Wimpers knippen – groeien ze langer terug?

Het is een van de meest gestelde vragen op het internet als het om wimpers langer laten groeien draait;  Als ik mijn wimpers knip, groeien ze dan langer terug? De een zegt van wel, de ander weer van niet. Is het nu een feit of een fabel? We vroegen het aan onze deskundigen.

 

Wimpers knippen

Wimpers knippen om langere wimpers te krijgen, is het een feit of een fabel? Daar is een heel duidelijk antwoord op te geven: dit is een fabel. Wimpers worden niet ineens langer als je ze regelmatig gaat knippen of bijpunten. De haarwortel krijgt geen signaal van de haarpunt om ineens harder te gaan groeien als je de punt afknipt. De lengte van wimpers is, evenals de lengte van het hoofdhaar, genetisch bepaald.

 

Langere en donkere wimpers krijgen door knippen

Waarom denken mensen dan dat het knippen van wimpers ervoor kan zorgen dat ze langer groeien en er donkerder uitzien? Dat heeft te maken met de manier waarop wimperharen geknipt worden. Haren lijken na het knippen donkerder terug te komen omdat je ze recht afknipt. Normaal gesproken zijn de uiteinden van de wimpers al afgesleten waardoor ze lichter zijn. Als je dus je wimpers knipt, knip je alleen de dunnere en lichter uitziende uiteinden eraf en houd je de donkere delen over.

 

Wanneer wimpers knippen?

Wanneer zou het zinvol zijn om je wimpers te knippen? In principe wordt het afgeraden omdat je wimpers een bescherming vormen voor je ogen. Wimpers houden vuil en stof tegen, dus door ze korter te knippen zou je je ogen minder goed beschermen. Als je echter van jezelf al ontzettend lange wimpers hebt en er echt last van hebt, kan het fijn zijn om ze af en toe bij te knippen. Het beste is dan om dit aan een kapper (of iemand die je kent) te vragen, omdat zij goed kunnen zien welk deel van de wimperharen is afgesleten. Als je zelf met een schaar aan de slag gaat heb je een grote kans dat je wimpers er ongelijk uit gaan zien. 

 

Wimperharen terugkrijgen

Als je je wimpers hebt geknipt, hoe lang duurt het dan voor ze weer gaan groeien? Daarvoor kijken we naar de groeicyclus van een wimper. Wimpers hebben een groeicyclus die tussen de zes en acht weken ligt. Dit wil zeggen dat een wimper er tussen de zes en acht weken over doet om zichzelf te vernieuwen. Niet alle wimpers zitten echter in dezelfde groeifase (anders zou je op een bepaald punt geen wimpers hebben), dus men zegt dat het ongeveer twaalf weken duurt voor alle wimpers vernieuwd zijn.

 

Wimpers langer laten groeien

Wimpers knippen om ze langer te laten groeien heeft dus geen zin, maar er zijn wel andere manieren om je wimpers er langer uit te laten zien. Een van onze favoriete methoden is het gebruik van het GrandeLash wimperserum, dat helpt om je wimpers er na een paar weken sterker, voller en langer uit te laten zien. Zo krijg je die indrukwekkende oogopslag die je voor ogen had!