Wonderolie voor je wimpers, worden ze echt langer?

Wonderolie voor je wimpers, zorgt het er echt voor dat je wimpers langer worden? Zolang er beauty producten op de markt zijn, proberen mensen met huis-tuin-en keuken middelen dezelfde resultaten te krijgen (met oa hilarische food make-up tutorials als gevolg). Soms met goed resultaat, soms niet. Hoe zit dat met wonderolie? Kan dit echt iets doen voor je wimpers of is het de zoveelste goedbedoelde advies dat de prullenbak in kan?

 

Wat is wonderolie?

Wonderolie en castor olie worden vaak door elkaar gehaald. Niet zo gek ook, want castorolie is gewoon een andere naam voor wonderolie. Dit natuurlijke product komt van de wonderboom, die bonen afgeeft waaruit de olie wordt geperst. Wonderolie wordt echt voor allerlei toepassingen gebruikt, van de zware industrie tot de medische wereld. Doet het ook iets voor de wimpers? Hieronder een aantal veelvoorkomende claims en antwoorden.

 

De wimperharen worden dikker

Door het gebruik van wonderolie zou de dikte van de wimperhaartjes toenemen. Hier zit een bepaalde logica achter: als de haartjes zich immers volzuigen met olie, kunnen ze er dikker uit gaan zien. Het is alleen niet zo dat ze echt dikker worden. De lengte en dikte van je wimperharen is, evenals je hoofdhaar, genetisch bepaald.

 

De wimperharen worden sterker

De gedachte dat de wimperharen sterker worden, heeft te maken met de beschermlaag die de olie aanlegt. Als je iedere dag (nacht) een laag olie op de wimperharen smeert, zijn ze iets beter beschermt door de olie tegen invloeden van buitenaf. De olie vormt dus zolang het op de wimpers zit een soort beschermlaag, waardoor je wimpers iets sterker kunnen ogen.

Tip: Heb je van jezelf broze en breekbare wimpers? Dan kan een olie de wimpers juist onnodig verzwaren, waardoor ze juist sneller uitvallen. Voor broze en breekbare wimpers is een wimperserum een beter alternatief. Dit product trekt snel in en richt zich echt op de gezondheid van de wimperharen. Het doet dus veel meer dan wonderolie, dat alleen een plaklaag aan de buitenkant van de harne legt.

 

Wimperharen gaan sneller groeien

Een paar enthousiastelingen op fora geven aan dat wonderolie wimpers sneller zou laten groeien. De wimpers hebben echter een bepaalde groeicyclus. Deze groeicyclus bestaat uit verschillende fasen: de anagene, katagene en telogene fasen. Een wimperhaar doet er ongeveer zes tot acht weken over om een volledige groeifase (dus vanaf het moment dat de haar begint met groeien tot het moment dat de haar uitvalt) te voltooien. Dit proces kan niet ineens op magische wijze versneld worden. Je wimpers blijven gewoon deze fasen doorlopen en je wimpers groeien ook gewoon in hetzelfde tempo, welk product je ook gebruikt. Het kan wellicht lijken alsof de haartjes sneller groeien omdat ze door de olie wat dikker worden en dus beter zichtbaar zijn. 

 

Er komen nieuwe wimperharen bij

Dit klinkt fantastisch. Er komen nieuwe wimperharen bij, soms wel een hele nieuwe rij! Als wonderolie echt ‘nieuwe’ haren kon creeren, dan was inmiddels niemand meer kaal. Het is echter vooralsnog niet mogelijk om nieuwe haren te creeren. Bij de Haarstichting staat dit middel daarom ook niet geregistreerd als haargroeimiddel. Waarom sommige mensen dit idee hebben? Waarschijnlijk omdat de bestaande wimperharen zich volzuigen met olie en hierdoor beter zichtbaar worden. Een andere mogelijkheid kan zijn dat de kleine, dunne haartjes een dikke laag olie krijgen en daardoor beschermt worden tegen het geweld van de mascaraborstel en andere make-up producten. Ze krijgen hierdoor simpelweg meer kansen om hun volledige groeicyclus te voltooien, in plaats dat ze vroegtijdig worden uitgetrokken.

 

Wonderolie, castor olie en vaseline

Wonderolie, castor olie en vaseline zijn allemaal vetten en olien die mensen graag gebruiken voor de wimpers. Eerder schreven we al blogs over castor olie en vaseline. Hieruit bleek eigenlijk al dat vaseline gewoon een vettige laag op je wimperharen legt en net als castor olie de wimpers afsluit, waardoor ze ’s nachts niet kunnen herstellen van de mascara die je overdag hebt aangebracht. Door je wimpers continu te belasten met producten, kan de gezondheid van je wimpers sneller achteruit gaan. Het vervelende is dat je dit zelf niet goed kan zien, omdat je iedere dag je wimpers met olie bedekt. Er zijn nog een aantal andere nadelen:

  •       Als je de olie ’s avonds aan zou brengen, moet je het ’s ochtends weer verwijderen voordat je make-up aan kunt brengen. En hoe vaker je met make-up reiniger langs je wimpers gaan, hoe minder leuk die dat gaan vinden. Zelfs als je voorzichtig bent, trek of wrijf je nog steeds aan of over je wimpers.
  •       Je kunt veel make-up producten niet meer gebruiken. Als je je wimpers constant drenkt in de olie, blijven veel make-up producten niet goed meer zitten. Denk aan mascara, maar ook aan eyeliner en oogschaduw. Of het dus echt handig is voor de rest van je look valt te betwijfelen.
  •       Als je wimperextensions hebt, kun je sowieso geen op olie-gebaseerd product gebruiken. Je extensions kunnen anders los gaan laten.

 

Tips voor langere wimpers

Wil je graag langere wimpers, dan kun je je het beste focussen op de gezondheid van je wimpers. Een beschermlaag is erg leuk en werkt op korte termijn wel, maar pas als je wimpers goed gezond zijn, kunnen ze echt hun optimale lengte bereiken. Zorg daarom dat je voldoende vitamine E, C en B binnen krijgt, de vitaminen die goed zijn voor de haargroei. Bekijk daarnaast kritisch je make-up: zitten er ‘harde’ producten bij? Zo is een waterproof mascara bijvoorbeeld een aanslag op je wimpers. Reinig daarnaast ook iedere dag je gezicht goed en verwijder alle make-up. Een twee-staps cleansing is daarbij aan te bevelen, waarbij je niet alleen de olien maar ook het vuil op waterbasis kan verwijderen. Gebruik daarnaast een wimperserum als ondersteuning voor de gezondheid van je wimpers. Het serum helpt broosbaarheid en breekbaarheid van de wimpers te verminderen zodat ze er voller en langer uit gaan zien.

Tip: een wimperserum kan een oplossing zijn als je erg graag waterproof mascara gebruikt. Door de gezondheid van je wimpers optimaal te houden met het serum, kunnen je wimpers beter tegen de eigenschappen van de waterproof mascara.


Aanraders uit de shop