Wel of geen gezichtscrème als het vriest?

Wel of geen gezichtscrème als het vriest? Het is een vraag waar veel mensen tegenaan lopen als de temperaturen weer onder het vriespunt duiken. Ook wintersporters twijfelen vaak voordat ze de piste op gaan. Moet je je huid nu wel of niet insmeren met een voedende crème? Of alleen zonnebrandcrème? Een bivakmuts? Wij gingen op onderzoek uit.

 

Waarom is er zoveel twijfel over?

Waarom twijfelen mensen of ze hun gezicht wel of niet in moeten smeren als het vriest? Omdat er een kans is op bevriezing van de huid. Door sommige dermatologen wordt het smeren van een moisturizer bijvoorbeeld afgeraden als je naar gebieden gaat waar de temperaturen ruim onder nul komen. Op een bepaald punt is het simpelweg te koud en bevriest de moisturizer of crème op je gezicht. Er zijn onderzoeken gedaan met temperaturen van -5, waarbij de huid met moisturizer dus begon te bevriezen.

Opmerking: Uit die onderzoeken blijkt ook dat je met een moisturizer of gezichtscrème op niet zo snel door hebt dat je huid bevriest. De huid koelt net zo snel af als een huid zonder creme, maar je hebt het door de crème niet door. Smeer je dus een creme, dan kun je niet meer op je ‘gevoelstemperatuur’ aan, omdat dit beïnvloed wordt door de creme. En een creme kan je dus ook niet beschermen tegen bevriezing.

 

Is bevriezing van de huid erg?

Ach, zolang je het niet door hebt is het niet erg toch? Helaas kan een bevriezing van de huid meerdere problemen opleveren. Door het bevriezen worden de bloedvaatjes in de huid afwisselend groter en kleiner. Als dit langere tijd gebeurd, gaat de huid uiteindelijk in de beschermingsstand. Dit betekent dat de vaatjes zo klein mogelijk worden om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Hierdoor kan ijs ontstaan in de bloedvaatjes, waardoor die afgesloten raken. Je kan dan een wittige kleur krijgen en de huid voelt ijskoud aan.

 

Ontdooien van de huid

Als de huid vervolgens weer ontdooid (bijvoorbeeld als je weer naar binnen gaat waar het lekker warm is), smelten de ijskristallen in de huid. De bevroren bloedvaatjes zetten weer uit. Ze zijn echter wel beschadigd door het ijs, waardoor je een ophoping van vocht in je huid krijgt. Je huid kan er dan gezwollen en rood uit zien en pijnlijk aanvoelen. Het is dus belangrijk om het bevriezen van je huid niet te onderschatten en je gezicht goed te beschermen tegen de kou.  

 

Gezichtscrème in de vrieskou, wel of niet smeren?

Goed, als je een gezichtscrème smeert als het vriest, heb je dus minder snel door dat je gezicht bevriest. Ook helpt het niet om bevriezing te voorkomen. Moet je dan helemaal geen gezichtscrème gebruiken als het vriest? Dat niet. Zolang je weet dat een crème je gevoelstemperatuur beïnvloedt, kun je daar rekening mee houden. Door regelmatig een voedende crème en/of moisturizer te smeren en je lichaam goed te beschermen met kleding, houd je de huid warm en zorg je dat het vocht in de huid minder snel verdampt. Als je ook je gezicht zoveel mogelijk bedekt, worden de temperatuursverschillen minder groot. Het is dan wel belangrijk om een combinatie van een moisturizer, vettige crème met SPF en warme losse kleding te hebben. Als je daarnaast regelmatig je gezicht insmeert zit je wel goed.

 

Bivakmuts dragen als het vriest

Je ziet ze vaak op de piste: snowboarders of skiërs met bivakmutsen. Deze mutsen beschermen je gezicht goed tegen de kou en vormen als het ware een barriere voor de wind. Vergeet alleen niet om je gezicht ook onder die muts in te smeren met een gezichtscreme, zodat je huid die extra hulp krijgt die het nodig heeft.

 

Skijack met bescherming tegen bevriezing van de huid

We kunnen ons voorstellen dat je iets eleganters zoekt dan een bikvakmuts. En buiten de piste is het misschien ook handiger om zonder bivakmuts rond te lopen…. Kies dan voor een fijne muts of helm die je oren ook beschermt, en vergeet niet je nek, mond en neus te beschermen. Met name je oren en neus zijn uitstekende lichaamsdelen die snel kunnen bevriezen. Sommige halswarmers of skijacks kun je tot over je neus heen trekken. Wil je dit niet? Smeer je dan goed in voordat je naar buiten gaat met een moisturizer en laat die even intrekken. Breng vervolgens een gezichtscrème met SPF aan (bij voorkeur op oliebasis) en neem een kleine verpakking mee voor onderweg.

Tip: Kies een watervrije zonnebrandcrème, die bevriest minder snel op je gezicht. Een zonnebrandcreme op oliebasis bevat veel vetten, die hierdoor ook veel beter blijven smeren bij lage temperaturen. Lees ook het bericht van het KWF

 

Huidbescherming tegen vrieskou: in het kort

Een gezichtscrème op je gezicht als het vriest kan dus zeker wel, zolang je er maar rekening mee houdt dat je minder snel voelt dat je gezicht hulp nodig heeft. Onderstaand de feiten en tips nog even overzichtelijk op een rij:

  • Een crème beschermt je niet tegen bevriezing van de huid
  • Een crème beïnvloedt je gevoelstemperatuur, waardoor je minder snel doorhebt dat je huid bevriest.
  • De huid heeft wel extra verzorging nodig, dus zolang je bovenstaande dingen weet kun je gerust blijven smeren.
  • Gebruik bij voorkeur een moisturizer en een voedende gezichtscrème om de huidbarrière te helpen.
  • Als je temperaturen onder het vriespunt tegenkomt (denk aan Finland/Lapland maar ook Oostenrijk), kies dan voor watervrije crèmes, die bevriezen minder snel. Het vet beschermt de huid ook tegen de kou. Ga voor een voedende gezichtscrème met SPF van minstens factor 15 en smeer regelmatig (om de 2/3 uur wordt aangeraden).
  • Draag daarnaast voldoende warme kleding en bedek alle lichaamsdelen tegen de kou (dus ook zoveel mogelijk van je gezicht).
  • Zorg dat je kleding niet kan knellen.
  • Vergeet de SPF niet! In de bergen schijnt de zon en je zit dan een stuk hoger, dus je kan makkelijk verbranden. Kies bij voorkeur een zonnebrandcrème op oliebasis.
  • Smeer ook extra moisturizer en/of crème als je de kou weer uit bent en je huid de tijd heeft om de producten goed op te nemen voor je weer naar buiten gaat.
  • Houd ook rekening met je eigen huidtype: een gevoelige en droge huid hebben meer smeersessies nodig dan een vettige huid.

Heb je na het lezen van het artikel nog vragen? Stuur ons dan zeker even een mailtje, we horen graag je mening. Heb je zelf nog een goede tip om je huid te beschermen in de vrieskou? Stuur je tip door en misschien zie jij je tip wel terug in ons blog.