Handig! Een overzicht van veelgestelde vragen over zelfbruiner

Verlang je naar een zongebruinde huid? Dan denk je er misschien over om zelfbruiner te gebruiken. Over zelfbruiners bestaan ontzettend veel vragen. Mensen vinden het lastig om zelfbruiner aan te brengen, of ze zijn bang om als een wortel rond te lopen. En hoe zit het met vlekken en die geur van zelfbruiners? We verzamelden de meest gestelde vragen op fora en websites om ze één voor een te beantwoorden. Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Laat het ons zeker weten zodat we de vraag toe kunnen voegen aan het overzicht.

 

Vragen over zelfbruiners in het algemeen

Wanneer moet ik beginnen met zelfbruiner?

Als je over een week een feestje hebt waarvoor je graag wat bruiner zou willen zijn, wanneer moet je dan beginnen met zelfbruiner? Het korte antwoord is: maakt niet uit, het kan zelfs nog op de dag zelf. Het langere antwoord: dit hangt van het soort zelfbruiner af dat je wilt gebruiken. Als je een instant zelfbruiner hebt, kun je die de dag van tevoren of zelfs op de dag zelf aanbrengen. Hoppa, in één keer een bruine teint. Aan de andere kant heb je ook ‘gradual bronzers’ oftewel de zelfbruiners die geleidelijk bruinen. Deze zelfbruiners moet je een aantal keren aanbrengen voor je echt effect ziet, maar het voordeel is dan wel weer dat de kleur een aantal weken mee gaat. Kijk even op de verpakking om te zien welke zelfbruiner voor jou geschikt is. De zelfbruiner van Vita Liberata kan bijvoorbeeld tot drie weken een prachtige zongebruinde teint geven. 

 

Geeft zelfbruiner vlekken?

Nee. Je moet je huid echter wel goed voorbereiden voor je zelfbruiner gebruikt. Geef je huid een milde scrub minimaal 24 uur van tevoren en gebruik geen bodylotion of vette crème voordat je met zelfbruiner aan de slag gaat, dan kan de bruine teint goed intrekken. Veel merken bieden zelf ook moisturizers of sprays aan die de huid als het ware voorbereiden op de zelfbruiner. Smeer daarnaast de zelfbruiner altijd goed uit met ronddraaiende, bijna masserende bewegingen. Het beste is om iedere keer een kleine hoeveelheid te pakken en die goed uit te smeren, in plaats van een grote hoeveelheid die je niet goed uit kunt vegen. Gebruik bij voorkeur ook een tanning mitt (zelfbruinerhandschoen) zodat je handpalmen niet verkleuren.

 

Geeft zelfbruiner af op mijn kleding?

Ja en nee. Ook hier hangt het er vanaf hoe je de zelfbruiner gebruikt. Breng je zelfbruiner sowieso altijd op je naakte huid aan (dus zonder ondergoed te dragen), en wacht even met aankleden tot het product echt goed ingetrokken is. Trek daarna niet direct witte kleding of ondergoed aan, hier kunnen sommige zelfbruiners op afgeven. De zelfbruiners van Vita Liberata trekken in principe allemaal direct in, maar het beste is om de eerste dag witte kleding te vermijden. Mocht je dan veel gaan zweten, dan krijg je in ieder geval geen vlekken krijgt. 

 

Word je oranje van zelfbruiner?

Je kan oranje worden, maar dit heeft vooral te maken met de manier waarop je zelfbruiners aanbrengt. Soms kan het voorkomen dat er teveel DHA (het stofje dat de huidcellen verkleurd) ophoopt in de bovenste laag van de huid. Met name als de huid droog is of als je de huid niet voor gebruik gescrubd hebt, kan de DHA gaan ophopen. Deze ophopingen kunnen de huid meer een oranje teint geven. 

Tip: Schud de fles altijd goed voor gebruik. Als de fles lang stil heeft gestaan, kan de DHA gaan scheiden. Door goed te schudden is de DHA weer goed verdeeld. 

Als je twijfelt over de kleur zelfbruiner, vraag dan in de winkel of bij de salon of je de kleur even kunt testen op een plekje op de huid om te zien hoe de kleur eruit komt te zien. Vind je het een groot risico om direct een paar tinten bruiner te gaan? Je kunt ook kiezen voor een gradual tan, waarbij je een aantal keren achter elkaar de zelfbruiner aan moet brengen. Tussen je smeersessies door wacht je een paar uur en spoel je je af, waardoor je een mooi egale kleur krijgt die steeds bruiner wordt. Zo kun je stoppen wanneer je wilt. Deze gradual tans blijven vaak twee tot drie weken zitten.

Tip: Heb je een lichte tot zeer lichte huid? Dan is het een aanrader om niet direct naar donkerbruin te gaat. Je hebt dan het risico dat je een oranje-achtige teint krijgt omdat je teveel DHA door je huidcellen op laat nemen. Kies in plaats daarvan voor een subtielere zelfbruiner of een gradual tan. Je kunt hierbij denken aan een Fair-tint, of een gradual zelfbruiner waarmee je geleidelijk aan de kleur op kunt bouwen.

 

Kan zelfbruiner stinken?

Zelfbruiner kan een geurtje hebben, hoewel de meeste producten tegenwoordig zo zijn geformuleerd dat je bijna niets meer ruikt. Wil je zeker weten voorkomen dat je naar zelfbruiner ruikt, dan kun je het beste ’s avonds zelfbruiner gebruiken. Je kunt dan in de ochtend douchen zodat het luchtje verdwenen is.

 

Zelfbruiner of tinted bodylotion?

Vind je het toch nog een grote stap om met zelfbruiner aan de slag te gaan? Dan kan het een aanrader zijn om de zelfbruiner te mengen met bodylotion, of voor een tinted bodylotion te kiezen. Deze producten geven een subtiel verschil zodat het spierwitte eraf is en je verzorgt je huid ook direct met een fijne lotion.

 

Veelgestelde vragen over het aanbrengen van zelfbruiners

Moet ik eerst scrubben voor ik zelfbruiner aanbreng?

Dit is zeker aan te raden. Je scrubt de dode huidcellen eraf, waardoor de zelfbruiner beter in kan trekken. Zorg er alleen wel voor dat je een scrub kiest zonder olie, want olie laat een vettige laag achter op je huid waardoor zelfbruiner gewoon weer van je lichaam verdwijnt bij het douchen. Scrub de huid minimaal 24 uur van tevoren. Pas ook op met bodylotion en andere vettige cremes. Na het aanbrengen van de zelfbruiner even niet meer scrubben.

 

Waar kun je zelfbruiner het beste mee aanbrengen?

Veel merken van zelfbruiners bieden een tanning mitt aan, een handschoen waar je de zelfbruiner goed mee kunt uitvegen. Er zijn tanning mitts met verschillende stoffen, van schuim tot stof, dus kijk even welke je prettig vindt. In veel gevallen is het aan te raden de tanning mitt en zelfbruiner van hetzelfde merk aan te schaffen, omdat deze producten goed op elkaar zijn afgestemd.

 

Hoe kun je zelfbruiner gelijkmatig over je lichaam verdelen?

Let vooral op dat je op de plekken waar je normaal niet zo bruin wordt (oksels, knieholten, voeten, ellebogen en handen) minder zelfbruiner aanbrengt en deze goed uitsmeert. Je wil boven alles een natuurlijke tan, dus probeer zoveel mogelijk een natuurlijke bruine teint te creëren. Je handpalmen worden bijvoorbeeld niet bruin, dus zorg dat je daar geen zelfbruiner smeert. Je polsen en binnenkant van je armen worden ook niet snel bruin, dus breng hier liever twee keer een dunne laag aan dan één te dikke laag. Smeer dit ook heel goed uit, het kan sneller vlekken omdat de huid hier lichter is. Bedenk voor jezelf goed waar je normaal altijd verkleurt en waar het dus ‘natuurlijk’ is om een bruine teint te hebben.

Tip: let ook goed op bij huidplooien bij je knieen, ellebogen en onder je borsten. Zelfbruiner kan hier ophopen als het een wat dikkere formule is, dus smeer het altijd heel goed uit en masseer het als het ware in. Neem bij voorkeur na het aanbrengen van de zelfbruiner deze lichtere gebieden weer af met een vochtige doek. Ze krijgt zo een natuurlijk gebruind resultaat. 

 

Hoe breng je zelfbruiner aan op je rug?

Even de juiste yogahoudingen erbij pakken… Tsja, zelfbruiner aanbrengen op je rug blijft lastig. Sommige mensen lukt het door gewoon een tanning mitt in een aantal lenige posities te wurmen, anderen vragen hulp van vriend(inn)en en familie. Er zijn gelukkig ook een aantal zelfbruiner-merken die een speciale handschoen hebben ontwikkeld die ook je rug meeneemt. Steek je handen in beide pockets, breng zelfbruiner aan in het midden van de band en uitvegen maar! Als je dit toch niet zo handig vindt, kun je de zelfbruiner handschoen altijd nog over een badborstel heen schuiven. Je hebt zo een langere arm om ook bij die plekken op je rug te komen waar je anders hulp voor nodig hebt. 

 

Hoe gebruik je zelfbruiner op je gezicht?

Wees vooral voorzichtig met smeren. Gebruik niet direct een flinke hoeveelheid, maar smeer liever een paar keer dunne laagjes die je goed uitsmeert. Vergeet hierbij zeker de huid achter je oren niet en let op bij je haarlijn en je wenkbrauwen. Lees ook van tevoren goed de verpakking of de zelfbruiner geschikt is voor lichaam en gezicht, of dat je echt een specifieke zelfbruiner voor je gezicht nodig hebt.

 

Hoe gebruik je zelfbruiner op je handen?

Hoe vaak hoor je van mensen die oranje nagelriemen hebben door het gebruiken van zelfbruiner. Oeps, iets te enthousiast uitgesmeerd… Voorkom dit door een tanning mitte te gebruiken en de zelfbruiner alleen aan te brengen op de bovenkant van je handen en vingers. Neem vervolgens je knokkels even af met een vochtige doek zodat alles mooi egaal bruint. 

 

Moet ik alles insmeren met zelfbruiner?

Het hoeft natuurlijk niet, maar bedenk wel voor jezelf of je nog een keer gaat zwemmen of misschien op vakantie gaat naar een warm land… Hallo lichte plekken! Het is in dat geval handiger om wel alles mee te pakken. Heb je hier geen tijd voor dan kun je zelfbruiner aanbrengen tot een bepaalde hoogte. Draag je bijvoorbeeld altijd shorts, zelfs in het zwembad, dan kun je de zelfbruiner laten vervagen bij de rand van je short. De meeste mensen zonnen ook op hun rug, dus het is niet gek als je voorkant bruiner is dan de achterkant. Vergeet alleen niet om alles goed uit te vegen zodat je geen randen ziet.

 

Vragen over zelfbruiners na het aanbrengen

Ik heb strepen van zelfbruiner, wat nu?

Heb je per ongeluk een plekje niet goed uitgeveegd en heb je daar nu een streep? Heel vervelend, maar in veel gevallen is dat nog wel enigszins te corrigeren. Probeer eerst of je de lijn kunt vervagen door een scrub te gebruiken. Werkt dit niet dan kun je ook nog een klein beetje extra zelfbruiner aanbrengen om de lijn te vervagen. Gebruik hier altijd een tanning mitt voor, dit maakt uitvegen makkelijker en zorgt ervoor dat je handen geen bruine kleur krijgen.

 

Hoe lang blijft zelfbruiner zitten?

Dit hangt van een aantal factoren af. Ten eerste de zelfbruiner die je gebruikt. Sommige zelfbruiners geven direct een bruine kleur maar was je er na één keer douchen alweer af. Andere zelfbruiners bouwen de kleur geleidelijk op en geven tot drie weken een zongebruinde teint. Daarnaast is je doucheritueel en je huid ook belangrijk. Als jij iedere week in het zwembad ligt kan je kleur er sneller af zijn dan iemand die de hele dag uit de buurt van water blijft. Heb je een zeer droge huid, dan kan je huid sneller schilferen waardoor de kleur ook sneller verdwijnt. 

 

Kan ik bruin worden door de zon als ik zelfbruiner heb gebruikt?

Dit kan zeker weten. De bruine kleur van je zelfbruiner smeer je op de huid, terwijl het zonlicht echt in de huid doordringt en daar een reactie veroorzaakt die de huid bruin maakt. Je kan dus rustig aan je ‘echte’ kleur werken terwijl je al bruin bent van de zelfbruiner. Let alleen wel op dat je voldoende zonnebrand smeert, een kleur van de zelfbruiner beschermt niet tegen de zon. Lees er ook meer over in ons artikel zelfbruiner en zonnen.