Slapen met make-up: daarom kan het dus écht niet

Slapen met make-up: heb jij je hier wel eens schuldig aan gemaakt? Waarschijnlijk heeft iedereen dit wel een keer gehad. Je gaat een avond stappen, het is Oud&Nieuw, je hebt een heel gezellig en langdurend kerstdiner gehad of je zomerbarbecue is extreem uit de hand gelopen. Je ziet je bed, valt erop neer en bent weg. Ach, die ene keer dat je met make-up slaapt is niet erg toch? Jammer genoeg wel. Zelfs een keer slapen met make-up kan al gevolgen hebben voor je huid.

 

Waarom is slapen met make-up slecht?

Dit heeft met name te maken met het ritme waar je huid zich aan houdt. Net zoals jij zelf, heeft je huid ook een dag- en nachtritme. ’s Nachts is de huid bezig om zichzelf te vernieuwen. Het heeft hierdoor wel alle ruimte en vooral lucht nodig. Een dikke laag make-up kan dit proces vertragen of zelfs tegenhouden, waardoor je de huid kan beschadigen. En dit geldt niet alleen voor een dikke foundation, maar ook voor lippenstift, mascara en eyeliner.

 

1. Foundation, primer en concealer

Foundation, primer en concealer zijn producten die vaak over huidverzorgingsproducten worden aangebracht. Ze vangen het vuil, bacteriën en onzuiverheden gedurende de dag op, waardoor de huid langzamerhand verstopt raakt. Dit is niet erg als je aan het einde van de dag alles er weer afhaalt, maar dan moet je dit wel doen! Vergeet je foundation en concealer te verwijderen, dan kun je verstopte poriën krijgen, waardoor je huid kan gaan irriteren en je last kan krijgen van acne.

 

2. Lippenstift

Lippenstift kan je lippen behoorlijk uitdrogen gedurende de dag, laat staan als je met lippenstift op slaapt. Om maar te zwijgen over die matte lipsticks, die weliswaar een mooie kleur geven, maar ook verschrikkelijk uitdrogen. Reinig daarom je lippen voordat je gaat slapen en breng eventueel een hydraterende lippenbalsem aan. Wil je die uitdroging van je lippen zoveel mogelijk voorkomen overdag? Volg dan deze stappen voor de perfecte lippenstift.

 

3. Mascara

Het maakt helaas niet uit welke mascara je kiest, alle mascara’s moeten er aan het einde van de dag weer af. Mascara kan de follikels (haarzakjes) verstoppen, waardoor je de haargroei van je wimpers kan vertragen of zelfs kan blokkeren. Je wimpers worden dan onnodig broos en breekbaar. Zonde! Ook heb je een kleine kans op strontjes of ontstoken oogleden, als de follikel gaat ontsteken. Zijn je wimpers van nature al erg broos en breekbaar? Kies dan niet voor een waterproof formule, maar een die water resistant is. Deze formules kunnen tegen een miezerbui, maar zijn veel eenvoudiger te verwijderen zodat je wimpers minder beschadigen. Met een wimperserum kun je die broze en breekbare wimpers ook goed ondersteunen. De wimperharen gaan er bij regelmatig gebruik van het serum ook voller en langer uitzien, een fijne plus!

 

4. Oogschaduw

Oogschaduw kan, net als de foundation, de huid verstoppen en  laten irriteren. Met name de dunne en gevoelige huid bij je ogen heeft snel last van producten die de huid verstoppen. Daarnaast breng je de oogschaduw ook nog eens dicht tegen de wimperrand aan, waardoor je de haarzakjes van je wimpers ook kunt verstoppen.

 

5. Eyeliner

Eyeliner is, net als oogschaduw, om twee redenen niet geschikt om te laten zitten ’s nachts: het kan de huid en de haarzakjes verstoppen. De eyeliner zit dicht tegen de rand wimperharen aan, waardoor het ’s avonds echt weer verwijderd moet worden om de haartjes en huid lucht te geven.

 

6. Wenkbrauwgel

Wenkbrauwgel kan je wenkbrauwen overdag de hele dag in model houden en mooi kleuren. ’s Nachts moet het product er echter weer af, omdat het vaak niet alleen op de haartjes zit, maar ook op de huid. Het product kan hierdoor niet alleen de poriën verstoppen, maar ook de haarzakjes van de wenkbrauwen. Een wenkbrauwgel is dus een fijn product voor overdag, maar ’s nachts moeten haar en huid echt de kans krijgen om te herstellen.

 

Je gezicht reinigen voordat je gaat slapen

Met make-up op gaan slapen is dus niet zo’n slim idee. De eerste tip die we daarom aanraden: zet altijd een pak met reinigingsdoekjes naast je bed. Als je dan een keer een zware avond hebt gehad, kun je toch nog even snel de meeste make-up van je gezicht halen voor je echt gaat slapen.

Dit is natuurlijk maar een noodoplossing, dus als je nog even wat energie bij elkaar kunt verzamelen, kun je het beste je gezicht gewoon reinigen met je cleanser. Heb je een zware laag make-up, dan heb je ook een zwaardere cleanser nodig. Vergeet daarna echt niet om een nachtcrème aan te brengen, die de huid kan helpen zich te herstellen van de dag. Heb je een lichte laag make-up, dan kun je met een milde gezichtsreiniger prima uit de voeten. Breng daarna bijvoorbeeld een hydraterend gezichtsmasker aan dat de huid ook weer ondersteunt bij het vernieuwen en herstellen.