Vrije radicalen en huidveroudering

Als je op zoekt bent naar manieren om huidveroudering tegen te gaan of anti-aging producten, dan kom je ze ongetwijfeld een keer tegen: vrije radicalen. ‘Het product bevat veel antioxidanten die beschermen tegen vrije radicalen’  is vaak te lezen in blogs en artikelen. Maar wat wordt daar precies mee bedoeld? Wat is de connectie tussen vrije radicalen en huidveroudering en hoe kunnen antioxidanten daar tegen helpen?

 

Waarom zijn vrije radicalen schadelijk?

Het is een bekende vraag: waarom zijn vrije radicalen schadelijk? Dat moeten we een beetje nuanceren: vrije radicalen zijn niet standaard schadelijk. Je lichaam maakt zelf een kleine hoeveelheid vrije radicalen aan om bijvoorbeeld ziekteverwekkers op te nemen en uit het lichaam te verwijderen. Je gezondheid wordt zo dus op peil gehouden.

 

Te veel vrije radicalen

Door een teveel aan zonlicht of verkeerde voeding bijvoorbeeld (of stress!) kan er een teveel aan vrije radicalen ontstaan. Deze radicalen werken nog steeds met de intentie om ziekteverwekkers uit het lichaam te verwijderen. Als er echter te veel vrije radicalen zijn binden ze zich ook aan gezonde cellen. Er is dan sprake van oxidatie, waarbij de gezonde cellen beschadigen (soms onherstelbaar). Dit kan dan symptomen als pigmentvlekken en huidveroudering in de hand werken.

 

Vrije radicalen en antioxidanten

Het lichaam heeft een natuurlijk mechanisme om zichzelf te beschermen tegen een teveel aan vrije radicalen. Dit worden antioxidanten genoemd, en die voorkomen dat de cellen beschadigd worden door vrije radicalen. “Antioxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines E en Cbètacaroteen, het lichaamseigen glutathion, de spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit.”(Voedingscentrum).

 

Vrije radicalen en huidveroudering

Naarmate mensen ouder worden, gaat het natuurlijk mechanisme van antioxidanten minder goed werken. Vrije radicalen en huidveroudering gaan dan steeds meer hand in hand. Er zijn dan een paar dingen die je kunt doen. De meest belangrijke maatregel: eet gezond en gevarieerd volgens de schijf van vijf. Fruit bevat bijvoorbeeld veel vitamine C, evenals broccoli en boerenkool. Let wel op: het nemen van antioxidantensupplementen heeft geen extra gezondheidsvoordelen. Voldoende groenten en fruit in huis halen helpt wel.

 

Huidveroudering en huidolie met antioxidanten

Extra antioxidanten voor je huid kun je ook krijgen door huidverzorgingsproducten te gebruiken met deze stof. Deze huidverzorgingsproducten moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 

1.     Vitamine E, C, CoQ10 en  Erogthioneine zijn antioxidanten die vaak gebruikt worden om je huid te beschermen tegen vrije radicalen. Tenminste één van deze ingrediënten moet daarom aanwezig zijn.

2.     Er is een vrij hoge dosis van deze stoffen nodig voor ze nuttig kunnen zijn, dus als je ze achteraan de ingrediëntenlijst ziet staan dan zit er te weinig van de stof in.

3.     Het is het beste als er een combinatie van bovenstaande antioxidanten in een product zit, hierdoor versterken ze elkaars werking.

4.     Antioxidanten zijn erg gevoelig voor licht, dus het product dient in een donkere verpakking te zitten.

 

Marula Oil huidolie

Met deze voorwaarden is Marula Oil ontwikkeld om vrije radicalen en huidveroudering te verbeteren. Deze olie bevat 60% meer antioxidanten dan argan olie en geeft daarom een geweldige opkikker voor je huid. De Marula olie, mandarijnschil olie en sinaasappelschil olie  bevatten de nodige vitamine E en C. Zoals je kunt zien in onze ingrediëntenlijst staan deze stoffen ook vooraan, wat betekent dat het percentage antioxidanten écht hoog is. Marula Oil zit ook in een donkere verpakking, waardoor de werking van de antioxidanten effectief blijft.

 

Puur natuurlijke ingrediënten

Het fijne aan dit product is dat het niet alleen van uitsluitend natuurlijke ingrediënten gemaakt is, maar ook dat het snel in de huid trekt en niet vettig aanvoelt. De huid wordt langdurig gehydrateerd en werkt voor alle huidtypen. Die vervelende combinatie van vrije radicalen en huidveroudering kan sterk verbetert worden met Marula olie. Voor meer informatie lees zeker even onze productomschrijving en de complete ingrediëntenlijst.