5 slechte gewoontes die huidveroudering versnellen

We weten allemaal dat in de zon zitten ervoor zorgt dat je sneller rimpels kunt krijgen, maar er zijn nog een aantal slechte gewoontes die huidveroudering versnellen. Wat dacht je van het eten van te veel suiker? Auw ja, nog een reden om die heerlijke chocolaatjes te laten staan. Maar wist je dat zelfs het maken van teveel selfies je sneller rimpels kunt krijgen? Nee? Bekijk 5 slechte gewoontes die huidveroudering versnellen.

 

1. Geen zonnebrand gebruiken

Bijna iedere website die ook maar iets met huidverzorgingsproducten te maken heeft, waarschuwt hiervoor: gebruik zonnebrand als je naar buiten gaat. Een van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering is de blootstelling van de huid aan zonlicht. Door je huid te beschermen met zonnebrand kun je de schadelijke straling zoveel mogelijk tegenhouden. En ja, de zon schijnt ook als er wolken voor zitten, dus ook smeren als het bewolkt is en als we de wintermaanden in gaan. Zoek naar een zonnebrand die snel intrekt en geen vettig laagje achterlaat. Sommige dagcrèmes bevatten ook SPF.

 

2. Roken en alcohol

Waar is roken eigenlijk goed voor? Het is al bewezen dat het slecht is voor de longen, tanden en dus ook voor de huid. Je krijgt een vale teint en de rimpels verdiepen zich doordat het roken de collageen en elastine in de huid aantast. Hetzelfde geldt voor alcohol. Als je iedere dag twee glazen zou drinken, dan verslapt je huid doordat er minder collageen wordt aangemaakt. Daarnaast droogt je huid sneller uit en heb je ook sneller rode haarvaatjes die zichtbaar worden op de wangen en neus. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor ze sneller springen en uiteindelijk ook permanent kunnen beschadigen.

 

3. Selfies nemen

Wacht, wat? Nee, dit is geen grap (denken we). Blijkbaar zijn diverse dokters en dermatologen bezig met de vraag: beschadigt de huid door het ‘zien’ van teveel beeldschermen? Telefoon- en computerschermen zijn volgens eerder onderzoek schadelijk voor de huid. Dit komt omdat het blauwe licht van de schermen dieper in de huid doordringt dan de uv-straling van de zon, en ervoor zorgt dat huidontstekingen, puistjes, mee-eters en rimpels ontstaan of verergeren. Nu loopt het wetenschappelijk onderzoek nog steeds, maar het kan geen kwaad om een heel fijn anti-aging product in te slaan… Of eh, gewoon iets minder selfies te maken?

 

4. Te veel suiker, zout en koolhydraten

Ai, en we hoopten nog zo dat deze er niet bij zou staan…. Helaas, het eten van  een groot aantal suikers, zout en koolhydraten is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar dus ook voor je huid. Te veel suikers gaan zich binden aan eiwitten, waardoor cellen beschadigen (ook wel glycatie genoemd). Dit kan niet alleen huidveroudering versnellen, maar bijvoorbeeld ook het grijs worden. Daarnaast droogt een grote hoeveelheid zout de huid snel uit. Hmm, toch maar even kritisch naar die la met snacks kijken…

 

5. Te veel make-up

Overal waar ‘te veel’ voorstaat is natuurlijk niet goed, maar een te veel aan make-up kan je poriën verstoppen en uitdrogen, waardoor je huid sneller veroudert. Kies voor make-up die je huid laat ademen en breng niet laag over laag aan. Er zijn genoeg dekkende foundations en concealers die niet alleen oneffenheden verbergen, maar de huid ook blijven hydrateren. Ook belangrijk: vergeet je make-up niet te verwijderen voor je gaat slapen. Je huid heeft ook perioden nodig om te ademen, wat perfect kan als je gaat slapen. Doe je dit niet dan raakt je huid alsnog verstopt, ondanks de kwaliteitsproducten die je gebruikt.

Heb jij nog een goede tip om die slechte gewoontes die huidveroudering versnellen tegen te gaan of makkelijker te maken? Stuur ons een mailtje en wie weet zie je jouw tip binnenkort terug in ons blog.