Vaak van shampoo wisselen of niet?

Het is een veelgehoorde discussie online en een veelgestelde vraag bij de kapper: moet je vaak van shampoo wisselen of niet? Je lichaam kan immuun worden tegen bepaalde chemische bestanddelen, dus is dit ook zo voor het haar? We vroegen het aan onze deskundigen.

 

Vaak van shampoo wisselen: feit of fabel?

Moet je regelmatig van shampoo wisselen omdat de werking anders verloren gaat? Dat kan beantwoord worden met een ja en een nee. Haar kan namelijk niet immuun worden voor een bepaalde soort shampoo.

 

Waarom van shampoo veranderen?

Iedere shampoo heeft een ander effect. De ene shampoo focust zich op extra hydratie tot in de wortels, terwijl de andere shampoo meer glans belooft. Je kunt deze shampoos afwisselen zodat je haar de kans krijgt om van beide effecten te profiteren. Als je echter heel blij bent met één bepaalde soort shampoo, dan hoef je zeker niet vaak van shampoo te wisselen.

 

Te vaak wassen met dezelfde shampoo

Een andere reden waarom het wel aan te raden is om af en toe van shampoo te wisselen of tenminste twee shampoos te gebruiken, is om de effecten van de shampoos in balans te houden. Als je bijvoorbeeld een vochtinbrengende shampoo veelvuldig gebruikt, kan er een aanwaslaag op de haarschacht ontstaan, waardoor het haar slap en lusteloos wordt bij langdurig gebruik. Een diepreinigende shampoo tegen vet haar kan bij veelvuldig gebruik het haar droger maken omdat het niet alleen de overtollige oliën verwijdert, maar ook de oliën die het haar nodig heeft. Ben jij iemand die erg vaak (denk aan dagelijks of om de dag) je haren wast, dan kan het aan te raden zijn tenminste twee verschillende shampoos te gebruiken.

 

Gezondheid van je haar en shampoo wisselen

De gezondheid van je haar kan ook een reden zijn om van shampoo te wisselen.

  • Als je bijvoorbeeld je haar kleurt of vaak styled, heeft het andere behoeften en moet het haar bijvoorbeeld beter gehydrateerd worden dan haar dat niet gekleurd is of met stylingproducten wordt bewerkt.
  • Volg je een dieet, dan kan het ook zijn dat je haar een shampoo met meer verzorgende ingrediënten nodig heeft.
  • Tijdens een zwangerschap kan je haar wellicht futloos en dof zijn of uitvallen, dus dan is een shampoo die meer glans en volume geeft weer aan te raden.

Als je merkt dat je haar anders aanvoelt dan normaal, kan het dus aan te raden zijn om (tijdelijk) van shampoo te veranderen.

 

Seizoensinvloeden op het haar

Het seizoen kan ook een reden zijn om van shampoo te wisselen. Tijdens en na de zomer kan het haar bijvoorbeeld wel wat extra voeding gebruiken om de straling van de zon het hoofd te kunnen bieden. In de winter maakt de kou je haar breekbaar en dof en zou je bijvoorbeeld meer hebben aan een anti-frizz shampoo met glans. 

 

Wel of niet van shampoo wisselen

De conclusie op de vraag: vaak van shampoo wisselen of niet? Het is zeker geen verplichting en als je blij bent met je shampoo hoef je zeker niet te wisselen. Merk je echter dat je haar behoefte krijgt aan een ander soort shampoo vanwege het seizoen of je gezondheid, dan kun je (tijdelijk) van shampoo wisselen. Twijfel je of je wel de juiste shampoo voor je haar gebruikt? Overleg dan zeker even met je kapper,  die weet alles over de structuur van je haar en wat jouw haar nodig heeft.