7 verrassende dingen die je haar vet maken

Heb je last van vet haar en lijkt het niet meer uit te maken hoe vaak je het wast? Soms kan dat door een aantal ‘logische’ oorzaken komen, zoals het gebruik van teveel stylingproducten bijvoorbeeld. Of het niet goed uitspoelen van conditioner en shampoo. In dit artikel staan echter een aantal onverwachte en verrassende veroorzakers van vet haar.

Tip: Ben je benieuwd naar de fouten die je kunt maken tijdens het wassen van je haar? We hebben er maar liefst 14 voor je op een rij gezet. Lees ze terug in 14 fouten die je maakt bij het wassen van je haar

 

1. Je voedingspatroon is ongezond

Je voeding heeft veel invloed op je uiterlijk. Niet alleen je huid, maar ook je nagels, wenkbrauwen, wimpers en hoofdharen hebben baat bij een gezonde en gevarieerde levensstijl. Zorg daarom voor voldoende fruit en groenten in je eetpatroon en drinkt daarbij voldoende water. Als je meer gericht aan de gezondheid van je haren wilt werken, kun je meer voeding met vitamine B eten. Vitamine B zit onder andere in eieren, vlees en vis, maar ook in volkorenbrood, groenten, peulvruchten en noten. Op de website van het Voedingscentrum kun je meer vinden over specifieke gerechten met vitamine B.

 

2. Je doucht veel te heet

We doen het echt niet expres, maar een warme douche is nu eenmaal niet zo goed voor je huid en haren. Als je onder een hete douche je haren wast, stimuleer je de talgproductie van je haar. Omdat je al het talg wegspoelt, denkt je hoofdhuid dat het meer talg moet produceren. Als je dus kouder doucht, kun je merken dat je haren minder vet worden. En… een echt koude douche heeft nog meer voordelen

 

3. Je hoofdhuid masseren: voordelen en nadelen

Je hoofdhuid masseren stimuleert je bloedsomloop en geeft je haren sneller de voedingsstoffen die ze nodig hebben. In dat opzicht is het dus goed om je hoofdhuid af en toe een lekkere massage te geven. Het maakt echter ook meer talg aan, dus je kunt hier vetter haar door krijgen. Daarnaast smeer je het vuil en vet van je vingers ook in je haren. Als je dus echt zo snel mogelijk van je vette haar af wilt, kun je beter zo min mogelijk masseren.

 

4. Niet aan je haren zitten

Hoe minder je aan je haren zit, hoe beter het eigenlijk is. Iedere keer als je met je handen door je haar gaat, breng je het vuil en vet van je vingers over op je haren en hoofdhuid. Je haren worden hierdoor veel sneller vet. Zet loshangende plukken haar eventueel vast met speldjes zodat het niet in de weg kan hangen. Een iets te lange pony zou je iets kunnen krullen.

Tip: Er zijn tegenwoordig stylingtools met stoom verkrijgbaar, waar niet alleen water in zit maar ook verzorgende ingrediënten.

 

5. Haren vastbinden tijdens het slapen

Je haren krijgen het tijdens het slapen zwaar te verduren. Doordat je ’s nachts met je hoofd in je kussen draait, verspreiden vet en vuil zich verder uit over je haren. Probeer daarom eens een luchtige staart op je hoofd, zodat je haren bij elkaar gebonden zijn. Je haren beschadigen minder snel en verspreiden minder vet over je kussensloop (waar je de volgende dag dan weer lekker in ligt).

   

6. Kussensloop vaker wisselen

Of je nu wel of niet met je haren in een knot slaapt, je wrijft iedere nacht veel met je haren in je kussen. Als je erg veel last hebt van vet haar, kun je het beste je kussensloop iets vaker wisselen. Doe je dit normaal gesproken 1 keer in de week, probeer dit dan eens twee keer in de week te doen. Doordat je haren iedere keer een schoon kussen zien, kan oud vet veel minder in je haren blijven zitten.

 

7. Je haarborstel vaker schoonmaken

Hoe vaak maak je je haarborstel schoon? Waarschijnlijk niet zo vaak als je zou moeten doen. Zeker als je snel last hebt van vet haar, is het belangrijk om die oude, vette haren zoveel mogelijk uit de borstel te halen. Eigenlijk is het handig om na iedere borstelbeurt de oude haren even te verwijderen. Maar dat alleen is niet voldoende. Maak je borstel ook schoon met een beetje shampoo. Als je borstel een kussentje heeft, kun je de borstel beter omdraaien zodat alleen de pinnen nat worden. Borstel daarna nog even met een oude tandenborstel tussen de pinnen of haartjes door om het vet op het kussentje weg te krijgen.

 

Zelf nog een goede of leuke tip om je haar minder snel vet te maken? Laat het ons weten in de comments of stuur een mailtje naar ons info-adres.