Kun je zwemmen met zelfbruiner?

Bruin worden zonder zon? Met een zelfbruiner is dat mogelijk. Binnen een dag kun je met een zelfbruiner een mooie teint krijgen. Of kies je liever voor een gradual tan, waarbij je binnen een aantal dagen een zongebruinde huid krijgt? Heerlijk als je voor het eerst de zon in gaat met een kleurtje. Maar hoe zit dat met zwemmen? Kun je zwemmen met zelfbruiner, of krijg je dan zo’n bruine vlek om je heen?

 

Zelfbruiner als alternatief van bronzer

Zelfbruiner wordt vaak gezien als een goed alternatief voor bronzer. Een bronzer is natuurlijk heel fijn om direct bruiner te lijken, maar de zee of het zwembad spoelt die kleur er zo weer af. De gevreesde ‘uitlopers’ en ‘bruine vlekken’ zijn dan ineens schrikbarend dichtbij. Met een zelfbruiner hangt het er vanaf welke soort zelfbruiner je kiest. Een bodylotion met zelfbruiner of een BB cream met zelfbruiner kan in water afspoelen. Een product dat puur en alleen een zelfbruiner is, bouwt de bruine teint als het ware op. Waar een bronzer en een BB cream op je huid blijft liggen, hecht een zelfbruiner zich aan de bovenste huidcellen. Een zelfbruiner zal dan minder snel vervangen dan een bronzer in het water.

 

Zelfbruiner en zwemmen

Let op: een zelfbruiner vervaagt dus nog steeds in het water. Het is echter niet zo dat je direct een bruine waas om je heen krijgt tijdens het zwemmen, of dat je last hebt van druipers als je het zwembad uit stapt. Het vervagen van de kleur komt met name voor als je je daarna afdroogt. Door de handdoek geef je je huid een soort zachte scrub-behandeling, waardoor je de dode huidcellen eraf veegt. Aangezien de zelfbruiner zich vooral hecht aan die bovenste huidcellen, veeg je op die manier de kleur er dus een beetje af. Daarnaast droogt de chloor in het zwembadwater je huid ontzettend uit. Hierdoor gaat het sneller schilferen, waardoor de huidcellen met zelfbruiner er sneller afvallen. Je kunt dit niet helemaal voorkomen, maar door onderstaande tips op te volgen kun je het wel verminderen.

 

Kun je zwemmen met zelfbruiner op?

Ja, dat kan, zolang je de volgende regels even in je achterhoofd houdt:

  1. Als je je benen nog wilt ontharen, doe dit dan minimaal een dag van tevoren. De huid kan hierna nog even herstellen en is egaal voor de zelfbruiner.
  2. Breng ruim voordat je begint een scrub aan, waarmee je alle losliggende dode huidcellen kunt verwijderen. Zo voorkom je dat de zelfbruiner zich aan die huidcellen gaat hechten die vervolgens direct afvallen tijdens of na het zwemmen. Geef extra aandacht aan ruwe plekken op ellebogen en knieën bijvoorbeeld.
  3. Breng ruim voordat je met zelfbruiner aan de slag gaat een hydraterende bodylotion aan. De lotion zorgt ervoor dat je geen droge plekken op je huid hebt als je met zelfbruiner gaat werken. Sla je deze stap over en heb je zelf droge plekken op je huid, kunnen deze anders kleuren dan de rest van je huid. Zorg wel dat hier een tijdje tussen zit, zodat de lotion goed in kan trekken en geen vettige laag achterlaag op je huid.
  4. Zorg dat je huid goed droog is als je de zelfbruiner aanbrengt. Het liefst wacht je even een kwartier na het douchen voordat je begint met smeren.
  5. Smeer een zelfbruiner altijd goed uit, zodat je geen strepen op je huid krijgt. Bij sommige merken zelfbruiner krijg je een tanning mitt, waarmee je het product goed uit kunt smeren. Bijkomend voordeel van de tanning mitt is dat je handen ook niet zo snel bruin worden.
  6. Alle zelfbruiners hebben tijd nodig om in de huid te trekken. Lees de gebruiksaanwijzing om te zien hoe lang je moet wachten voordat het product is ingetrokken. In de meeste gevallen duurt dit ongeveer 4 tot 12 uur. (je kan vaak na 15-20 minuten je kleding weer aan) Bij veel producten wordt ook aangeraden om het aan te brengen voordat je gaat slapen.
  7. Een instant tan kan sneller vervagen in het water dan een gradual tan. Als je weet dat je binnenkort veel in het zwembad of in de zee ligt, kun je beter kiezen voor een gradual tan. Begin dan altijd met een dunne laag en herhaal het een aantal keren om de gewenste teint te krijgen. Daarna kun je de kleur ‘bijhouden’ door eens in de drie of vier dagen nog te smeren.
  8. Als je bruine teint volledig is ingetrokken, kun je met een gerust hart het zwembad induiken. Houd er alleen wel rekening mee dat badproducten, de zoute zee en de chloor van het zwembad ervoor zorgen dat je teint sneller vervaagt. Je zal dan iets vaker aan de zelfbruiner moeten, of hopen dat je snel bruin wordt.
  9. Om te voorkomen dat je bruine teint zeer snel vervaagd in het chloorwater of zoute water, moet je je huid blijven hydrateren. Smeer je huid direct na het zwemmen in met een verzorgende bodylotion om de vochtbalans van je huid weer op peil te krijgen. Tip: met een druppel van de Marula Olie blijft je huid de hele dag lang zacht. Een zachte en soepele huid laat de bruine teint er zo lang mogelijk op zitten.

 

Zelfbruiner en zwemmen: een overzicht

Zoals je hebt kunnen lezen is de combinatie van zelfbruiner en zwemmen prima te doen, mits je met een aantal dingen rekening houdt. Zo moet je niet direct na het aanbrengen het water in springen en is het erg belangrijk je huid constant goed te hydrateren met een verzorgende creme. Vergeet ook niet te scrubben voordat je het product aanbrengt en je bruine teint blijft zelfs na een dagje zwembad nog mooi.