het fijne bij merken als Vita Liberata is dat ze geen producten ontwikkelen die alleen gebaseerd zijn op basis van de teint die je wilt hebben. Ze kijken ook naar manieren om je natuurlijke huidskleur zo mooi mogelijk uit te laten komen. Zo zijn er verschillende producten op de markt gebracht, variërend van een zelfbruiner die tot drie weken kan blijven zitten, tot een lichaamsmake-up met zelfbruiner en de eigenschappen van een BB-cream.

 

Soorten zelfbruiner

Als je op zoek bent naar zelfbruinende producten, bedenk dan eerst wat voor product je graag wilt hebben. Kies je voor een zelfbruiner die erg lang kan blijven zitten? Of werk je graag met producten die je aan het einde van de dag af kunt wassen?

 

1. De afwasbare lichaamsmake-up

Als je op zoek bent naar een product dat je aan het einde van de dag weer af kunt wassen, is een afwasbare lichaamsmake-up met bronzing effect een logische keuze. Het product geeft een donkerdere tint gedurende de dag en egaliseert tegelijkertijd de huid, zodat oneffenheden als cellulitis en straie minder zichtbaar zijn. Leuk aan specifiek de Body Blur is dat het ook een ‘sunkissed glow’ toevoegt in de vorm van lichtreflecterende deeltjes, waardoor je je huid echt kunt laten stralen. Gebruikers van de Mocha-kleur van Body Blur geven ook aan dat de warmte in de huid meer naar boven komt, waardoor ze echt het gevoel hebben op vakantie te zijn geweest. Als je wilt zien hoe de Body Blur staat bij een blogger met een donkerdere huidskleur, raden we de video van Jackie (zie onderaan deze post) aan.

2. De afwasbare zelfbruiner met bruiningspigment

Een recentere ontwikkeling is de combinatie van zelfbruiner en lichaamsmake-up. Dit product bevat, in tegenstelling tot de Body Blur, DHA, waardoor het bruiningseffect ook enkele dagen later nog te zien zal zijn. Tegelijkertijd heeft het de eigenschappen van de Body Blur: het egaliseert de huid, voegt een subtiele sunkissed glow toe en geeft de huid een zongebruinde teint. Als je dit product aan het einde van de dag afwast, zie je dat een deel van de donkerdere teint achterblijft.

3. De gradual zelfbruiner

Als je geleidelijk aan je teint iets dieper wilt krijgen, kan een gradual zelfbruiner iets voor jou zijn. Je brengt dit product gewoon dagelijks aan als een bodylotion, en gedurende de dag werkt dit product om een subtiele teint te creëren. Je kunt dan net zo lang smeren tot je het gewenste resultaat bereikt hebt. Op dit moment heeft Vita Liberata nog geen geleidelijke zelfbruiner voor de donkere huid, maar ze zijn druk bezig met ontwikkelen, dus wie weet! Voor nu raden we aan, als je de voorkeur hebt voor een gradual tan, om de Sunless Glow te proberen. Dit product laat een subtiele teint achter die een aantal dagen blijft zitten.

4. De 2-3 weken zelfbruiner

Wil je graag voor een langere periode een diepere teint, dan kan een longlasting zelfbruiner een uitkomst zijn. Deze zelfbruiner heeft wel iets meer voorbereiding nodig (als in: goed scrubben en ontharen een dag van tevoren etc.), maar je teint blijft wel veel langer zitten. Op onderstaande afbeelding is een voorbeeld te zien hoe de (op dit moment) donkerste tint van de pHenomenal 2-3 week tan van Vita Liberata eruit ziet (ongeveer 0.30 in de video). 

 

Hoe ziet een zelfbruiner eruit op de donkere huid?

Vita Liberata is een samenwerking aangegaan met een aantal bloggers en influencers om te laten zien hoe de producten eruit zien op een donkere huid. In de Insta-video van Shaneice Crystal (@naturalneiicey) laat ze in een boven/onder video zien wat het verschil is van de Body Blur op haar huid.

 

In onderstaande video van Jackie Aina demonstreert ze de Body Blur niet alleen op haar eigen lichaam, maar ook op die van haar vriend, die iets meer chocolade is dan zijzelf:

Zoals je kunt zien in de video, geeft de Mocha teint van de Body Blur Jackie een diepere, warmere teint. Het product haalt de warmte in de huid naar boven, waardoor het lijkt alsof ze (in eigen woorden) net terug is van vakantie. Ook geeft het product een subtiele glans en shine. Ze noemt het een ‘filter’ in een fles, die onzuiverheden vervaagt en de huid een heerlijk zacht gevoel geeft.

 

Heb je zelf ervaringen met de Body Blur of een ander product van Vita Liberata? We horen het graag! Stuur een mailtje naar ons info-adres (eventueel met links naar je social media pagina’s waar je het product beschrijft) en we sturen zo spoedig mogelijk een reactie.