Van lang haar naar kort haar, hoe zet je de stap?

Van lang haar naar kort haar gaan, dat doe je niet even. Natuurlijk wil je soms gewoon even wat anders, maar om dan direct je lange bos haren te verruilen voor een kort koppie… dat is best een stap. Staat het je wel?

 

Een paar voordelen van kort haar:

  •        sneller klaar met haren wassen
  •        je haren zijn sneller droog
  •        je bent je beschadigde haarpunten kwijt
  •        misschien past een korte coupe gewoon veel beter bij je

maar:

  •        je moet vaker naar de kapper
  •        stylen kan langer duren voor dat het model weer goed zit
  •        als het koud is heb je geen bescherming in je nek
  •        lang haar kun je opsteken als het een keer niet goed zit

Zoals je ziet zijn er voordeeltjes van kort haar en misschien wat minder leukere kanten. Ach, ieder haartype heeft zijn voors en tegens toch? Als je voor een korte coupe gaat, moet je alleen wel met een aantal dingen rekening houden.

 

De John Frieda-regel voor lang haar naar kort haar

Meten is weten zegt men wel eens, en gek genoeg kan dit dus ook een trucje zijn om te zien of kort haar jou staat. Hoe het werkt? Houd een potlood horizontaal onder je kin, en een lineaal verticaal onder je oorlel. Kijk waar het potlood de lineaal raakt. Is dit meer dan 5,5 centimeter? Dan kun je volgens John Frieda beter lang haar blijven dragen. Is de afstand minder dan 5,5 cm? Dan kun je een korte coupe prima hebben.

 

Van lang haar naar kort haar? Zoek het juiste kapsel

Misschien heb je een artiest gezien die haar haren kort heeft geknipt. ‘Dat wil ik ook!’ Het is helaas niet zo dat wat bij haar staat, jou ook goed zal staan. Welk kapsel het beste bij je past heeft met een aantal dingen te maken. Zo kan de kleur bijvoorbeeld invloed hebben op je coupe (hoewel je dit natuurlijk kunt verven). Daarnaast speelt de vorm van je gezicht en zelfs de vorm van je lichaam een belangrijke rol. Laat je daarom altijd bij de kapper adviseren of de coupe die je voor ogen hebt ook goed bij jouw gezicht past.

Tip: De vorm van je gezicht en lichaam kunnen versterkt worden door je kapsel. Ben je bijvoorbeeld heel lang, dan staat lang haar vaak beter. Ben je juist niet zo groot? Dan kan een kort kapsel je juist nog korter doen lijken. Mensen met een vol gezicht kunnen daarnaast langer haar gebruiken om hun gezicht iets minder vol te laten lijken. Je hoeft hier natuurlijk geen rekening mee te houden, maar het kan wel. Lees ook ons blog over je gezicht slanker laten lijken met je kapsel voor meer informatie. 

Tip: Test ook of kort haar bij je past. Bovenstaande effecten kun je vaak al zien als je een pruik op zet, of je haar dubbel klapt en vastzet met speldjes. Merk je bijvoorbeeld ineens dat je wangen veel meer naar voren komen en vind je dit niet fijn, dan is het kapsel dat je hebt gefabriceerd misschien niet de juiste keuze.

 

Textuur van je haar

Houd ook rekening met de textuur van je haar. Heb je van jezelf stijl haar? Dan kun je vrij goed inschatten hoe je haar er korter uit komt te zien. Aan de textuur zal niet veel veranderen. Heb je echter krullen, dan kunnen die krullen wel eens op gaan kruipen. Mensen met een lichte krul krijgen ineens meer krullen, waardoor het haar ook korter kan vallen en veel meer volume geeft. Bespreek dit van tevoren goed met je kapper zodat je weet wat je kunt verwachten. En bedenk ook of je die extra krullen graag wil, of liever niet.

 

Lang stijl haar naar kort haar

Goed, tijd om te kijken hoe dit er allemaal uitziet! Heb je van jezelf lang stijl haar en denk je erover om je haar korter te knippen? Dan zijn onderstaande video’s van mensen die hun lange haren laten knippen een goed voorbeeld:

 

Lang krullend haar naar kort haar

Heb je juist lange krullen? Dan is onderstaande video een goed voorbeeld van een vrouw die van lang krullend haar naar een korte krullenbos is gegaan. Belangrijk is ook dat je hier kunt zien hoe haar lange krullen nu op haar hoofd vallen.

 

Van lang haar naar kort haar duurder?

Het is misschien een gek iets waar je rekening mee moet houden, maar kort haar kan duurder zijn dan lang haar. Om een heel simpele reden: je ziet veel sneller dat er iets aan gedaan moet worden. Mensen met lang haar kunnen vaak nog wel een aantal weken wachten voordat ze naar de kapper stappen. Als je je haarpunten goed verzorgd, zie je veel minder goed dat ze eigenlijk geknipt moeten worden. Bij een korte coupe hangt het gewoon in je ogen en ziet het model er ook niet meer zo mooi uit. Je kan hierdoor sneller een bezoekje aan de kapper brengen dan mensen met lang haar.

 

Van lang haar naar kort haar voorbeelden

Natuurlijk willen we je een aantal leuke voorbeelden geven van mensen die je voor zijn gegaan. Hoe zien zij eruit van lang haar en met het kortere kapsel?