Wenkbrauwen na chemo : hoe snel komen ze terug?

Chemotherapie is een ingrijpende behandeling waarbij er een kans is dat je haaruitval krijgt. De haaruitval kan niet alleen op je hoofdhuid voorkomen, maar ook bij je wenkbrauwen en wimpers. Hoe snel groeien je wenkbrauwen weer terug na chemotherapie? In dit artikel meer informatie over wenkbrauwen na chemo.

Hoe groot is de kans dat mijn wenkbrauwen na chemo uitvallen?

Het is in dit geval vooral belangrijk om te kijken naar wat voor type chemo je krijgt. Als je van je arts te horen krijgt dat je kans hebt op uitgebreide haaruitval of zelfs totale haaruitval, kan dit ook bij je wenkbrauwen en wimpers gebeuren. We moeten hier echter wel bij zeggen dat je kans hebt dat het gebeurd. Het is niet zo dat iedereen die hoofdhaar verliest, ook direct wimpers en wenkbrauwen kwijtraakt. Soms worden wenkbrauwen bijvoorbeeld alleen dunner.

 

Wanneer vallen wenkbrauwen uit tijdens chemo?

Het uitvallen van je wenkbrauwen tijdens de chemotherapie gebeurd vaak na het uitvallen van je hoofdhaar. Op het moment dat je hoofdhaar uitvalt, kun je dus ook snel merken dat je wenkbrauwen dunner worden. Bij sommige mensen komt dit pas echter aan het einde van de chemotherapie voor. Er zijn zelfs mensen die pas een maand na de laatste chemobehandeling ineens haaruitval bij de wenkbrauwen opmerkten.

Tip: Je wenkbrauwen kunnen jeuken of irriteren tijdens dit proces. Als je dit storend vindt, kan je met je arts of verpleegkundige overleggen om te zien of uitdroging misschien een oorzaak is. Door de huid bij je wenkbrauwhaartjes goed te hydrateren, kan je de jeuk enigszins verzachten.

 

Wenkbrauwen terug na chemo

Wanneer krijg je wenkbrauwen terug na chemo? Dit verschilt per persoon. Soms vallen je wenkbrauwen aan het einde van de chemo uit en groeien ze in een maand weer aan. Bij anderen kan het tot twee maanden duren voordat de wenkbrauwen weer iets zijn aangegroeid.

Tip: Is het inmiddels 6 weken geleden dat je de laatste chemokuur hebt gehad? Dan kun je ter ondersteuning voor je wenkbrauwserum GrandeBrow gebruiken. Het product zit bomvol vitamines, antioxidanten en aminozuren om de wenkbrauwen mee te verzorgen en de wenkbrauwen er voller en gezonder uit te laten zien. Door eenmaal daags de GrandeBrow aan te brengen, werden haar wenkbrauwhaartjes weer sterker en flexibeler. Lees er meer over in onze omschrijving over het wenkbrauwserum.

 

Wenkbrauwen zien er anders uit na chemo

Zien je wenkbrauwen er wilder uit en staan de haartjes allerlei kanten op? Ook dit kan komen doordat je wenkbrauwen weer moeten ‘wennen’ aan de groeicyclus. De natuurlijke kromming zit er misschien nog niet in, of de haartjes staan juist de verkeerde kant op. Je kunt dan een wenkbrauwgel gebruiken om die haartjes weer in model te krijgen. 

 

Wenkbrauwen vallen voor de tweede keer uit, hoe kan dit?

Het kan voorkomen dat je wenkbrauwen voor de tweede keer uitvallen nadat ze aangegroeid zijn. Dit komt omdat je wenkbrauwen nog opnieuw moeten ‘wennen’ aan de groeicyclus die ze nu weer doormaken na de chemo. Het proces van groeien, rustfase en uitvallen is door de chemokuur flink op de schop gegooid. Je hebt hierdoor best kans dat je wenkbrauwhaartjes ongeveer allemaal tegelijk terugkomen. Dit wil echter ook zeggen dat ze na 6 tot 8 weken ongeveer allemaal weer tegelijk uitvallen. Je wenkbrauwen kunnen hierdoor dus, na de eerste herstelperiode, er weer even dunner uit gaan zien. Dit is niets om je zorgen over te maken, maar het kan cosmetisch gezien even iets minder mooi zijn. Je kunt deze periode het beste overbruggen door de haartjes die aanwezig zijn goed te verzorgen met een wenkbrauwserum om het herstel zo goed mogelijk te ondersteunen. Lees er meer over bij de productomschrijving van het wenkbrauwserum.

Opmerking: Sommige mensen krijgen hormonale therapie bij borstkanker. Als bijwerking kunnen de medicijnen die effect hebben op de hormoonhuishouding, haaruitval veroorzaken. Lees daarom ook zeker even de bijsluiter of vraag ernaar bij je behandelend arts. Een wenkbrauwserum zal de effecten van deze medicatie niet kunnen counteren. Het beste is om dan te wachten tot je die medicatie niet meer nodig hebt. Lees meer over hormonale therapie op de website van borstkankervereniging Nederland.

 

Wenkbrauwen tekenen na chemo

Wil je tijdens de overgangsperiode na de chemo je wenkbrauwen tekenen? Dan zijn er een aantal tips om je wenkbrauwen er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien. Kelsey Black laat in deze heldere video zien hoe ze haar wenkbrauwen tekent. Ze heeft zelf alopecia, waardoor ze helemaal geen wenkbrauwhaartjes heeft. Door kunstig met een wenkbrauwstencil, kwast en potlood aan de slag te gaan, creëert ze in een handomdraai een prachtige wenkbrauw. Het zal even oefenen zijn, maar als je er handigheid in krijgt, heb je in tien minuten twee prachtige wenkbrauwen! 

 

Tip: Deze manier van wenkbrauwen tekenen kan je ook prima gebruiken als je een aantal wenkbrauwhaartjes hebt of kale plukjes.

 

Wenkbrauwpruiken

Als je tekenen te veel werk vindt, kan een wenkbrauwpruik misschien een oplossing zijn. Deze wenkbrauwen zijn beschikbaar in verschillende kleuren en vormen en kun je met speciale lijm op de plek van je wenkbrauwen plakken. In onderstaande video van Beauty Insider laten ze een aantal voorbeelden zien.

Tip: Lijm kan de huid bij je wenkbrauwen irriteren. De lijm kan ook de kwetsbare wenkbrauwhaartjes die nieuw aangroeien misschien mee trekken als je de wenkbrauwen verwijdert. Herstel van je wenkbrauwen kan hierdoor langer duren. Vraag goed naar de voor- en nadelen bij een browbar of je arts voordat je met de wenkbrauwpruik aan de slag gaat. Doe eventueel van tevoren ook een patch test om te kijken of je überhaupt allergisch bent voor de lijm.

 

Wenkbrauwen verven na chemo

Heb je nog wel wenkbrauwhaartjes na de chemo, maar zijn ze lichter of dunner? Dan kan  het verven van je wenkbrauwen uitkomst bieden. We moeten hier wel bij zeggen dat verf een flinke aanslag is op je haren. Het kan dus gebeuren dat wenkbrauwhaartjes wat sneller uit kunnen vallen door de verf. Bedenk dus goed voor jezelf of je wenkbrauwhaartjes deze methode aan kunnen en overleg eventueel met je verpleegkundige of arts.

Tip: Vind je de verf te sterk, maar wil je wel graag je wenkbrauwhaartjes bijwerken? Dan is een wenkbrauwgel misschien een fijne tussenweg. Je brengt dan eenmaals daags de wenkbrauwgel aan om je wenkbrauwen te modelleren en kleur te geven. De GrandeBrow Fill is een fijne getinte wenkbrauwengel, verkrijgbaar in de kleuren light en dark

 

Wenkbrauwen tatoeëren na chemo

Heb je geen behoefte om iedere dag je wenkbrauwen bij te tekenen? Dan kun je er ook voor kiezen om je wenkbrauwen te laten tatoeëren. Als je voor deze oplossing kiest, raden we wel aan om ruim van tevoren onderzoek te doen naar een goede tatoeëerder die al ervaring heeft met het tatoeëren van wenkbrauwen. Iemand die een mooie ‘sleeve’ kan zetten, hoeft nog geen expert op wenkbrauwgebied te zijn! Het is een aparte kunst om wenkbrauwhaartjes op een natuurlijke manier te tatoeëren.

Tip: Er zijn ook mensen die vlak voor de chemo hun wenkbrauwen laten tatoeëren. Je hebt dan nog je natuurlijke haartjes, dus je tatoeëerder kan heel goed zien waar de getatoeëerde lijntjes moeten komen.

Tip: Je hoeft niet voor een permanente tattoo te gaan. Een semi-permanente tattoo is ook heel goed mogelijk. Door middel van microblading worden er dan kleine sneetjes in je huid gemaakt, waar vervolgens pigment in wordt aangebracht. Dit blijft ongeveer 2 jaar zitten, waarna je ze weer bij moet laten zetten. Maar wellicht heb je tegen die tijd wel gewoon je wenkbrauwen weer en is bijwerken niet nodig.

Heb je zelf nog tips om je wenkbrauwen na chemo in te tekenen, bij te werken of te stylen? We horen het graag! Stuur ons een mailtje of laat een comment achter, dan zal ons team zo spoedig mogelijk reageren.