Wanneer moet je mascara weggooien?

Mascara is een van de meest populaire make-up producten en wordt gedragen door bijna iedere vrouw. De één gebruikt het alleen voor een feestje, terwijl de ander niet zonder mascara de deur uitgaat. Of je het nu dagelijks of maandelijks gebruikt, er hoort wel een bepaalde houdbaarheidsdatum bij. Hoe lang kun je eigenlijk doen met mascara? En wanneer bederft het? Wij zochten het uit.

 

Wanneer moet je mascara weggooien?

Ieder make-up product heeft een bepaalde houdbaarheidsdatum, maar mascara is een van de producten waar je het meeste op moet letten. Als je het borsteltje uit de tube haalt, op je wimpers aanbrengt en vervolgens weer terug stopt, gaan er altijd bacteriën mee terug de tube in. Deze bacterien zijn in beginsel niet schadelijk, maar kunnen na vier tot vijf maanden wel voor irritaties zorgen. Als je mascara ouder is dan vijf maanden is het eigenlijk al aan te raden deze te vervangen voor een nieuwe.

 

Iedere vier maanden vervangen?

De vier maanden die hierboven beschreven staat, geldt lang niet voor alle mascara. Lees op de verpakking hoe lang de mascara houdbaar is na openen en kijk ook goed naar de mascara zelf. Met name de goedkopere merken kunnen erg snel uitdrogen, ook al gebruik je ze niet iedere dag. Is er een bepaalde aanbieding waarbij je twee mascara’s hebt gekocht? Gebruik dan eerst de ene voor je de ander opent. Dicht (en ingesealed) zijn de mascara’s veel langer houdbaar dan open. Op verpakkingen van een aantal mascara’s staat bijvoorbeeld dat ze dicht nog een jaar houdbaar zijn.

 

Hoe vaak moet ik mascara vervangen?

‘Maar mijn mascara ziet er nog heel goed uit!’ We kunnen het ons goed voorstellen dat je het zonde vindt om iedere vier maanden een nieuwe mascara aan te schaffen, zeker als de tube nog half gevuld is of je een duur merk hebt. Wat zijn signalen waaraan je kunt herkennen dat je echt een nieuwe mascara nodig hebt?

  • Korrelig. Als je mascara korrelig begint te worden is het een teken dat je beter een nieuwe aan kunt schaffen. De korrels geven bijna geen kleur meer af en het staat natuurlijk ook niet mooi op je wimpers.
  • Klonterig. Een klonterige mascara is ook een duidelijk teken dat je een nieuwe tube moet openen. Zowel het korrelige als klonterige komt omdat de mascara aan het uitdrogen is en/of op raakt.
  • Uitgedroogd. Een uitgedroogde mascara is, tenzij je de dop er per ongeluk af hebt gelaten, een duidelijk teken dat je beter een nieuwe mascara kunt gaan gebruiken. Er zijn trucjes om opgedroogde mascara weer vloeibaar te maken, maar wij raden die methoden af als je mascara vier maanden of ouder is. Je forceert dan een langere levensduur van een product dat eigenlijk niet meer goed is.
  • Stank. Mascara kan gaan stinken als het te oud is geworden, en dat is dus ook een duidelijk signaal dat je een nieuwe mascara moet gaan gebruiken.
  • Irritaties. Als je last krijgt van rode ogen of een brandend gevoel als je mascara hebt aangebracht, kun je die oorzaak dus ook zoeken bij je mascara zelf (het is niet altijd de schuld van hooikoorts). Krijg je last van rode ogen of irritaties en is je mascara net nieuw? Dan zou het ook kunnen dat je ogen of de huid bij je oogleden de mascara niet kunnen verdragen.
  • Oogontsteking. Heb je last gehad van een oogontsteking en wil je graag weer beginnen met het gebruiken van mascara? Het is dan sterk aan te raden om een nieuwe mascara aan te schaffen. Het zou kunnen dat de oogontsteking is ontstaan door bacteriën in de mascara, dus je kunt voor de zekerheid beter een nieuwe tube gaan gebruiken.

 

Waar moet je mascara weggooien?

Het is de laatste jaren steeds belangrijker geworden: het scheiden van afval. Sommige mensen scheiden niet alleen papier en karton van het restafval, maar maken ook nog onderscheid tussen gft-afval en plastic. Voor alle milieubewuste mensen: mascara kun je bij het restafval weggooien. De tubes zijn niet van het soort plastic dat eenvoudig verwerkt kan worden bij plastic als plastic tasjes. Gooi mascara verpakkingen daarom niet bij het plastic afval, maar gewoon bij het restafval. Als je andere make-up artikelen hebt met glazen potjes bijvoorbeeld, kun je die natuurlijk wel gewoon bij het glasafval gooien.