Wimpers vallen uit: wat nu?

Je wimpers vallen uit, wat nu? Als je af en toe uitgevallen wimpers aantreft hoef je niet in paniek te raken. Wimpers groeien in een bepaalde wimpercyclus en het is daarom normaal dat je wimpers uitvallen. Zo’n één tot vijf wimpers per dag is gebruikelijk. 

Je wimpers hebben namelijk een korte groeicyclus. Na ongeveer 8 weken valt een wimperhaar vanzelf uit. Vervolgens groeit er weer een nieuwe voor in de plaats. Vallen je wimpers echt extreem uit? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Wij zetten de oorzaken van wimperuitval en oplossingen voor je op een rij.

 

Wimpers vallen uit oorzaken

Je wimpers vallen met regelmaat uit zodat ze zich kunnen vernieuwen. Maar wat als je denkt dat je te veel wimpers verliest? Lees hier meer over de wimpercyclus van je wimpers. Wimperuitval kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan een make-up routine die de wimpers teveel belast of een allergie. Hieronder de veelvoorkomende oorzaken op een rij:

Wimpers vallen uit oorzaken:

 1.             Slapen met Mascara
 2.             Meerdere lagen mascara
 3.             Waterproof mascara
 4.             Oude mascara en make-up
 5.             Onvoorzichtig reinigen
 6.             In de ogen wrijven
 7.             Wimpers krullen
 8.             Allergie of aandoening
 9.             Ouderdom
 10.             Hormonale stoornissen
 11.             Slecht voedingspatroon
 12.             Wimperextensions verwijderen
 13.             Nepwimpers verwijderen
 14.             Wimpers geen ‘rust’ geven

 

Wimpers vallen uit door mascara

Mascara is met stip op één het favoriete product om je ogen snel een indrukwekkende oogopslag te geven. Echter kan het product door verkeerd aanbrengen je wimpers sneller uit laten vallen. Breng jij bijvoorbeeld graag waterproof mascara aan? Houd er dan rekening mee dat dit type mascara een aanslag is op de gezondheid van je wimpers. Beter is om een waterresistant mascara te gebruiken. Op die manier ben je dan wel beschermt tegen een kleine bui, maar krijg je de make-up er ook weer sneller af. Controleer ook altijd of je mascara nog goed is. Een oude mascara kan je wimperhaartjes irriteren en laten ontsteken, waardoor ze sneller uitvallen. Doe jij altijd meerdere lagen mascara over elkaar heen? Ook dit laat wimperhaartjes sneller afbreken en uitvallen. Gebruik in plaats daarvan liever een primer voor je wimpers.

 

Gebruik je de wimperkruller wel goed?

Een wimperkruller is een hele fijne tool om je wimpers net even wat meer krul en volume te geven. Maar gebruik je de wimperkruller wel goed? Als je een wimperkruller bijvoorbeeld gebruikt na je mascara, knijp je letterlijk je wimperharen eraf als de laag te dik is. Daarnaast is het ook niet aan te raden om je wimpers op meerdere plekken te knikken. Dit komt de gezondheid van je wimperharen niet ten goede. Als je je wimpers wilt krullen, krul ze dan alleen een klein stukje van de wimperaanzet af en houd het daarbij.

 

Make-up reinigen routine

Naast het gebruik van de juiste make-up producten, bepaalt je routine voor het verwijderen van die make-up ook grotendeels hoe je wimpers eruit zien. Vergeet jij bijvoorbeeld regelmatig je wimpers te reinigen voor je gaat slapen? Dan kunnen haartjes sneller uitvallen. Ook het onvoorzichtig reinigen van je gezicht of ruw in je ogen wrijven zorgt voor uitvallende wimpers. En gebruik je wel een make-up reiniger die speciaal voor je ogen is geformuleerd? De ingrediënten in deze producten zijn vaak wat milder dan die voor je gezicht.

 

Wimpers vallen uit door wimperextensions verwijderen

Wimperextensions geven je wimpers een instant boost in lengte en volume. Het kost wat werk om het mooi bij te houden, maar het resultaat mag er zijn. Probeer echter nooit zelf je wimperextensions te verwijderen als je ze zat bent. De extensions worden met een speciale lijm op je natuurlijker wimpers gelijmd. Eraan trekken of met olie rommelen zorgt ervoor dat je niet alleen de extension, maar ook je natuurlijke wimper uit kunt trekken. Als je wimperextensions wilt laten verwijderen, laat dit dan altijd bij een salon doen. Wil je een keer nepwimpers voor een feestje? Wees dan ook heel voorzichtig bij het aanbrengen van deze wimpers en probeer ervoor te zorgen dat de lijm niet op je wimperharen zelf komt.

 

Wimpers vallen uit door allergie of huidaandoening

Een allergie, haarproblemen of huidaandoening kan er ook voor zorgen dat je wimpers kunnen ontsteken en uit kunnen vallen. Dit is natuurlijk heel vervelend. Belangrijk is om zo snel mogelijk uit te zoeken waar je wellicht allergisch voor bent. Kijk allereerst naar je make-up producten en huidverzorgingsproducten. Heb je net een nieuwe eyeliner of mascara aangeschaft? Of een nieuwe oogcrème? Stop dan direct met het product en kijk of de reactie overgaat. Heb je geen nieuwe producten gekocht? Of merk je dat het geen verschil geeft of je een product wel of niet laat staan? Dan kan het wellicht aan bepaalde omgevingsfactoren liggen. Bezoek als je vermoedt dat het een allergie is in ieder geval een huisarts of dermatoloog.  

Opmerking: als je een speciale haarziekte hebt dan is het aan te raden naar je arts te gaan om te zien in hoeverre wimpers bij je terug kunnen groeien. Omdat dit per individu verschilt kunnen we hier helaas geen uitspraak over doen.

 

Slecht voedingspatroon zorgt voor wimperuitval

Een slecht voedingspatroon kan er niet alleen voor zorgen dat hoofdhaar, maar ook wenkbrauwhaar en wimperharen sneller uitvallen of dunner worden. Het is daarom belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon aan te nemen waar voldoende vitamine B en D in zit. Vitamine D komt natuurlijk van de zon, en vitamine B kun je onder andere in bananen terugvinden. Deze vitaminen helpen de gezondheid van je wimperharen weer te verbeteren. Als extra kun je ook een verzorgend wimperserum gebruiken. Een wimperserum ondersteunt de gezondheid van de wimpers en beschermt ze tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor kunnen ze sneller de optimale lengte bereiken.

 

Ouderdom en hormonale stoornissen

Soms kan wimperuitval ook komen door ouderdom of hormonale stoornissen. Als dit het geval is, dan kun je er niet een-twee-drie iets aan doen. Het beste is om samen met je arts te kijken of er een bepaalde behandelmethode mogelijk is als je er last van hebt. Soms kan het ook door bepaalde medicijnen komen, vraag hier zeker naar als je één of meerdere medicijnen gebruikt.

 

Wimpers vallen uit oplossingen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er behoorlijk van oorzaken waardoor wimpers sneller uit kunnen vallen dan normaal. Gelukkig is er voor een groot deel iets aan te doen. Hieronder de oplossingen op een rij:

 1.      Gooi te oude make-up en met name mascara weg
 2.      Reinig je gezicht altijd voor je gaat slapen
 3.      Gebruik een special oogmake-up remover om je mascara te verwijderen
 4.      Gebruik waterresistant mascara in plaats van waterproof
 5.      Gebruik een wimperkruller na je mascara ipv ervoor
 6.      Doe geen lagen mascara over elkaar heen, gebruik in plaats daarvan een primer
 7.      Zorg voor een afwisselend voedingspatroon met voldoende vitamine B en D
 8.      Gebruik een verzorgend serum voor je wimpers

 

Wimpers vallen uit: wat nu?

In bovenstaand artikel heb je kunnen lezen wat veelvoorkomende oorzaken van wimperuitval zijn en wat je er aan kunt doen. Sommige oplossingen zijn eenvoudig zelf toe te passen, andere oorzaken van wimperuitval nemen meer tijd in beslag of kosten meer tijd om uit te zoeken, zoals het geval is bij de allergie of huidaandoening.

Meer informatie over wimpers, wimperserums of mascara? Lees dan zeker even onze andere artikelen over dit onderwerp:

Tot zover onze tips voor lange wimpers! Heb je zelf nog een handige tip om je wimpers er voller en langer uit te laten zien? Laat het ons zeker even weten via een mailtje. Wie weet zie jij jouw tips voor lange wimpers dan in dit artikel terug!


Aanraders uit de shop